• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.02.2022

07:00

SAVEZ RUSIJE I KINE JE SMRT ZA ZAPAD! Šef diplomatije EU Žozep Borelj digao na noge Evropu, SVET ČEKA OBRAČUN - RAT SE NE MOŽE IZBEĆI!

AP/Rauters/Fotoilustracija

Vesti

SAVEZ RUSIJE I KINE JE SMRT ZA ZAPAD! Šef diplomatije EU Žozep Borelj digao na noge Evropu, SVET ČEKA OBRAČUN - RAT SE NE MOŽE IZBEĆI!

Podeli vest

Savez koji su sklopile Rusija i Kina mogao bi da uništi Zapad, upozorio je šef diplomatije EU Žozep Borelj. On je izjavio da partnerstvo između te dve "autoritarne" zemlje predstavlja najveću pretnju demokratijama u svetu, te da u ovom veku očekuje konačnu bitku između dve suprotstavljene strane.

Nakon što su ruski i kineski predsednici Vladimir Putin i Si Đinping prošle nedelje objavili zajedničku izjavu u kojoj traže da NATO obustavi dalje širenje na istok i pozivaju Zapad da odbaci hladnoratovsku politiku, Borelj je rekao da je savez te dve zemlje veoma opasan.

- Zajednička izjava Rusije i Kine, na koju Zapad nije obratio dovoljno pažnje jer su sve oči uprte u Ukrajinu, mogla bi da predstavlja kamen temeljac velikog saveza dva autoritarna režima - kazao je Borelj.

Suprotstavljeni ciljevi

On u ovom veku predviđa veliku bitku, koja će se odigrati između "demokratija" i "represivnih režima".

- Ta bitka se već vodi, a u ovom veku dogodiće se veliki okršaj - rekao je šef diplomatije EU.

AMERI DIGLI FRKU OKO UKRAJINE, A FLOTU KONCENTRISALI HILJADE KILOMETARA DALEKO! Moskva prati najveću eskadru SAD još od Vjetnama!

Kad je reč o krizi oko Ukrajine, Borelj smatra da cilj Rusije nije da zauzme susednu zemlju, već da izvrši pritisak na Kijev kako bi revidirala bezbednosnu arhitekturu u Evropi.

- Za Rusiju nije važna Ukrajina. Za Rusiju je važna arhitektura bezbednosti u Evropi, arhitektura koju osporava. Oni su zabrinuti za bezbednost i žele da razgovaraju o tome - rekao je Borelj.

Moskva da smiri tenzije oko Ukrajine

Lideri Francuske, Nemačke i Poljske - Emanuel Makron, Olaf Šolc i Andžej Duda, koji su se sastali juče u Berlinu zbog krize oko Ukrajine, pozvali su Rusiju da doprinese smirivanju tenzija.
- Pozivamo Moskvu da otpočne suštinski dijalog o pitanjima evropske bezbednosti i da pomogne u smirivanju situacije u Ukrajini - navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Prema njegovim rečima, Moskva kroz pritisak na Kijev želi da inicira razgovore o nečemu što je za Rusiju važno, a to je širenje NATO.

- Moramo da uzmemo u obzir zabrinutost Rusije i da razgovaramo o tome. Evropska unija, SAD i NATO angažovani su u dijalogu sa Rusijom na različitim nivoima - kazao je Borelj.

Opravdan strah

Analitičari kažu da je aktuelna kriza oko Ukrajine upravo rezultat straha Zapada od moćnog pakta između Kine i Rusije.

- Amerika i NATO pokušavaju različitim pritiscima da što više oslabe Rusiju i Kinu. Kad je reč o Rusiji, to se radi širenjem NATO, a na Kinu se vrši pritisak preko Tajvana i Hongkonga. Međutim, ti dugogodišnji pritisci su samo još više zbližili Moskvu i Peking, te Zapad s pravom ima strah od tog moćnog saveza - objašnjavaju analitičari.

SRBI I SRBIJA PAMTE... KOMŠIĆU, PALI! Član predsedništva BIH, koga ne priznaju ni Hrvati, POSEĆUJE NEPRIZNATO KOSOVO! MOŽE LI PODLIJE?"

Prema njihovim rečima, Borelj je verovatno u pravu kad kaže da će se u ovom veku odigrati odlučujuća bitka između Istoka i Zapada.

- Kina i Rusija su svaka za sebe sve jače, a njihov savez moćniji je od bilo kojeg koji Zapad može da formira. Sukob dve strane već dugo traje, a odlučujuća bitka će se zaista dogoditi u ovom veku - kažu stručnjaci.

EU bi trebalo da poštuje Rusiju i Kinu

Kremlj je juče poručio da EU nema pravo da nijedan režim naziva "autoritarnim", te da bi i prema Rusiji i prema Kini trebalo da se odnosi s poštovanjem.
- EU nema prava da karakteriše Rusiju i Kinu kao "autoritarne". Mi smo velike suverene zemlje sa našim političkim sistemima, sa našim mehanizmima vladavine. Imamo poštovanja prema mehanizmima vladavine drugih država i verujemo da imamo pravo na to da očekujemo sličan stav po pitanju nas - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Boreljove izjave nisu logične.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 2 godine

Gospodine Borelj od vaše demokratije nema ni slova d. Vi se slažete samo u jednom kada treba da uvedete sankcije,kada treba nekog da bombardujete i kada treba nekoga da kolektivno opljačkate. Eto na tome se zasniva vaša demokratija, tako da nemojte da solite pamet svima redom. Mogu samo da kažem da ste vi jedna velika razbojnička banda

sledeća vest

Vesti

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija