• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

28.02.2022

13:31

(VIDEO) OVO SU DETALJI pregovora ruske i ukrajinske delegacije!

AP/Tanjug

Vesti

(VIDEO) OVO SU DETALJI pregovora ruske i ukrajinske delegacije!

Podeli vest

Petog dana od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u beloruskoj Gomeljskoj oblasti počeli su pregovori Moskve i Kijeva

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej pozdravio je delegacije Rusije i Ukrajine u ime predsednika države rekavši da se mogu osećati potpuno bezbedno i dodao da se predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nada se da će se tokom pregovora pronaći način za rešavanje svih kriznih pitanja.


Moskvu predstavljaju pomoćnik predsednika Vladimir Medinski, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko, zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, šef međunarodnog komiteta Državne dume Leonid Slucki i ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov.

Foto: AP/Tanjug


Kako je saopštio kabinet ukrajinskog predsednika ukrajinsku delegaciju, koja je na mesto pregovora sa Rusijom stigla helikopterima, čine, između ostalih ministar odbrane Aleksej Reznikov, lider frakcije „Sluga naroda“ i zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine David Arahamija, savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak, prvi zamenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, poslanik Rustem Umerov i zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Nikolaj Točicki. U saopštenju kabineta ukrajinskog predsednika navodi se i da je ključno pitanje pregovora hitan prekid vatre i povlačenje trupa sa teritorije Ukrajine, uključujući Krim i Donbas!


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva nije saopštila svoj stav uoči razgovora sa predstavnicima Kijeva jer razgovori, kako je naveo, treba da se odvijaju u tišini. On je takođe izrazio žaljenje što pregovori sa visokim ulozima nisu počeli dan ranije, uz ocenu da je postojala prilika za to.


Prema rečima pomoćnika predsednika Rusije Vladimira Medinskog, mesto održavanja pregovora dogovoreno je sa ukrajinskom stranom i nalazi se u blizini ukrajinske granice. Istakao je i da je logistika ukrajinske delegacije veoma komplikovana, te da se vreme dolaska pomeralo nekoliko puta.


Ukrajinska strana pristala je da održi razgovore sa svojim ruskim kolegama u nedelju, nakon što je prvobitno odbila da pošalje tim predstavnika zbog neslaganja oko lokacije i preliminarnih uslova. Kijev je tvrdio da je neprikladno voditi krizne razgovore u Belorusiji, tvrdeći da moskovske oružane snage koriste teritoriju za izvođenje napada. Minsk je, međutim, insistirao da njegove trupe ne pomažu u vojnoj operaciji.

Foto: AP/Tanjug


Medinski je poručio da je Rusija zainteresovana da postigne sporazum sa ukrajinskom delegacijom "što je pre moguće" i dodao da sporazumi treba da budu u interesu obe strane.


- Budući da svaki sat nastavka sukoba znači da ginu ukrajinski građani, ukrajinski vojnici, mi smo, nesumnjivo, zainteresovani za to da što pre postignemo neke dogovore koji treba da budu u interesu obe strane - rekao je Medinski.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti "zahtevaju odlučnu i hitnu akciju", pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 2 godine

Ostali i bez helikoptera kad koriste beloruske

Botovi t

pre 2 godine

vucic propada i vuce srbiju na dno. Informer neprijatelj srbije prodali kosovo za par dolara svi cete u zatvor

TRT

pre 2 godine

Ovo su detalji ... Gde su vam detalji. Nabije te narod na k.... ako ti je ovo vest. Bolje ne pisi nista nego da se brukate.

Rale

pre 2 godine

Ajde sad gospodo iz Informera šta sad?? Sećate se da ste svaki dan pisali o Rusiji i njenoj snazi a oni će izgubiti Krim od Ukrajine

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija