• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.02.2022

20:38

KARINŠ: ISTOČNOJ EVROPI POTREBNO PRISUSTVO NATO!

Christophe Gateau/Pool via AP

Vesti

KARINŠ: ISTOČNOJ EVROPI POTREBNO PRISUSTVO NATO!

Podeli vest

Istočnoj Evropi će u bliskoj budućnosti biti potrebno pojačano prisustvo NATO-a zbog bezbednosne pretnje koju predstavlja Rusija, izjavio je letonski premijer Krišjanis Karinš danas u Berlinu uoči sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom

„Veoma je potrebno da Nemačka bude ne samo prisutna na Baltiku, već i da preuzme vodeću ulogu u Evropskoj uniji i NATO u ovim teškim vremenima“, rekao je Karinš uoči sastanka sa Šolcom, estonskom premijerkom Kajom Kalas i predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom, prenosi Rojters.

Litvanski predsednik je juče saopštio da će zatražiti od SAD da trajno stacioniraju trupe u ovoj zemlji, kako bi pomogli jačanju bezbednosti.


On je to poručio nakon što je pozdravio novu rotaciju međunarodne borbene grupe NATO-a predvođene Nemačkom, koja je u Litvaniji raspoređena 2017. i koja će uskoro uključiti 350 dodatnih nemačkih vojnika kao odgovor na gomilanje ruskih trupa u blizini Ukrajine, preneo je Rojters.

Foto: Christophe Gateau/Pool via AP



Od 2019. SAD su rasporedile oko 500 vojnika i opreme u Litvaniji, kao dodatni angažman Alijanse u odvraćanju Rusije, a predsednik Nauseda je najavio da će razgovarati s Vašingtonom kako bi se obezbedilo stalno prišutvo ovih snaga.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija