• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer. rs

09.02.2022

19:17

ZAŠTO SE RUSKI PREDSEDNIK STALNO POZIVA NA SPORAZUME IZ MINSKA?

Tanjug/AP

Vesti

ZAŠTO SE RUSKI PREDSEDNIK STALNO POZIVA NA SPORAZUME IZ MINSKA?

Podeli vest

Dok se svetski lideri bore da pronađu diplomatsko rešenje tenzija između Rusije i Ukrajine, razgovori su se okrenuli ka sporazumu iz Minska iz 2015. kao mogućem izlazu iz krize

Sporazum je sklopljen u beloruskoj prestonici u pokušaju da se okonča tada krvavi desetomesečni sukob u istočnoj Ukrajini. Minsk II nikada nije u potpunosti sproveden, a njegova ključna pitanja su još uvek nerešena.

Ko su ključni igrači?

Redak sastanak ruskih, ukrajinskih, nemačkih i francuskih lidera u februaru 2015. imao je za cilj da donese mir u oblastima Ukrajine koje su godinu ranije zauzeli proruski separatisti. Te oblasti, u ukrajinskom regionu Donbasa, postale su poznate kao Luganska Narodna Republika (LNR) i Donjecka Narodna Republika (DNR). Ukrajinska vlada u Kijevu tvrdi da su ta dva regiona zapravo pod ruskom okupacijom. Razgovori su takođe imali za cilj pronalazak političkog rešenja za region.

Rezultat?

Minsk II koji su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, separatističkih lidera i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Nakon toga je usvojen rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Foto: Pixabay

Koji su bili uslovi sporazuma?

Prekid vatre. U februaru 2015. još uvek su se u nekim oblastima vodile teške borbe između ukrajinskih snaga i pobunjenika koje podržava Rusija, pri čemu su Ukrajinci imali velike gubitke. Povlačenje teškog naoružanja sa fronta. Da OEBS - bezbednosna organizacija od 57 članova koja takođe uključuje SAD i Kanadu - nadgleda linije fronta.

Dijalog o lokalnim izborima u oblastima koje su okupirali proruski pobunjenici. Obnavljanje ekonomskih i socijalnih veza između dve strane, kako bi se, na primer, isplaćivale penzije.

Da ukrajinska vlada ponovo kontroliše granicu sa Rusijom. Povlačenje svih stranih snaga i plaćenika. Ustavna reforma koja bi obezbedila izvesnu autonomiju regionima istočnog ukrajinskog regiona Donbasa koji više nisu pod kontrolom centralne vlade.

Šta se dogodilo nakon potpisivanja Minska II?

Najgore borbe su zaustavljene, a posmatrači OEBS-a su stigli. Do danas, OEBS patrolira linijama fronta i izveštava o kršenju primirja duž granice. Međutim, ima mnogo manje borbi i manje žrtava nego 2014-15. Iz te perspektive, dogovor je, bar delimično, ispunjen. Ipak, u Ukrajini ima 1,5 miliona interno raseljenih lica, a skoro 14.000 ljudi je poginulo u sukobu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17