• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Republika

10.02.2022

16:29

OVIM ORUŽJEM SATREĆEMO PUTINA! Bajden provalio u čemu je stvar - ovo su 4 najmoćnija aduta u ratu za Ukrajinu, AMERIKA SPREMA UDAR NAD UDARIMA

printscreen

Vesti

OVIM ORUŽJEM SATREĆEMO PUTINA! Bajden provalio u čemu je stvar - ovo su 4 najmoćnija aduta u ratu za Ukrajinu, AMERIKA SPREMA UDAR NAD UDARIMA

Podeli vest

U trenutku kada su odnosi na relaciji Moskva-Zapad na samoj ivici konflikta, uveliko se spekuliše o tome kako bi izgledao direktni sudar američkih i ruskih snaga

Američki mediji otkrili su da je administracija Džoa Bajdena pripremila moćno oružje za potencijalni rat sa Ruskom Federacijom zbog Ukrajine, navodeći da bi u tom potencijalnom sukobu, osim vojnika koji su već raspoređeni na tlu Poljske, Baltičkih zemalja i u Ukrajini, najvažnije zadatke imala četiri aduta armije SAD. 

Reč je o, kako je istakao portal Popular Mechanics, u borbi sasvim ili barem nedovoljno proverena oružja, koja bi mogla da drže liniju odbrane ako ruske snage uđu u Ukrajinu ili ako američka vojska interveniše u ime Kijeva.

Protivtenkovska raketa FGM-148 Javelin

SAD su to oružje u većim količinama već isporučile Ukrajini i to, kako se navodi, s dobrim razlogom - 30 godina star protivtenkovski projektil srednjeg dometa osmišljen je da se koristi upravo protiv sovjetskih, a sada ruskih oklopnih formacija.

Javelin je izvorno raspoređen 90-ih godina, a domet rakete od 2.187 metara, infracrveno navođenje i sistem za lansiranje fire-and-forget, doprineli su da on bude daleko ispred svog prethodnika, projektila Dragon (zmaj engl).

Javelin je korišćen za uništavanje bunkera, zgrada i drugih utvrđenih građevina nakon napada 11. septembra 2001. na SAD, kao i protiv meta u Avganistanu i Iraku, ali retko za uništavanje tenkova, za šta je izvorno namenjen.

Za jedinice koje su trenutno raspoređene, ili se raspoređuju u Evropi, Javelin će biti ključan sistem naoružanja. Tako je slučaj i sa 82. vazdušno-desantnom divizijom koja se razmešta kao pojačanje NATO saveznici Poljskoj. Obično je opremljena sa 18 raketnih sistema Javelin i osam težih i moćnijih protivtenkovskih raketnih sistema većeg dometa TOW.

Oklopna vozila ključna u bitkama

Naredni adut je oklopni transporter Stryker - Dragoon (ICV-D). Sredinom prošle decenije američka vojska je donela odluku o povećanju vatrene moći 2. konjičke jedinice sa sedištem u Njemačkoj. Jedna od odluka je bila nadograditi polovinu jedinica Stryker raketama Javelin, kako bi se poboljšale protivoklopne sposobnosti vojnika. Druga je bila dodavanje bespilotne kupole opremljene 30-milimetarskim automatskim topom, čime je stvoren oklopni transporter Dragoon (ICV-D) ili Stryker Dragoon. Ti transporteri čine drugu polovicu Stryker vozila dodeljenih 2. konjici.

Tridesetmilimetarski top Stryker Dragoon XM-813 dizajniran je za gađanje neprijateljskih lakih oklopnih vozila, uključujući ruska borbena vozila BMP-2 i BMP-3 i oklopna vozila BTR-80.

Vozila za prevoz vojnika 

Infantry Squad Vehicle (ISV), odnosno vozilo pešačkih jedinica predstavlja jednu od najbržih nabavki nove opreme u američkoj vojsci poslednjih godina. Radi se o lako prenosivom pomoćnom vozilu koje može prevoziti devet vojnika. ISV je jednostavno, neoklopno vozilo dizajnirano za brzo premeštanje lakih pešadijskih trupa, posebno vazdušno-desantnih jedinica na bojnom polju. ISV se još testiraju pa nije potvrđeno da će biti raspoređeni u istočnu Evropu, ali njihovo dovođenje pomoglo bi 82. vazdušno-desantnoj diviziji da se pešadija brzo raspoređuje širom Poljske.

Poljska, saveznica NATO koja se graniči s Ukrajinom, priželjkuje američku čizmu na svom tlu u slučaju da ruski tenkovi pređu granicu i krenu u invaziju na bivšu republiku SSSR. 

ISV je dizajniran da nosi devet vojnika, da stane u helikopter CH-47 Chinook i može se spustiti iz vazduha zajedno s trupama. Umesto oklopa, njegove prednosti su mala težina i brzina, što mu omogućava da lako prevozi vojnike.

Ipak, vozilo prate i kontroverze. Pentagonov direktor operativnog ispitivanja i evaluacije (DOT&E) nedavno je u svom najnovijem izveštaju kritikovao ISV kao "neoperativno efikasan" u vojnim vežbama.

- Ocenjeno je da vozila nisu uspela da polože test pouzdanosti zbog problema kao što su sposobnost upravljanja, napukli i savijeni okviri sedišta, napuknuće motora i pregrevanje - naveo je portal.

Međutim, iako ISV nedvosmiljeno ima problema koje treba rešiti, za njega nema prave alternative, a 82. vazdušno-desantna bi bez njih imala problema u kretanju kroz Poljsku.

Foto: Reuters

Avioni F-35 za udar na Rusiju 

Prošlonedeljno raspoređivanje američkih vojnika u Evropi tiče se kopnenih snaga, ali svako buduće raspoređivanje vazdušnih snaga gotovo će sigurno uključivati ​​višenamenski borbeni avion F-35A. Radi se o lovcu koji može da obavlja misije vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Za razliku od svog prethodnika, F-16 Fighting Falcon, F-35 je stelt lovac, gotovo je nevidljiv za radarske sisteme. 

Avion se već koristio u Avganistanu i protiv Islamske države (ISIS) u Siriji i Iraku, ali u oba slučaja napadi su izvedeni bez otpora s tla, protiv neprijatelja koji nisu bili opremljeni sistemima protivvazdušne odbrane. To znači da nije delovao protiv neprijatelja koji koristi napredne PVO sisteme i borbene avione kakve ima Rusija.

S druge strane, američki portal je istakao da su u potencijalnom sukobu u Evropi neki od najvažnijih ruskih oružanih aduta: raketni sistemi "Tor", "Buk" i S-400, borbeni avioni ruskih vazdušnih snaga MiG-29, Su-30 i Su-35 Flanker-E.

- Oni su zastrašujuća pretnja u vazduhu - priznaje portal. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amater

pre 2 godine

UKRAJINA UMESTO DA SMIRUJE SITUACIJU ONA DOZVOLJAVA DA IH AMERIKA UVLACI U RAT SA RUSIJOM.ZASTO NISU POMOGLI EKONOMSKI ZEMLJU NEGO ZADUZUJU UKRAJINU SA NAORUZANJEM KOJE IMA DA PLACA DECENIJAMA. ZIVOT GRADJANA UKRAJINE MOZE BITI SAMO LOSIJI.STO SE TICE PRETNJE PA KOJA JE TO ZEMLJA LUDA DA RATUJE SA RUSIJOM JA MISLIM DA TAKVA NE POSTOJI.

miro

pre 1 godinu

OIT-i se nadaju da u slučaju sukoba sa Rusima učestvuje ceo NATO plus Japan i J. Koreja.Veliki je strah od Rusa.Sami da ratuju ni u snu.Ovakvi tekstovi su plod njihovog straha.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija