• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

23.02.2022

00:06 >> 01:04

Snažna eksplozija kod televizijskog centra u Donjecku! (FOTO+VIDEO)

Tanjug/Pixabay/fotomontaža

Vesti

Snažna eksplozija kod televizijskog centra u Donjecku! (FOTO+VIDEO)

Podeli vest

Na molbu lidera DNR i LNR predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je nezavisnost republika, posle višednevne eskalacija situacije u Donbasu počev od 17. februara kada je ukrajinska vojska započela intenzivno granatiranje Donjecke i Luganske narodne republike. Ruske trupe ušle su u Donbas, Zapad je žestoko osudio ovaj potez Rusije i počeo sa uvođenjem sankcija Moskvi!

00.43 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da se svet suočava sa najvećom globalnom krizom mira i bezbednosti poslednjih godina, jer situacija u istočnoj Ukrajini nastavlja da eskalira.

- Prekinuo sam posetu inostranstvu – uključujući veoma važan samit afričkih lidera – da bih se vratio u sedište UN - rekao je Gutereš i dodao da se suočavamo se sa trenutkom za koji sam se iskreno nadao da neće doći.

Foto: Tanjug

Antonio Gutereš

 

00.41 - Sankcije SAD neće uticati na posvećenost VEB-a svojoj misiji


Sankcije SAD neće uticati na ispunjavanje misije ruskog VEB za razvoj ruske ekonomije, državna korporacija će nastaviti da ispunjava svoje obaveze i štitiće svoja prava i legitimne interese, rečeno je Sputnjiku u VEB. Prethodno je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije ruskim finansijskim institucijama VEB i Promsvjazbank, kao i 42 njihove podružnice.

- Uprkos pojačanom pritisku, VEB će nastaviti da unapređuje svoju finansijsku stabilnost i operativnu efikasnost, uredno ispunjava svoje obaveze i koristi sva raspoloživa sredstva da zaštiti svoja prava i legitimne interese - saopštila je državna korporacija i dodala da ograničenja SAD neće uticati na VEB. nastojanja da se razvije ekonomija Rusije i poboljša blagostanje njenih građana.
 

00.06 - Kanada šalje dodatnih 460 vojnika u istočnu Evropu usred tenzija u Ukrajini - Trudeau


Kanada će rasporediti do 460 dodatnih vojnika u istočnu Evropu usred eskalacije tenzija nakon što je Rusija priznala otcepljene narodne republike Donjecke i Luganske, rekao je premijer Džastin Trudo.

Foto: Ap photo/Reuters

- Danas odobravam raspoređivanje do 460 pripadnika kanadskih oružanih snaga u operaciju Reassurance“, rekao je Trudeau na konferenciji za novinare u utorak. Raspoređivanje će uključivati dodatne trupe u Letoniji, kao i kretanje kanadske fregate i patrolnog aviona u region - rekao je Trudo.
 

 

23.47 - U gradu Donjecku u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici večeras se čula snažna eksplozija, javlja Donjecka novinska agencija (DAN).

Eksploziju na teritoriji državne televizije Donjecka je, kako navode vlasti DNR, izazvala je improvizovana eksplozivna naprava.

- Eksplozivna naprava, koja je po mom mišljenju bila improvizovana, podmetnuta je kao upozorenje novinarima. Dinamita nije bilo malo, na mestu eksplozije ostala je rupa - rekao je on.

On je takođe rekao i da je u zgradi televizije u tom trenutku bio i direktor državne televizije Donjecka.

 

23.06 - Tokom granatiranja ukrajinskih snaga bezbednosti u samoproglašenoj Luganjskoj Narodnoj Republici (LNR) poginula su dva civila, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZC C C).

U saopštenju se navodi da su oružane formacije Ukrajine prekršile prekid vatre, koristeći protivtenkovske sisteme 1 ATGM, a da su civili poginuli usled direktnog pogotka u automobil, prenose RIA Novosti.

Situacija u Donbasu je eskalirala poslednjih dana, a dve samoproglašene republike optužuju Ukrajinu za brojna granatiranja.

Naređena je i evakuacija građana iz DNR i LNR zbog navodne pretnje invazije Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u ponedeljak potpisao ukaz o priznanju DNR i LNR i naredio Oružanim snagama Ruske Federacije da obezbede održavanje mira u te dve samoproglašene republike.

 

22.55 - BLINKEN OTKAZAO SASTANAK SA LAVROVOM! Nema smisla ići napred!


Državni sekretar SAD Antoni Blinken otkazao je u četvrtak sastanak u Ženevi, u Švajcarskoj, sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Od njih se očekivalo da pokušaju da pronađu diplomatsku sredinu oko Ukrajine.
 

22.28 - SWIFT nije cilj početnih sankcija protiv Rusije

Pristup Rusije platnom sistemu Društva za svetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (SVIFT) nije cilj prvog paketa sankcija koje su uvele Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici kao odgovor na priznanje dve otcepljene republike u istočnoj Ukrajini, već opcija nije sa stola, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

- SWIFT nije deo prvog paketa sankcija koje smo uveli - rekao je zvaničnik tokom brifinga za novinare u utorak, i dodao: Ali ne skidamo SWIFT kao opciju, ona će ostati opcija koju možemo da primenimo u zavisnosti od toga kako Rusija napravi svoj sledeći korak.

 

22.14 -  Američki državni sekretar Antoni Blinken će kasnije tokom dana objaviti potencijalni sastanak sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u četvrtak, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije tokom brifinga za novinare. "Što se tiče potencijalnih razgovora između sekretara Blinkena i ministra Lavrova, samo bih vas uputio na Stejt department. Sekretar Blinken će dati primedbe i mislim da ćemo imati više da kažemo o tome", rekao je zvaničnik u utorak .

 

22.00 -  Zelenski: Nema potrebe za totalnom vojnom mobilizacijom u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da zemlji u ovom trenutku nije potrebna potpuna vojna mobilizacija, dodajući da će rezervisti biti regrutovani jer vojska nema dovoljno osoblja.

- Danas nema potrebe za totalnom mobilizacijom. Moramo brzo da kompletiramo ukrajinsku vojsku i druge vojne formacije. Ja sam, kao vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine, izdao ukaz o pozivanju rezervista u posebnom periodu. Naglašavam da je reč isključivo o građanima koji su uključeni u operativnu rezervu - rekao je Zelenski u video obraćanju.

 

21.53 -  Šef američke odbrane naručio 800 vojnika i 20 helikoptera za baltički region

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin naručio je 800 vojnika i 20 helikoptera AH-64 koji su već u Evropi u baltički region usred rastućih tenzija oko situacije između Rusije i Ukrajine, preneo je Rojters.

Odobrenje za kretanje snaga došlo je kao odgovor na odluku Rusije da zadrži trupe u Belorusiji, rekao je predsednik Džo Bajden tokom govora u Beloj kući. SAD će takođe nastaviti da pružaju odbrambenu pomoć Ukrajini, dodao je Bajden. SAD takođe šalju osam F-35 iz Nemačke na istočno krilo NATO i 12 helikoptera Apač iz Grčke u Poljsku, javljaju mediji.

PLATIĆETE JOŠ VEĆU CENU AKO NASTAVITE! Bajden preti Rusiji i uvodi NAJRIGOROZNIJE SANKCIJE DO SADA!

 

20.21 -  Večeras je u Rusiji organizovana vožnja kolone vozila u čast priznanja nezavisnosti DNR i LNR.


Više od sto automobila sa zastavama Rusije i sada priznatih republika krenulo je iz Vorobjovih gorah, južno od Moskve.

 

20.18 - Članice G7 osudile priznanje DNR i LNR

Ministri spoljnih poslova G7 oštro su osudili rusko priznanje DNR i LNR, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke objavljenom nakon telefonskog razgovora ministara.


- Ministarka spoljnih poslova (Nemačke) Analena Berbok razgovarala je telefonom sa ministrima spoljnih poslova G7: Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država i visokim predstavnikom Evropske unije. Tokom razgovora Ministri su oštro osudili priznanje oblasti koje ne kontroliše (Ukrajina) u Donjecku i Lugansku od strane Rusije i odluku o slanju ruskih trupa u ove oblasti - navodi se u saopštenju.


U svetlu ovih dešavanja, ministri spoljnih poslova G7, na osnovu sastanka u Minhenu 19. februara, - pripremili su naredne korake, uključujući proširenje restriktivnih mera kao odgovor na oštre mere Rusije i dogovorili se da nastave blisku koordinaciju - saopštilo je nemačko Ministarstvo.
Ministri su „ponovo potvrdili svoju nepokolebljivu podršku i posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“ u okviru njenih međunarodno priznatih granica i izrazili solidarnost sa "slobodno izabranom" vladom i narodom Ukrajine.

 

20.06 - U DNR raste broj dobrovoljaca


U Narodnoj miliciji napominju da mnogi dolaze na sabirne punktove ne čekajući poziv za mobilizaciju.

 

 

 

19.59 - Zelenski ne razmišlja o uvođenju ratnog stanja


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije razgovarao o proglašenju ratnog stanja s liderima političkih partija, ali je bilo reči o uvođenju vanrednog stanja, rekao je poslanik u Vrhovnoj radi Jurij Bojko.


- O ovom pitanju nije razgovarano. Razgovarano je o vanrednom stanju u nekim oblastima, ali ne i o ratnom stanju - rekao je poslanik novinarima posle sastanka.

 

19.43 - Moskva od 22. februara uspostavlja diplomatske odnose s LNR i DRN, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

19.09 - Najviši ukrajinski diplomata stigao u Pentagon u utorak usred eskalacije situacije u regionu Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba stigao je u utorak popodne u Ministarstvo odbrane SAD da se sastane sa zvaničnicima odbrane usred novih dešavanja u vezi sa njegovom zemljom.

Kulebu je ispred Ministarstva odbrane pozdravio američki sekretar za odbranu Lojd Ostin. Kulebina poseta dolazi nakon što je Rusija odlučila da prizna nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike.

 

 

19.05 - Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da će sankcije zaboleti Rusiju i to snažno

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da je 27 članica EU danas jednoglasno usvojilo paket sankcija koji će, kako je naveo, ”zaboleti Rusiju i to snažno”, a koje pogađaju rukovodeći, finasijski i odbranbeni sektor Rusije, uključujući i trgovinski sektor Donjecka i Luganska.

- Danas smo se dogovorili da uvrstimo 351 predstavnika ruske Dume, koji su glasanjem prekršili međunarodno pravo i teritrorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, na našu listu sankcionisanih osoba - rekao je Borelj.

On dodaje da su se članice EU dogovorile da sankcionišu i 27 osoba i entieta koji podrivaju ili prete ukrajinskom integritetu, suvrenitetu i nezavisnosti, među kojima su oni koji su donosili odluke kojima je prećeno Ukrajini, enteti koji su ih finasirali, oni koji su imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i oni koji su vodili rat dezinfomacijama protiv Ukrajine.

- Sankcijama ciljamo i ekonosmke odnose između EU i dva regiona, kao što smo uradili u slučaju Krima, kako bismo obezbedili da oni koji su odgovorni zaista osete ekonomske posledice nelegalnih i agresivnih poteza - kaže Borelj.

On dodaje da usvijene sankcije pogadaju i rusku državu i Vladu tako što im onemogućavaju pristup finsijskom tržištu i uslugama EU, čime se limitira finansiranje njihove politike.

Paket je, prema rečima Borelja, kompletiran odlukom Nemačke da zaustavi rad gasovoda Severni tok 2.

Borelj je upozrio da će EU, u zavisnosti od razvoja situacije, proširiti spisak sankcija protiv odgovornih za ukrajinsku krizu.

19.01 - UN o Putinovim komentarima na sporazume iz Minska: Diplomatski okviri i dalje postoje, ostaju i trebalo bi da se koriste kao put za deeskalaciju

18.35 - Rusija će što pre evakuisati osoblje ambasade iz Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske diplomate u Ukrajini dobijale su pretnje, Kijev nije reagovao, dodaje MIP.

 

 

 

EU JEDNOGLASNO USVOJILA PAKET SANKCIJA PROTIV RUSIJE!

18.08 - Američke snage za specijalne namene napustile su Ukrajinu, saopštila je novinarka „Si-En-Ena“ Nataša Bertrand pozivajući se na izvore i predstavnika evropske komande SAD.


- Specijalne snage SAD napustile su Ukrajinu... Njihova poslednja misija bila je da sinoć prate osoblje američke ambasade u Poljsku - navodi se u saopštenju objavljenom na Tviteru.

 

 

 

18.08 -  Bajdenova administracija razgovara o paketu sankcija Rusiji sa azijskim državama

 Izveštaji Bajdenova administracija je u pregovorima sa azijskim državama da se pridruže naporima Zapada da sprovedu paket sankcija Rusiji kao odgovor na njihove akcije u vezi sa Ukrajinom, izveštava u utorak Forin Polisi, pozivajući se na tri američka izvora. Singapur, Japan i Tajvan su do sada podržavali mere kontrole izvoza Rusije, navode izvori. Ove zemlje su glavni proizvođači važnog tehnološkog izvoza, uključujući poluprovodnike i kompjuterske čipove, dodaje se u izveštaju. Sjedinjene Države, njihovi partneri i saveznici razvijaju paket sankcija protiv Rusije koji će se primeniti u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, podstaknute navodnim gomilanjem ruskih snaga u blizini ukrajinske granice.

 

17.43 - Putin: Najbolje rešenje bi bilo da Kijev odbije da se pridruži NATO-u i da se pridržava neutralnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da bi najbolje rešenje za aktuelnu krizu bilo da Ukrajina odbije da se pridruži NATO-u i da se pridržava neutralnosti. - Najbolje rešenje za ovo pitanje bilo bi da naše kolege u zapadnim zemljama ne izgube obraz, tako da sadašnje kijevske vlasti same odbijaju da uđu u NATO, u stvari, drže se neutralnosti - rekao je Putin novinarima. Pored toga, Putin je rekao da bi Ukrajina dobijanje taktičkog nuklearnog oružja predstavljalo "stratešku pretnju" za Rusiju.

Na pitanje da li je Savet Federacije odobrio upotrebu vojske u inostranstvu, Putin je rekao da će Rusija ispuniti svoje obaveze "ako bude potrebno". „Prvo, nisam rekao da će trupe ići tamo odmah nakon našeg sastanka sa vama ovde… Drugo, nemoguće je predvideti bilo kakav konkretan nacrt mogućih akcija, to zavisi od konkretne situacije koja se razvija na licu mesta. na terenu“, rekao je Putin novinarima.
 

17:28 Ruski Savet Federacije odobrio slanje ruske vojske na Donbas

Ruski Savet Federacije odobrio slanje ruske vojske na Donbas, na prethodni zahtev predsednika Vladimira Putina.

Putin je, naime, zatražio danas od gornjeg doma parlamenta dozvolu za korišćenje oružanih snaga u inostranstvu nakon što je formalno priznao dva samoproglašena ukrajinska regiona, potvrdio je predsedavajući Gornjeg doma parlamenta Rusije.

Obraćajući se poslanicima tokom dela večernje sednice koja je emitovana na sajtu parlamenta, jedan od zamenika ministra odbrane rekao je da Rusija nije ostavljena bez izbora i zatražio je da se odobri raspoređivanje ruskih snaga u inostranstvu. Za ovu odluku o odobrenju zahteva predsednika Putina za slanje ruske vojske u Donbas glasala su 153 poslanika, protiv nije bio niko, a nije bilo ni uzržanih, prenosi agencija RIA Novosti.

 

 

 

17:11 Savet Federacije odobrio upotrebu Oružanih snaga Rusije u inostranstvu

Savet Federacije odobrio je predlog predsednika Rusije Vladimira Putina o upotrebi Oružanih snaga u inostranstvu. Prethodno je predsedavajuća Saveta Federacije Valentina Matvijenko saopštila da je gornji dom parlamenta primio predlog predsednika o upotrebi Oružanih snaga u inostranstvu.

„U skladu sa delom 3 člana 51 pravilnika Saveta Federacije, dodatno stavljam na dnevni red sednice Saveta Federacije razmatranje ovog predloga“, rekla je ona.
Matvijenkova je navela da su upotrebu Oružanih snaga Rusije u inostranstvu razmatrali nadležni odbori za ustavnu izgradnju, odbranu, međunarodne poslove i Savet federacije, a pitanje će se razmatrati javno.

 

17:01 U Kijevu oprezni optimizam povodom uvođenja sankcija Rusiji

Ukrajina je oprezni optimista da će njeni saveznici konačno poslušati stav zvaničnog Kijeva o potrebi uvođenja sankcija Rusiji i podsetila da je pogrešno bilo uvoditi sankcije Rusiji ranije nego što se očekivalo, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Govoreći na brifingu za novinare Kuleba je rekao da će ponovo razgovarati sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine je potvrdio da je posebno kontaktirao Veliku Britaniju i druge zemlje sa dodatnim zahtevima da se Ukrajini pošalje naoružanje.

 

17:00 Peskov: Nadamo se da je obustava gasovoda privremena

Rusija se nada da je proces sertifikacije projekta gasovoda Severni tok 2 privremeno povučen, izjavio je danas novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Sa naše tačke gledišta, nije korektno kada su takvi projekti usporavaju, nadajmo se privremeno, iz raznih političkih razloga", rekao je Peskov.

Rojters prenosi, pozivajući se na agenciju Interfaks, da je Peskov u ime Kremlja izrazio žaljenje zbog odluke Berlina da obustavi izdavanje dozvole za Severni tok 2, koji je izgrađen da udvostruči direktni tranzit gasa iz Rusije preko Baltičkog mora u Nemačku.

Nemački regulator za energetiku saopštio je ranije danas da više ne može da sertifikuje ovaj Gaspromov gasovod pošto je nemački kancelar Olaf Šolc zaustavio postupak odobrenja zbog odluke Rusije da formalno prizna dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini.

 

16:57 Lukašenko:Vojna saradnja s Rusijom bez obzira sta Zapad kaze

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će Minsk razvijati vojnu saradnju sa Rusijom, bez obzira na to šta Zapad misli o tome.

 

16:54  Šalenberg: Još nismo stigli do tačke bez povratka

Rusija se i pored svih upozorenja svesno odlučila za pogrešan put, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg. On se na vanrednoj sednici Stalnog saveta OEBS založio za nastavak diplomatskih napora kojim bi se vojna eskalacija između Rusije i Ukrajine sprečila.

„Priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganska predstavlja eklatantno i neprihvatljivo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“, naglasio je Šalenberg dodajući da je Rusija ovim korakom "sahranila" Sporazum iz Minska.

On je kazao i da kad se prekorači crvena linija međunarodna zajednica ne može da ćuti najavljujući da će EU na to odlučno i jedinstveno reagovati. Kada je reč o posmatračkoj misiji OEBS podvukao je njen značaj u aktuelnoj situaciji kao „oči i uši“ na terenu.

Izrazio je nadu da će misija dobiti uveravanja da posmatrači neće biti ugroženi i ograničeni u slobodi kretanja. Austrija je, kako je preneo, spremna da poveća svoje angažovanje u toj misiji. On je pozvao Rusiju da promeni odluke koje je donela, jer, kako je naveo, tačka bez povratka još nije dostignuta i diplomatija još nije rekla poslednju reč.
 

16:38 Pasečnik: LNR od humanitarne katastrofe spasla Rusija

Luganska Narodna Republika bila je na ivici humanitarne katastrofe i uspela je da preživi uz pomoć Rusije, izjavio je danas lider ove samoproglašene republike Leonid Pasečnik.

"U stvari, bili smo na ivici humanitarne katastrofe i ruska pomoć nam je pomogla da ostanemo čvrsti i da preživimo", poručio je on.

Pasečnik je rekao da je uveren da će ruskim priznanjem republika u Donbasu biti vraćen mir i spokoj u taj region.

S druge strane, lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je danas u intervjuu za TV kanal "Rosija-24" da se ta samoproglašena republika oslanja na svoje snage, ali da ne isključuje mogućnost da zatraži pomoć od Rusije.

"Pre svega, oslanjamo se na sebe, na sopstvene snage. Zato smo pokrenuli kampanju mobilizacije. Dalje ćemo videti kako će se situacija razvijati. Naravno, ne isključujemo da ćemo u jednom trenutku zatražiti pomoć od Rusije, ali pod sasvim određenim uslovima, predviđenim sporazumom o saradnji izmedu Rusije, DNR i LNR“, rekao je Pušilin.
 

16:38 Lukašenko: Belorusija će jačati vojnu saradnju sa Rusijom, ako treba, imaćemo i nove zajedničke vežbe

Minsk će jačati razvoj vojne saradnje sa Rusijom i, ako bude potrebno, održati nove zajedničke vežbe, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„Jačaćemo dalji razvoj vojne saradnje sa našom Rusijom, u cilju povećanja odbrambene sposobnosti saveza“, rekao je Lukašenko na svečanom skupu posvećenom Danu branilaca otadžbine i Oružanih snaga u Minsku.

„Ako bude potrebno održavamo nove, šta god mislili sa druge strane granice na naše zajedničke vežbe sa Rusijom. To je naše suvereno pravo – da naučimo da se branimo na svojoj zemlji u svakom trenutku i na svakom mestu“, istakao je Lukašenko.

 

16:33 Rusija spremna da pruzi vojnu pomoć DNR i LNR, ne šalje trupe

Rusija je spremna da pruži vojnu pomoć Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici u slučaju pretnje, ali u ovom trenutku nema govora o slanju trupa u te samoproglašene republike, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

"Vojna pomoć predviđena je sporazumom. Ali da ne spekulišemo. Niko još ništa neće slati. Ako postoji pretnja, onda ćemo pružiti pomoć u skladu sa ratifikovanim sporazumima", poručio je Rudenko.
 

Foto: AP/Photo

16:31 Šefovi diplomatija G7 osudili priznanje DNR i LNR

Ministri spoljnih poslova Grupe Sedam industrijalizovanih zemalja dogovorili su se danas tokom telefonskog poziva da osude odluku Rusije da prizna dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, saopštio je šef japanske diplomatije Jošimasa Hajaši.

Hajaši je rekao da su se ministri saglasili da priznanje dve samoproglašene republike predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i međunarodnog prava, prenosi Rojters.

Hajaši se obratio novinarima nakon razgovora sa kolegama iz G7

16:30 Lukašenko: Belorusija planira kupovinu naoružanja od Rusije

Belorusija planira da kupi vojne helikoptere, mlazne avione i protivvazdušne raketne sisteme od Rusije u narednim godinama, prenela je danas državna novinska agencija Belta izjavu predsednika Aleksandra Lukašenka.

U tekstu se navodi da je Lukašenko rekao da Belorusija želi da intenzivira svoju vojnu saradnju sa Rusijom kako bi poboljšala svoje odbrambene sposobnosti u vreme rastućih tenzija u Evropi, a nakon što je Moskva priznala nezavisnost dva samoproglašena regiona u istočnoj Ukrajini.

 

16:29 Duda za uvođenje strogih sankcija Rusiji

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da su potrebne stroge sankcije Rusiji nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin priznao dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini.

Foto: Reuters

16:21  Zaharova: Pitanje granica DNR i LNR je stvar budućnosti

Pitanje granica priznate Donjecke i Luganske Narodne Republike je stvar budućnost, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na TV kanalu Dožd (proglašen za stranu agenturu u Rusiji).

"Bilo je ključno zaustaviti događaje koji su vodili ka ljudskim žrtvama i iz tog razloga je prepoznata nova realnost koja se uobličila. Sve ostalo - razvoj državnosti i diplomatskih odnosa - pitanja su koja će biti rešavana u budućnostI", rekla je Zaharova, prenosi TAS S.

"Postoje suverene zemlje i države sa nerešenim pitanjima državnih granica ili spornih granice koje nisu pravilno uspostavljene i takvi slučajevi su brojni. Sve ovo su pitanja za budućnost", rekla Zaharova.

 

15.55  Evropski stručnjaci pomažu Ukrajini protiv sajber pretnji

Šest zemalja Evropske unije šalje tim stručnjaka za sajber bezbednost u Ukrajinu da pomognu u rešavanju sajber pretnji nakon što je Rusija zvanično priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, rekao je danas zamenik ministra odbrane Litvanije.

"Ukrajini će možda biti potrebna pomoć da se izbori sa određenim incidentima ili podrška za testiranje svoje infrastrukture u potrazi za bezbednosnim slabostima", rekao je Abukevičius.

 

Foto: AP/Mikhail Klimentyev

15.50 Putin i Lukašenko neće dozvoliti da sitacija u regionu uzavri

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin izjavio je da predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, neće dopustiti da situacija u regionu pređe u uzavrelu fazu.

- Vidite šta se događa u informacionom prostoru, ali ja sam uveren i ubeđen da naši predsednici, koji su danas, verujem, najjači u svetskoj politici, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, neće dozvoliti da skliznemo u uzavrelu fazu. Biće sve mirno i diplomatski, sve će doći na svoje mesto. I mislim da će se to dogoditi veoma brzo. U najskorije vreme - prenela je ministrove reči agencija Belta.

15.30 Putin: Podrzavamo suverenitet bivsih republika, UKR izuzetak

Rusija podržava suverenitet bivših sovjetskih republika, a situacija sa Ukrajinom je izuzetak jer je povezana sa spoljnim uticajem koji se vrši na tu zemlju.

"Drugačije je sa Ukrajinom, a to je povezano sa činjenicom da, nažalost, teritoriju ove zemlje koriste treće zemlje za stvaranje pretnji Ruskoj Federaciji. To je jedini razlog," poručio je Putin, prenosi agencija TAS S.

15.20 Lavrov kaže da još uvek ne šalju trupe

Veliki obrat, ruski ministar spoljnih poslova poslova Sergej Lavrov rekao je da ipak još ne šalju trupe u istočnu Ukrajinu, javlja AFP.

15.00 - Eksplozije se čuju iz centra Donjecka, javlja dopisnik RIA Novosti.

14.37 - Ukrajinska vojska je prvi put od 2018. godine upotrebila sosteme "Grad" na Donjeck. Ispaljeno je pet raketa iz BM-21 "Grad" i 12 granata, kalibra 122 mm.

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin nije isključio da bi DNR mogao da se obrati Ruskoj Federaciji za vojnu pomoć, ali generalno računa na sopstvene snage.

"Naš stav je da, pre svega, računamo na svoje snage, zbog čega je kod nas u toku mobilizacija. Dalje ćemo videti kakva će biti situacija – naravno, ne isključujemo da ćemo u nekom trenutku morati da se obratimo za pomoć Rusiji", rekao je Pušilin televiziji „Rusija 24“.

14.32 - Ukrajinska Rada pozvala na povlačenje priznanja LNR i DNR.

12.25 - Kijev pozdravlja odluku o suspenziji Severnog toka 2

Ukrajina je pozdravila odluku Nemačke da suspenduje postupak dodele sertifikata za gasovod Severni tok 2 nakon što je Moskva zvanicno priznala nezavisnost dva regiona istočne Ukrajine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je ocenio Šolcovu odluku kao moralno, politički i praktično ispravan korak u trenutnim okolnostima.

"Pravo vođstvo podrazumeva donošenje teških odluka u teškim vremenima. Potez Nemačke upravo to dokazuje", tvitovao je Kuleba.

Foto: Christophe Gateau/Pool via AP

14.20 - Varheji: Sankcije protiv Rusije biće veoma snažne

"Jasno je da sankcije postaju veoma brzo realnost. Još o njima razgovaramo, ali će to biti nešto čega do sada nije bilo i biće veoma snažne“, rekao je Varheji na konferenciji za štampu u Beču.

Kada je reč o mogućem talasu izbeglica iz Ukrajine rekao je da je EU spremna na sve.

"Saglasni smo da se moraju drugačije tretirati ilegalna migracija i pomoć susedima. Kada je reč o mogućem talasu izbeglica iz Ukrajine spremni smo da pomognemo susedima te države. Poljska, Mađarska i Slovačka biće prve na udaru i treba im pomoći u toj situaciji. Austrija je već preduzela konkretne pripreme“, najavio je.

Više o najavljenim sankcijama EU čitajte:

KREĆE DAVLJENJE RUSIJE! OBJAVLJEN PAKET BRISELSKIH SANKCIJA! Odsecaju Moskvu od finansijskog tržišta EU, biće kažnjeni svi koji su učestovali u odluci, ali i banke i otcepljeni regioni...

ŠPIGL OTKRIVA ODMAZDU BRISELA, KREĆE BRUTALAN UDAR NA MOSKVU: Evropska komisija sprema SANKCIJE ZA STOTINE RUSA I RUSKIH KOMPANIJA!

14.05 - Britanski premijer Boris Džonson rekao je da Velika Britanija uvodi sankcije ruskim bankama i pojedincima.

"Velika Britanija danas sankcioniše sledećih pet ruskih banaka: Rossija, IS Bank, General Bank, Promsviazbank i Crnomorska banka, a mi sankcionišemo tri veoma bogata pojedinca“, rekao je Džonson u parlamentu u utorak.

U pitanju su Genadij Timčenko, vlasnik investicione kompanije Volga Group, kao i milioneri Boris i Igor Rotenberg. 

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson

13.35 Gađana elektrana u Lugansku! Prema neproverenim informacijama, pogođena je raketama BM-21 "Grad".

 

 

13.04 - Savet Federacije Rusije ratifikovao je sporazum o prijateljstvu i saradnji sa DNR i LNR

13.01 - Ukrajinska vojska postavila je sisteme PVO na aerodromima u Kijevu, Harkovu i Čerkasu, saopštio je novinarima portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin. Nisu isključene provokacije prema putničkim avionima.

12:55 Rudenko:Rusija spremna da nastavi dijalog sa zemljama EU

"Spremni smo za dijalog sa svima, uključujući evropske partnere. Ministarstvo spoljnih poslova uvek podržava mirno rešavanje bilo kakvih sukoba, uključujući i sukob na jugoistoku Ukrajine, a čini nam se da će današnja odluka promovisati upravo taj miran scenario. Nadamo se da je tako", rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

12.50 - Švajcarska sarađuje sa drugim zemljama u vezi sankcija

"Ukoliko Rusiji budu uvedene nove međunarodne sankcije, švajcarska vlada će analizirati situaciju i onda odlučiti šta da preduzme, ako ih bude bilo. Iz toga proizilazi da švajcarske mere ne bi mogle da se preduzimaju istovremeno sa merama drugih zemalja“, saopštilo je ministarstvo ekonomije Rojtersu.

12.32 - Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da povlači visokog ukrajinskog diplomatu iz Moskve na konsultacije.

12.05 - Narodna milicija DNR najavila je povećanje agresije ukrajinskih snaga bezbednosti.
Lider DNR Denis Pušilin pozvao je na evakuaciju što većeg broja civila.

Foto: Reuters

Denis Pušilin

12.03 - Kijev razmatra mogućnost raskidanja diplomatskih odnosa sa Rusijom, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

„Stigao mi je zahtev od Ministarstva spoljnih poslova da razmotrim pitanje raskidanja diplomatskih odnosa između Ukrajine i Rusije. Sada ću raditi na tom pitanju i ne samo na tome, nego i našim efikasnim koracima u vezi eskalacije od strane Rusije“, rekao je on.
 

12.00 - Erdogan:Rusko priznanje DNR i LNR "neprihvatljivo"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je rusko priznanje nezavisnosti samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike "neprihvatljivo" i pozvao je sve strane da poštuju međunarodne zakone, ali je i kritikovao postupanje zapadnih zemalja u ovoj krizi, prenosi Rojters.

"Smatramo ovu odluku Rusije kao neprihvatljivu. Ponavljamo naš poziv na zdrav razum i poštovanje međunarodnog prava sa svih strana", rekao je Erdogan.

Foto: Reuters

11.05 - Ukrajina traži zatvaranje Severnog toka 2!

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je danas da zapadne sankcije Rusiji zbog njene akcije u istočnoj Ukrajini uključe zatvaranje ruskog gasovoda Severni tok 2!

10.20 - Lavrov: Rusija garantuje bezbednost DNR i LNR

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavroc izjavio je da će Rusija garantovati bezbednost priznatim republikama u Donbasu, poručivši da Kijevu nije stalo do evropskih partnera i da neće da se pridržava Minskih sporazuma.

"Svih ovih sedam godina svakodnevno skrećemo pažnju našim evropskim partnerima da Kijev nije nimalo mari za njih, i da ništa ne čini po pitanju sporazuma iz Minska, štaviše, Kijev javno izjavljuje da ih neće poštovati", rekao je Lavrov novinarima.

10.08 - Kosovo otvorilo Pandorinu kutiju!

Funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) David Štokinger ocenio je danas povodom ukrajinske krize da je priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane Zapada, uz aktivno učešće Austrije koja je, kako kaze, kršila svoju neutralnost - otvorilo Pandorinu kutiju

10.06 Britanski ministar zdravlja: Putin odlučio da napadne suverenitet Ukrajine

Britanski ministar zdravlja Sajid Džavid rekao je da je jasno da je ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da napadne suverenitet Ukrajine i veruje da je invazija već počela, prenosi Rojters.

Budimo se u veoma mračnom danu u Evropi i jasno je iz onoga što smo već danas videli i saznali da su Rusi, predsednik Putin, odlučili da napadnu suverenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet, istakao je.

- Videli smo da je on prepoznao ove otcepljene istočne regione u Ukrajini i iz izveštaja već možemo da kažemo da je poslao tenkove i trupe. Iz toga se može zaključiti da je počela invazija na Ukrajinum rekao je britanski ministar zdravlja.

10.03 - EU danas odlučuje o sankcijama

Evropska unija odlučiće o tome koje će sankcije uvesti Rusiji "danas popodne", rekao je novinarima u utorak visoki predstavnik EU Žozep Borel.

Borel je rekao da je pozvao na hitan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije danas popodne kako bi se razgovaralo o evropskom odgovoru Rusiji.

Foto: Rojters

10.00 Eksplozija na auto-putu, Basurin se hitno oglasio

Tri osobe su poginule u eksploziji bombe koju su postavili ukrajinski diverzanti na auto-putu Donjeck-Gorlovka, saopštio je portparol Narodne milicije Donjecka Eduard Basurin.

09.32- Parlamenti Donjecke i Luganske narodne republike ratifikovali su sporazum o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom.

09.28 - Premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Janez Janša osudili su rusko priznanje Donjecke i Luganske Narodne Republike.

 

9:20 Putinovo priznanje DNR i LNR odbrambeni čin

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega jedan je od prvih svetskih lidera koji je podržao stav Rusije u vezi sa Ukrajinom, i poručio da je predsednik Vladimir Putin u pravu kada je priznao nezavisnost dva regiona pod kontrolom proruskih snaga, prenosi Rojters.

- Siguran sam da će stanovnici u Donbasu, ako sprovedu referendum poput onog koji je sproveden na Krimu, glasati za pripajanje tih teritorija Rusiji, rekao je Ortega.

Predsednik Nikaragve je naglasio i da pokušaj Ukrajine da se pridruži Severnoatlantskom savezu (NATO) predstavlja pretnju za Rusiju, a potez Moskve je u tom smislu objasnio kao odbrambeni.

Foto: AP/Tanjug

9:10 Baltičke zemlje šalju oružje Ukrajini

Letonija će danas isporučiti Ukrajini protivvazdušne prenosive raketne lansere Stinger, izjavio je portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova.

U izveštaju Rojtersa se navodi da su nekoliko dana nakon što su od američkog Stejt departmenta dobile odobrenje, baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija najavile da će Ukrajini dostaviti američke protivoklopne i protivvazdušne rakete i drugo naoružanje američke proizvodnje.

Litvanija je 13. februara Ukrajini poslala PVO raketne sisteme FIM-92 Stinger, a Estonija je prošlog petka poslala protivoklopne sisteme FGM-148 Javelin.

08.45 - SAD pozivaju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da ode u Lavov radi svoje bezbednosti, javlja televizija Ej-Bi-Si.

Televizija ne navodi izvore svojih informacija, niti razlog za ovu preporuku.

08.30 - Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Donbasu potvrdila je da su ukrajinski militanti prekršili međunarodno humanitarno pravo granatirajući stambene zgrade u regionu, saopštila je milicija Luganske Narodne Republike.

„Misija OEBS-a je u svom izveštaju od 21. februara 2022. godine potvrdila kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinskih militanata i zabeležila štetu na stambenim zgradama, kao i tešku štetu na proizvodnim prostorijama jedne naftne radionice, koja je prouzrokovana granatiranjem naselje Nikolaevka sa artiljerijom od 122 mm“, navela je milicija LNR.

U međuvremenu, misija je takođe potvrdila ukupno 2.158 kršenja primirja u DNR od 18. do 20. februara.

Foto: Tanjug/AP

08.20 - Vlasti u Kijevu su danas saopštile da su dva ukrajinska vojnika ubijena, a 12 ranjeno u granatiranju koje su izvršile proruske snage na istoku Ukrajine u protekla 24 sata, u trenutku kada se broj kršenja primirja povećava.

Vojska je saopštila da je zabeležila 84 slučaja granatiranja od strane snaga samoproglašenih republika, za koje je rekla da su otvorili vatru na oko 40 naselja duž linije fronta koristeći tešku artiljeriju, preneo je Rojters.
 

08.10 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je sinoć odluku Rusije da prizna samoproglašene Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR)

08.02 - Rusija priznaje DNR i LNR na granicama Donjecke i Luganske oblasti, kaže šef parlamentarne komisije, izjavio je šef Odbora Državne dume za Zajednicu Nezavisnih Država Leonid Kalašnjikov.

 

 

07.09 - Muškarac je poginuo u Donjecku od granatiranja ukrajinskih snaga, saopštila je DNR.

Muškarac je nastradao u Petrovskom okrugu u Donjecku. Za samo jedan dan, Oružane snage Ukrajine su ispalile 667 komada municije, koristeći oružje zabranjeno sporazumima protiv DNR.

07.03 - Priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike, ratifikacija sporazuma o prijateljstvu i saradnji i uzajamnoj pomoći treba da zaustavi pogibiju ruskog naroda koji tamo živi, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

06.36 - Ukrajinske snage i u jutarnjim satima nastavljaju da gađaju naselja u Donbasu. Na naselje Staromihajlovka ispaljeno je 15 mina zabranjenog kalibra, a jedan stanovnik Slavjanoserbska ranjen je prilikom minobacačkog napada. Gasovod u zaseoku Aleksandrovsk u blizini Luganska oštećen je prilikom napada

05.23 - Oružane snage Ukrajine pucale su u toku noći u pravcu sela Lenjinsko u DNR, ispaljeno je 28 mina zabranjenog kalibra, saopštio je predstavnik DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Na Deržinski ispaljeno 12 projektila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovan

pre 2 godine

Eto šta uradiše Hruščov,Brežnjev(ukrajinci) i pijani Jelicin. Zapadne džukele i njihovi uvlakači podpališe ukrajince, sada će da puknu ko bas. Prva dvojica su napravili predimenzioniranu državu koja nikada nije postojala, a pijani Jelicin je podvio rep i to aminovao, pri raspadu SSSR-a. Zar je neko mogao sa gramom mozga da zamisli da će rusi da prepuste bez borbe Crno more i Sevastopolj za koji su se stotinama godina borili. Nažalost ukrajinci su naseli zapadnoj propagandi, tako da se sloveni bore izmedju sebe. Nažalost biće velikih žrtava na obe strane, jer rusi neće stati dok ne osvoje celu obalu Crnog mora

mare

pre 2 godine

ne znam odakle im obraz da spomenu i jedno slovo od medjunarodnog prava i ugrozavanja postojecih granica licemeri kakav nije odavno vidjen

Zoran

pre 2 godine

Ali zato članice G7 velikodušno podržavaju separatiste na Kosovu i Metohiji!

Sloboda

pre 2 godine

RAT JE ZAVRSEN. UKRAJINA SE DELI I KRAJ PRICE.

Bane

pre 2 godine

kanada šalje vojnike. Ha,ha,ha..........ma sila od države.

ringispil

pre 2 godine

A transportni avion sa CRNIM VRECAMA to kanadjani ne spominju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija