• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

03.03.2022

16:52 >> 22:49

RAT U UKRAJINI! Avion sa ruskim državljanima zadržan je na aerodromu u Kanadi! Rusija traži odgovore! (FOTO, VIDEO)

printscreen

Vesti

RAT U UKRAJINI! Avion sa ruskim državljanima zadržan je na aerodromu u Kanadi! Rusija traži odgovore! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Osmi dan ruske vojne intervencije u Ukrajini. Druga runda pregovora Moskve i Kijeva nastavljena je danas popodne. Ruske snage zatvorile su obruč oko Marijupolja. Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju protiv Rusije

22.40 - Situacija u Melitopolju mirna, ruska vojska deli humanitarnu pomoć građanima

22.39 - Rusija traži odgovor Otave o avionima sa ruskim državljanima zadržanim u Kanadi - izaslanik

 

21.30 - Avion sa ruskim državljanima zadržan je na aerodromu u gradu Jelounajf na severu Kanade, saopštio je kanadski ministar saobraćaja Omar Alhabra.
Podsetimo, Kanada je ranije donela odluku o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione zbog situacije u Ukrajini.

 

21.08 - Saudijski prestolonaslednik Mohamed Bin Salman rekao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da je Rijad spreman da posreduje između Moskve, Kijeva i svih strana povezanih sa tekućom ukrajinskom krizom.

Princ je ponovio želju Saudijske Arabije da se održi stabilnost tržišta nafte i naglasio ulogu OPEK+ u održavanju ravnoteže, naglasivši da je neophodno da se poštuju sporazumi u okviru ove grupe, prenosi Rojters prema izveštaju saudijskih državnih medija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u današnjem telefonskom razgovoru sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom istakao da je neprihvatljivo politizovati pitanje globalnog snabdevanja energentima, saopštila je pres služba Kremlja.

Kako se navodi, Putin je takođe izneo osnovne pristupe ruske strane u kontekstu "tekuće specijalne vojne operacije zaštite Donbasa", navodi se u saopštenju Kremlja, preneo je TAS S.

 

20.51 - Senatori iz oba doma američkog Kongresa podneli su na razmatranje nacrt zakona koji predviđa zabranu uvoza energenata iz Rusije zbog događaja u Ukrajini, navodi se u saopštenju.
„Vladimir Putin koristi energetski sferu kao oružje rata. Akcije Rusije zahtevaju fundamentalno preispitivanje nacionalne bezbednosti SAD, kao i naše nacionalne i međunarodne energetske politike koja u ovom momentu podržava Rusiju, omogućavajući joj da isporučuje svoje energetske resurse“, precizira se u saopštenju.

 

19.25 - UN pozdravlja najavu mogućeg prekida vatre u Ukrajini

 

19.01 - UN kažu da su na vezi sa Rusijom o kretanju humanitarnih konvoja u Ukrajini

HITNO! KIJEV I MOSKVA DOGOVORILI NASTAVAK DIJALOGA! Dogovoreni humanitarni koridori!

 

18.53 - Lideri četvorke dogovorili su se da formiraju novi mehanizam za pomoć u katastrofama usred ukrajinske krize

 

18.37 - Kijev i Moskva razgovarali o humanitarnim pitanjima, dogovorili nastavak pregovora, uskoro planirana treća runda pregovora

 

17.34 - SAD su i dalje zabrinute za bezbednost Zelenskog, u kontaktu sa njim, kaže zvaničnik odbrane

 

17.32 - SAD nastavljaju da obezbeđuju obaveštajne podatke i informacije Ukrajini, kaže visoki američki zvaničnik

 

17.17 - Šef ruske obaveštajne službe kaže da je Intel pokazao da Ukrajina radi na nuklearnom naoružanju, a SAD su znale za to!

17.10 - Moldavija podnosi zahtev za prijem u Evropsku uniju

17.08 - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da je Ministarstvo pripremilo dokument sa listom novih sankcija protiv Rusije.

 

 


- Mi se ne zaustavljamo, zahtevamo nove sankcije. MIP je razradio dokument u kome su navedene sve sankcije koje je potrebno primeniti kako bi se zatvorile sve praznine, kako bi se stvorio dodatni pritisak. Radimo sa zemljama preko kojih Rusija pokušava da zaobiđe sankcije - rekao je Kuleba za televiziju "Rada".

17.02 - Ruski predsednik Vladimir Putin mu je u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom detaljno izložio fundamentalni pristup i uslove u kontekstu pregovora sa predstavnicima Kijeva, saopštio je Kremlj u četvrtak.

- Vladimir Putin je detaljno izneo fundamentalne pristupe i uslove u kontekstu pregovora sa predstavnicima Kijeva. Potvrđeno je da je, pre svega, reč o demilitarizaciji i neutralnom statusu Ukrajine, kako pretnja Rusiji nikada ne bi bila ugrožena. potiču sa njene teritorije - navodi se u saopštenju.

16.45 - Stigli snimci iz granatiranog Donjecka

 

 


16.42 - Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok pozvala je da se prestane sa napadima na Rusije i Beloruse koji žive u Nemačkoj.

16.39 - Ovde se održavaju pregovori

 

 

16.21 - Pronađena tela 22 civila

 

 

16.14 - Počela druga runda pregovora!

Savetnik šefa kabineta ruskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da je na dnevnom redu pregovora Ukrajine i Rusije prekid vatre, primirje i otvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila. Više čitajte OVDE!

 

 


15.36 - Turska: Nismo dali Ukrajini "Bajraktar", kupili su od privatnika

Ankara nije dala bespilotne letelice Bajraktar ​​Ukrajini kao pomoć, reč je o kupovini od privatne kompanije – Ministarstva spoljnih poslova Turske.

15.32 - Lajen: Invazija mora da se zaustavi, EU odlučnija nego ikad

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, danas je ponovila poziv za prekid ruske invazije na Ukrajinu uz ocenu da je EU spremna na dodatne sankcije u slučaju eskalacije, ali i da se prirpema za moguće uzvratene mere Moskve.

”Pored naše nedvosmislene podrške Ukrajini, mi namećemo i snažne sankcije protiv Rusije. Naš cilj je da umanje kapacitete Kremlja da vodi rat protiv svog suseda. Ova invazija mora da se zaustavi”, poručila je Lajen na Tviteru.

Ursula fon der Lajen ocenjuje da je EU, zajeno sa saveznicima širom sveta, velikom brzinom uvela značajne sankcije i da je spremna na dodatne korake u slučaju pogoršsanja situacije.

”Istovremneo spremamo se i za slučaj uzvratnih mera Rusoije. Posebno radimo na diverzifikaciji izvora energenata i udvostručujemo obnovljive izvore. Naša odlučnost je jača nego ikada”, zaključila je fon der Lajen.

14.50 - Ukrajinska delegacija stigla je na mesto pregovora sa Rusijom u Belorusiji, javlja dopisnik Sputnjika

14.38 -Parlament Ukrajine prihvatio dekret Zelenskog – opšta mobilizacija

Donet je i niz zakona, uključujući nacionalizaciju ruske imovine i pooštravanje odgovornosti za zločine po vanrednom stanju: do doživotnog zatvora za pljačku, sabotažu i izdaju.

14.35 - Međunarodni sud otvorio je istragu povodom mogućih ratnih zločina Rusije

 

 

14.27 - Osoblje ambasade Republike Srbije evakuisano iz Ukrajine!

Opširnije čitajte OVDE.

14.12 - Putin je Makronu izneo ruske uslove, na kojima će insistirati u pregovorima sa predstavnicima Kijeva

Glavna dva uslova su: Demilitarizacija i neutralni status Ukrajine – kako sa njene teritorije nikada ne bi dolazila pretnja Rusiji.

PUTIN NE POPUŠTA NI MILIMETAR, evo šta je upravo PORUČIO MAKRONU!

14:03 - Serija eksplozija odjeknule su u centru Donjecka, saopštio je reporter Sputnjika.

Kako navodi, ukrajinska vojska intenzivno sprovodi granatiranje ovog grada.

„Granate prileću u serijama, zatim nastupa jedan period tišine, nakon čega ponovo kreće granatiranje“, ističe on.

14.00 - Putin Makronu: Pokušaji da se kupi vreme odugovlačenjem pregovora samo će dovesti do novih zahteva od Kijeva

"Zapadne zemlje i Francuska nisu uradile apsolutno ništa da Kijev ispuni Minske sporazume", rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin francuskom lideru Emanuelu Makronu.

Foto: Reuters

13.50 - Predsednik Francuske Emanuel Makron sat i po je razgovarao telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a potom i s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, prenose mediji pozivajući se na Jelisejsku palatu.

Kako je saopštio premijer Francuske, Makron je sa Putinom razgovarao na temu humanitarnih koridora.

13.48 - Druga runda pregovora počeće za dva sata, izjavio je predstavnik ukrajinske delegacije David Arahamija.

„Startujemo za dva sata“, napisao je on na svojoj Fejsbuk stranici.

On je rekao da Kijev namerava da se na predstojećim pregovorima sa Moskvom dogovori o uspostavljanju humanitarnih koridora.

„Minimum koji imamo da postignemo je da uspostavimo humanitarne koridore. Sve preko toga – po mogućnosti“, rekao je on.

13.14 - Na ambasadu Rusije u Parizu bačena crvena farba

 

 

12.46 - Škoda je saopštila da prekida poslove u RF.

12.44 - Švedska kompanija IKEA obustavlja rad u Rusiji i Belorusiji zbog događaja u Ukrajini

„Grupa IKEA je odlučila da obustavi sav uvoz i izvoz s Rusijom i Belorusijom“, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da će kompanija obustaviti i svu proizvodnju u Rusiji.

13.06 - Ukrajinska delegacija kreće na pregovore, objavljena fotografija

 

 

 

Opširnije čitajte OVDE.

 


13.01 - Rusi detonirali branu Svernokrimskog kanala, Krim ponovo ima vodu

 

 

12.25 - Hapšenje zbog podrške Rusiji

Češka policija privela je muškarca koji je na društvenim mrežama odobravao rusku akciju u Ukrajini. Terete ga za "opravdanje genocida", preti mu tri godine zatvora.

12.20 - Raketni udar u Černigovu

 

12.44 - U Mariupolju je već nastupila humanitarna kriza, dok to preti da se dogodi i drugim gradovima Ukrajine kao što su Kijev, Harkov i Sumi, izjavio je šef Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije Mihail Mizincev.

Kako je rekao, Ministarstvo odbrane Rusije je pozvalo UN i druge međunarodne organizacije da odreaguju na kršenje humanitarnog prava u Ukrajini

12.25 - Ukrajinski nacionalisti ranili su dva državljana Kine koji su pokušali da napuste Harkov, izjavio je šef Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije Mihail Mizincev.

"Juče u Harkovu ukrajinski nacisti otvorili su vatru na grupu kineskih građana koji su pokušali da napuste taj ukrajinski grad i da pređu u Rusiju. Njihovo stanje je ozbiljno", kazao je on.

11.20 - Zelenski: Idite kući, nemate šta da radite ovde!

- Želeli su da nas unište toliko puta. Nisu mogli. Toliko smo toga prošli. Ako neko misli da se Ukrajinci, nakon što su sve ovo preživeli, boje, da su slomljeni ili se predaju - ne zna ništa o Ukrajini. I u Ukrajini nema šta da traži. Idite kući - poručio je Zelenski.

11.18 - Veliki požar nad Mariupoljem, kažu gori šoping centar

 

 


11.04 - Putin je za danas sazvao još jednu sednicu Saveta bezbednosti.

Više čitajte ovde!

10:57 - Pregovori bi mogli da počnu za dva sata, ruska delegacija već čeka.

10.48 - Rusko-ukrajinski razgovori se nastavljaju u 15 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 13 po evropskom. Čeka se dolazak ukrajinske delegacije, kaže Putinov pomoćnik Medinski

10.45 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obraća se javnosti povodom situacije u Ukrajini

"Ne možemo više da dopuštamo da sa teritorije Ukrajine stiže pretnja direktnog napada na Rusiju. Siguran sam da ceo svet sluša Rusiju, ali je teško reći koliko dobro će je čuti", kazao je Lavrov.

Opširnije na linku ispod:

LAVROV SE OBRAĆA JAVNOSTI! Ako protiv Rusije počnu da pokreću realni rat... Tražimo minimalne uslove, a o tome neka razmišljaju oni koji te planove KUJU! (Video)

 

10.03 - Zelenski: 16.000 stranih dobrovljaca će se boriti za Ukrajinu!

09.53 - Jedinice ruske vojske obezbedile su koridor za izlazak civila iz Borodjanke u Kijevskoj oblasti, gde su nacionalisti stacionirani zajedno sa opremom u stambenim naseljima, saopštio je medijima portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

09.40 - "Telefonski teroristi" blokiraju rad RUSKIH diplomata!

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da, kako je navela, telefonski teroristi iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Poljske i Ukrajine pokušavaju da blokiraju rad ruskih diplomata u inostranstvu.

- Telefonski teroristi koriste telefonske linije, telefone za hitne slučajeve i kontakt informacije - rekla je Zaharova 

09.20 - Rusija i Belorusija izbačeni sa Paraolimpijskih igara!

Sportistima iz Rusije i Belorusije, ipak, neće biti dozvoljeno da učestvuju na Zimskim paralimpijskim igrama u Pekingu zbog ratnih dešavanja u Ukrajini.

Kako je saopšteno iz Međunarodnog paralimpijskog komiteta (IPC), uprkos tome što je prvobitno dozvoljen nastup bez obeležja zemalja, doneta je nova odluka u cilju bezbednosti sportista.

08.30 -Francuska danas predlaze SB UN rezoluciju o prekidu vatre!

Francuska će danas Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predložiti usvajanje rezolucije kojom se poziva na prekid vatre u Ukrajini, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv LeDrijan.

Francusko predsedništvo Evropskom unijom ranije je najavilo da će Pariz preduzeti taj korak, podseća Rojters.

08:11 - Ruska vojska je preciznim udarom razbila rezervni radio-televizijski centar u Kijevu, koji je Služba bezbednosti Ukrajine koristila za „psihološke operacije“, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Opširnije čitajte OVDE.

 

08:10 - Oružane snage Rusije uništile su od početka specijalne operacije u Ukrajini više od 1.600 vojnih objekata Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
Prema njegovim rečima, uništena su 62 komunikaciona i upravljačka punkta ukrajinskih snaga, 39 protivvazdušnih raketnih kompleksa S-300, Buk-M1 i Osa, 52 radarske stanice.

08.08 - Uvedene sankcije i ruskim mačkama

Međunarodna federacija uzgajivača mačaka odlučila je da zbog situacije u Ukrajini zabrani učešće mačkama iz Rusije na međunarodnim takmičenjima.

07.25 - Ukrajinske snage gađale TE Zuevskaja u DNR

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pucale su na termoelektranu Zuevskaja koja se nalazi u blizini Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

06.43 - Američki predsednik DŽo Bajden pozdravio je jučerašnje glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i usvajanje rezolucije kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu, zahtevajući momentalno zaustavljanje svih akcija i povlačenje ruskih trupa.

 

Foto: Tanjug/AP

“Zajedno moramo i smatraćemo Rusiju odgovornom za svoje postupke. Pokazaćemo da sloboda uvek trijumfuje nad tiranijom”, poručio je Bajden ponavljajući deo iz svog jučerašnjeg obraćanja o stanju nacije.
 

06.36 - Kancelarija UN za ljudska prava saopstila je da je do sada potvrđeno da je 227 civila ubijeno, a 525 povređeno u Ukrajini.

"Najveći broj žrtava nastao je zbog upotrebe eksploziva, granatiranja i teške artiljerije, kao i usled napada višecevnim raketnim bacačima i vazdušnih udara", navodi se u saopštenju UN iz Ženeve, prenosi Rojters. UN navode i da veruju da je pravi bilans "znatno viši", posebno zbog toga sto izveštaji stižu sa zakasnjenjem u područjima gde se vode intenzivne borbe.
 

05.37- Uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine značilo rat sa Rusijom, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin, prenosi Tass.

On je istakao da su izjave u vezi sa mogućom upotrebom nuklearnog oružja opasne i da se na svaki način moraju izbeći.

04.54 - UNHCR: Za proteklih nedelju dana bilo je milion izbeglica iz Ukrajine

Pregovori sa Rusijom neće biti održani u Bjalovješkoj šumi u Belorusiji, već na drugom mestu, saopštio je kasno sinoć predstavnik ukrajinske delegacije David Arahamija. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 2 godine

Kako da Amerikanci zabrane letove iznad Ukarajine?Neka probaju pa ce dobiti svoje.Moja zelja je da prvo gadjaju London i Pariz.Jedina svetla tacka u EU je Nemacka.Kod njih ce ubrzo novi izbori jer zeleni su ``kaput``, njihova politika isto.Ludaci iz SAD, drzave u kojoj su pojedinci vazniji od Predsednika, gde su nacionalne rezerve privatne, gde je rasizam grana privrede i gde se nazire zbogom niskoj ceni goriva i lepom holivudskom zivotu.Glasam za samostalnost i prikljucenje Floride Kubi i Novog Meksika Meksiku.Brzo ce to doci.

mare

pre 2 godine

MISLIS DOLAZE TI OKORELI KOLJACI ODNOSNO PSI RATA?

mare

pre 2 godine

IZMISLILI GENOCID PA KRENULI DA HAPSE EVROPA = JEDNOUMNA I POLICIJSKA DRZAVA EQUILIBRIUM!!!!!!!!!!! JOS MALO CETE DA NAS SPALJUJETE STO CITAMO DOSTOJEVSKOG

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija