• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.Struhar/M. Dobromirović

04.03.2022

09:13

IMAJU LI RUSIJA I NATO IZLAZNU STRATEGIJU, ŠTA JE PLAN ZA 'DAN POSLE'! Ovo izmiče kontroli, sledi li nam nuklearni rat, ili...SVET SE NADA...

Vesti

IMAJU LI RUSIJA I NATO IZLAZNU STRATEGIJU, ŠTA JE PLAN ZA 'DAN POSLE'! Ovo izmiče kontroli, sledi li nam nuklearni rat, ili...SVET SE NADA...

Podeli vest

Rat u Ukrajini može se završiti samo na dva načina - ili novim hladnim ratom ili nuklearnim ratom, slažu se stručnjaci, sagovornici Informera

Eksperti kažu da se države već sada dele u tabore i da trenutna situacija neodoljivo podseća na 1946. i 1947. godinu prošlog veka kada se pripremala podela sveta. Rat u Ukrajini mora da se završi globalnim dogovorom Moskve, Vašingtona i Brisela, ali to za sada nije ni na vidiku jer nijedna strana ne odstupa ni za milimetar, pa je izvesno da će ova ratna kriza potrajati mesecima, a možda i godinama!?! Alternativa svemu ovome, ako se sukob Rusije i NATO ne smiri, može biti nuklearni rat, koji bi imao fatalne posledice po čitav svet!

Velika nervoza

Politikolog Stevan Nedeljković kaže da je ruski predsednik Vladimir Putin imao dve opcije u vidu kada je donosio odluku napadu na Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP

MILANOVIĆ ZABRINUT ZA HRVATE, OD DODIKA TRAŽI DA SE SRPSKA VRATI U INSTITUCIJE BIH! Zagreb ne može bez Srba da izboksuje "svoju priču"!

- Prva, mirna opcija bila je da Zapad pristane na zahteve Rusije, a druga je bila da Moskva uđe u neku vrstu ograničenog vojnog sukoba s Ukrajinom... Čini mi se, ipak, da se svet ponovo deli u tabore. Sve me ovo podseća na 1946. ili 1947. godinu, kad je svet ulazio u Hladni rat. Sada ponovo imamo eru političkih, ideoloških i bezbednosnih podela... - ističe Nedeljković, dodajući da je ključna prepreka pregovorima veliko nepoverenje.

Stvoriti uslove za prekid neprijateljstava

Ključna stvar jeste stvoriti uslove za prekid neprijateljstava. U ovom trenutku teško je reći kada i kako se može doći do političkog rešenja. Mnogo zavisi od toga koja je izlazna strategija Moskve, a to sad možemo samo da nagađamo, objašnjava Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije u UN.

- NATO, SAD, EU i Rusija moraće, pre ili kasnije, da sednu da razgovaraju o bezbednosnim garancijama. Svaki dogovor koji bi napravile samo Rusija i Ukrajina bio bi iluzoran ako nije deo šireg dogovora Zapada i Ruske Federacije. Na drugoj strani, ako bi se sada, kako neki predlažu, uvela neka vrsta zone zabrane leta iznad Ukrajine i ako bi to učinio NATO, onda ne bi bilo moguće izbeći direktan okršaj ruske i NATO strane. A to bi, vrlo verovatno, poteglo i upotrebu nuklearnog arsenala... Sve to zajedno jeste razlog zašto i Istok i Zapad danas gore od straha šta bi moglo još da se desi - objašnjava Nedeljković.

Diplomata i novinar Dragan Bisenić naglašava da se za sada ne vide nikakve izlazne strategije i da će na kraju konflikta verovatno biti potegnuto i nuklearno oružje, ali ne u smislu rata već 'ozbiljne pretnje'.

ĐUKANOVIĆ SA EKOBAROM: "Odlučni u primeni odluka NATO i evropskih partnera!" (Foto)

- Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je sledeće ciljeve: vojna neutralnost Ukrajine, demilitarizacija, denacifikacija i priznavanje Krima u sastavu Rusije. Američki predsednik Džozef Bajden, na drugoj strani, najavljuje eskalaciju sankcija, iako one više nemaju veze sa sukobom u Ukrajini, već su instrument uperen protiv Rusije. Za sada su veći izgledi da se nastavi eskalacija nego da se situacija smiri. Ako se očekuje neka vrsta stabilizacije, ona će morati da se osloni na nuklearni paritet. Ipak je u pitanju konflikt dve nuklearne sile, Rusije i SAD iz senke, i mora se očekivati da će se u finalu pojaviti nuklearno oružje. Dakle, nuklearna konfrontacija, ali ne i nuklearni rat, to će se desiti na kraju - kaže Bisenić.

Foto: Tanjug/AP

SAD da se povuku

Diplomata Milisav Paić ocenjuje da bi izlazna strategija morala da bude demilitarizacija Ukrajine i stavljanje tačke na širenje NATO pakta na Istok.

- Sankcije Zapada praćene histeričnom medijskom kampanjom, čega se mi Srbi dobro sećamo, više su proizvod straha i nemoći Vašingtona nego realne opasnosti od sukoba sa Rusijom. Posle okončanja ruskih operacija u Ukrajini, uslediće diplomatski kontakti sa Vašingtonom i Briselom, u kojima će ruska pozicija biti pojačana. Time će, uveren sam, prestati američka dominacija u svetu. Alternativa tome jeste samo nuklearni konflikt koji Zapadu, a posebno Vašingtonu, u ovom momentu nije ni na kraj pameti - zaključuje Paić.

Dragana Mitrović: SAD će morati da uvaže moć Rusije!

Dragana Mitrović, profesorka na Fakultetu političkih nauka, kaže da SAD i Rusija imaju potpuno različite ciljeve, koje je u ovom trenutku nemoguće pomiriti.
- Rusija smatra da je Zapad godinama ignorisao njene predloge i inicijative, uključujući bezbednosne garancije, jer je NATO napredovao i širio se ka njenim granicama. Moskva se na vojnu akciju u Ukrajini odlučila zbog kršenja prava Rusa na istoku te zemlje, vojnih napada i granatiranja Donbasa, uskraćivanja prava onima koji govore ruski jezik ili samo žele dobre odnose sa Rusijom i inicijative Ukrajine da pristupi NATO i ugrozi bezbednost Rusije... Cilj Kremlja jeste da kroz uspešnu vojnu ofanzivu postigne ono što godinama zahteva diplomatski. Amerika će svakako na kraju morati da sedne za sto sa Rusijom, direktno ili indirektno preko Ukrajine ili Evropske unije, i da postigne dogovor o novoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi, uvažavajući moć Rusije kao globalne sile - objašnjava Mitrovićeva, dodajući da lično misli, iako nije vojni stručnjak, da će Rusi u narednih nekoliko dana ostvariti svoje ciljeve na samom frontu.

 

BONUS VIDEO: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Laky

pre 2 godine

Amerika će se urušiti nakon prve krize koja dolazi, sakrivena inflacija i naduvane berze izvešće narod na ulicu i revolucija je vidiku.

Djurdja

pre 2 godine

Dugorocni strateski cilj SAD je raspad SSSR, sto je ostvareno uz pomoc Gorbacova, i sada Rusije, da bi se domogli bogatstava Sibira. Prisli su sasvim blizu tog cilja i Putin je to morao da zaustavi. Znaju SAD da je, sto se tice Sibira, i Kina zainteresovana strana pa i na nju pokusavaj da udare. Tu ce biti tvrdo.

Amater

pre 2 godine

MENE NAJVISE ZANIMA DALI CE SE NASTAVITI SMENJIVANJE VLADA U DRUGIM DRZAVAMA,RATOVIMA SA IZMISLJENIM RAZLOZIMA AMERIKE I NATOA....NIKO NE PRICA O TOME.

Zoran

pre 2 godine

Ako dodje do nuklearnog rata, to će biti zbog debilnih kauboja i crvenih mundira!

sledeća vest

Vesti

TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija