• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.03.2022

08:34

KINA ZAPRETILA SAD: Platićete visoku cenu, poštujte dogovorene sporazume i principe!

Vesti

KINA ZAPRETILA SAD: Platićete visoku cenu, poštujte dogovorene sporazume i principe!

Podeli vest

Kineska vlada je, komentarišući posetu vojne delegacije SAD Tajvanu i isplovljavanje američkog razarača kroz Tajvanski moreuz, rekla da bi Vašington mogao da plati visoku cenu ukoliko ne poštuje sporazume i već dogovorene principe, kao i teritorijalni integritet Kine, prenosi RT

Svaki pokušaj podrške Tajvanu sigurno će biti uzaludan, poručio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, reagujući na posetu grupe bivših visokih zvaničnika Pentagona i bezbednosnih službi SAD.

Gvoreći na redovnom dnevnom brifingu za medije, Vang je pozvao Sjedinjene Američke Države da oprezno pristupaju pitanju Tajvana i da se uzdrže od daljeg nanošenja štete odnosima SAD i Kine, prenosi Rojters.

Foto: Reuters

Vang Venbin


Delegacija bivših visokih američkih zvaničnika za odbranu i bezbednost koju je na Tajvan poslao predsednik SAD Džozef Bajden, stigla je juče u Tajpej, u jeku ratnih sukoba u Ukrajini.

Zvanični Peking osudio je posetu američke delegacije Tajvanu koju je predvodio nekadašnji komandant združenog generalštaba američke vojske, penzionisani admiral Majk Malen.

Američka poseta podudara se sa povišenim stepenom opreza na Tajvanu, koje Kina smatra svojom teritorijom.

Admiral Malen je služio kao najviši vojni zvaničnik u administracijama bivših predsednika SAD Džordža V. Buša i Baraka Obame. S njim su na Tajvan otputovali i Megan O'Saliven, bivša zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost u administraciji Džordža V. Buša i Mišel Flurnoj, bivša podsekretarka odbrane u Obaminoj administraciji.

Foto: AP Photo

Delegacija SAD

Podsetimo, američki ratni brod prošao je 26. februara kroz Tajvanski moreuz, što SAD nazivaju rutinskom aktivnošću, ali, kako navodi Rojters, taj potez svakako iritira Kinu.

Razarač američke ratne mornarice "Ralf DŽonson" vršio je "rutinski" prolaz kroz međunarodne vode, saopštila je američka Sedma flota.

"Prolazak broda kroz Tajvanski moreuz oslikava američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. SAD obavlja letove, plovi i radi operacije gde god to međunarodni zakon dozvoljava", saopštio je portparol Sedme flote Nikolas Lingo.

Foto: Reuters



Peking kaže da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u odnosima sa Vašingtonom.

Kao i većina zemalja, SAD nemaju formalne diplomatske odnose sa Tajvanom, ali podržavaju Tajpej i snabdevaju ga oružjem.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija