• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

01.03.2022

13:12

PRESUDNA BITKA ZA KIJEV!

Tanjug/AP

Vesti

PRESUDNA BITKA ZA KIJEV!

Podeli vest

Zvanična Moskva pozvala je juče građane ukrajinske prestonice da napuste grad i optužila vlast u Ukrajini da koristi civile kao 'živi štit'. Zapad strahuje od totalne ruske ofanzive na Kijev

Rat između Rusije i Ukrajine mogao bi dodatno da eskalira u narednih dan ili dva, a ruske trupe, koje su već stavile pod kontrolu veliki deo ukrajinske pogranične teritorije, uskoro će krenuti u odlučujuću ofanzivu na Kijev, tvrde zapadni mediji! Prema tim navodima, komanda ruske vojske nije zadovoljna tempom kojim napreduje intervencija u Ukrajini, pa će narediti još žešći udar na strateški važne vojne ciljeve i najveće ukrajinske gradove.

'Pljačkaši i nacisti'

Zvanična Moskva pozvala je građane ukrajinske prestonice da što pre napuste taj grad, optuživši vlast u Ukrajini da namerno koristi civile kao 'živi štit' u ratnim sukobima sa Rusijom. Ruska vojska obećala je stanovnicima Kijeva "siguran prolaz" do obližnjeg grada Vasiljkiva, udaljenog dvadesetak kilometara, navodeći da je glavni grad Ukrajine "u rukama lopova, pljačkaša i nacista".

- Svi civili mogu slobodno da napuste grad autoputem Kijev - Vasiljkiv, jugozapadno od glavnog grada. Naša vojska im garantuje bezbedan prolaz. Vlasti u Kijevu nagovaraju civile da ostanu u gradu kako bi im poslužili kao 'živi štit' u sukobima sa ruskom armijom. Grad je u rukama pljačkaša, lopova i nacionalista - rekao je u ponedeljak Igor Konašenkov, portparol ruskog ministarstva odbrane.

Rano za ocenu

Trenutno nije vreme da se govori o rezultatima operacije ili o njenoj efikasnosti. Moramo sačekati njen kraj
Dmitrij Peskov

Poziv ukrajinskim civilima da napuste prestonicu zapadni mediji i analitičari tumače kao otvorenu nameru Rusije da krene u totalnu ofanzivu na prestonicu Ukrajine, koja već pet dana relativno uspešno odoleva napadima ruskih trupa. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak, u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, da će "narednih 24 sata biti ključni za ishod rata i sudbinu građana Kijeva". Zvaničnici ukrajinske armije takođe su naglasili da se, sudeći prema situaciji na terenu, može očekivati još silovitiji udar ruskih trupa na glavni grad Ukrajine, ali da vojska i dalje drži prestonicu pod svojom kontrolom.

Foto: Tanjug/AP

Britanski Institut za proučavanje rata navodi da su ruske snage poprilično brzo stigle do periferije Kijeva, ali da su tu naišle na žestok otpor ukrajinske vojske, pa od petka uveče, uprkos konstantnim borbama, nisu uspele da se probiju do centra prestonice. S druge strane, pomenuti institut ističe da "ruske trupe sada kontrolišu značajan deo teritorije Ukrajine" i da vojnici pod komandom predsednika Vladimira Putina "napreduju iz dana u dan u svim pravcima".

Ne mogu još dugo

"U ovom trenutku se čini da Rusija napreduje sporije nego što se očekivalo, ali nema sumnje da je nanela ogromne gubitke Ukrajini. Veliko je pitanje koliko ukrajinske trupe mogu de izdrže ukoliko Moskva krene u totalnu ofanzivu", navedeno je u izveštaju Instituta za proučavanje rata.
Zvanični Kremlj u ponedeljak je saopštio da je "previše rano govoriti o rezultatima ruske vojne operacije u Ukrajini", ističući da će slika biti jasnija kad se intervencija završi.

- Mislim da trenutno nije vreme da se govori o rezultatima operacije ili o njenoj efikasnosti. Moramo sačekati njen kraj - rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Civili stradali u Harkovu?!

Desetine civila su ubijene, dok su stotine teško povređene u žestokom granatiranju Harkova u noći između nedelje i ponedeljka, tvrde ukrajinski zvaničnici. Anton Geraščenko, savetnik kijevskog ministra unutrašnjih poslova, napisao je na Fejsbuku da su moskovske trupe bombardovale stambene kvartove i da ima mnogo žrtava.
"Ceo svet mora da vidi ovaj užas! Smrt okupatorima", napisao je Geraščenko.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ukrajinska vojska granatira Donjeck! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Ukrajinska vojska granatira Donjeck! (FOTO, VIDEO)

Šesti dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. U beloruskoj Gomeljskoj održani su pregovori Moskve i Kijeva. Dogovoreno je da se nastave. U nedelju je Putin naredio poseban režim za ruske strateške snage. Borbe u Donbasu, ali i u drugim delovima Ukrajine još traju, Kijev je jutros predao zahtev za članstvo u EU

01.03.2022

17:00 >> 23:38

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija