• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

02.03.2022

18:00

BRUTALNA KAO NIKADA! Zaharova: Berlin će odlukom o SEVERNOM TOKU 2 NANETI NEPOPRAVLJIVU ŠTETU rusko-nemačkim odnosima!

Informer/Fotomontaža

Vesti

BRUTALNA KAO NIKADA! Zaharova: Berlin će odlukom o SEVERNOM TOKU 2 NANETI NEPOPRAVLJIVU ŠTETU rusko-nemačkim odnosima!

Podeli vest

Odluka Berlina da prekine sertifikaciju gasovoda Severni tok 2 naneće nepopravljivu štetu rusko-nemačkim odnosima, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Želimo da stavimo do znanja da će odluka Berlina da zaustavi taj projekat dovesti do nepopravljive štete po rusko-nemačke odnose, koji su poslednjih godina bili daleko od sjajnih, ne našom krivicom. Odgovornost za posledice nelegitimnih akcija, koje dovode u pitanje reputaciju Nemačke kao pouzdanog stranog ekonomskog partnera, u potpunosti počiva na nemačkoj strani“, navela je Zaharova u komentaru, koji prenosi agencija Tas s.

Ona je dodala da je odluka nemačkih vlasti o obustavi postupka sertifikacije gasovoda Severni tok 2 „neprihvatljiva i štetna sa stanovišta normi međunarodnog trgovinskog prava“.

Foto: Reuters

Marija Zaharova



„Smatramo da je ovo primer presedana upotrebe jednog komercijalnog projekta kao političkog oružja protiv nas, za šta Zapad generalno, a posebno zvanični Berlin, toliko voli da okrivljuje Moskvu“, ocenila je Zaharova.

Podsetila je da je instrukciju za prekid postupka sertifikacije nemačkom regulatoru dalo Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatske mere, koje je, kaže, donedavno govorilo o tom projektu kao o čisto komercijalnoj inicijativi privatnih investitora.

„Takođe, i sam nemački kancelar Olaf Šolc, koji je direktno inicirao gore navedene radnje, tvrdio je ranije da je proces sertifikacije Severnog tok 2 isključivo regulatorne prirode i da ni na koji način ne može biti povezan sa političkom situacijom“, navela je Zaharova, dodajući da je „sada očigledno da su nemačke vlasti bile nedosledne i podlegle iskušenju da iskoriste projekat kao polugu pritiska na Rusiju, pokazujući time svoju nemoć da razdvoje politiku i ekonomiju“.

Foto: Reuters

Prema njenim rečima, pravovremeno puštanje u rad ovog gasovoda bilo bi u interesu i Rusije i Evrope, jer je, kako ističe, projekat osmišljen da doprinese diverzifikaciji snabdevanja gasom i da bude stabilizujući faktor za tržište gasa u Evropi

 




"To se, po svemu sudeći, neće desiti u bliskoj budućnosti, jer je projekat postao talac veštačkog povezivanja sa drugim političkim zaverama. Kao što već vidimo, neizbežna posledica napuštanja Severnog toka 2 biće brzi rast cena gasa na evropskom tržištu", zaključila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija