• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.03.2022

12:52 >> 13:33

ZAHVALJUJUĆI NJOJ DANAS SLAVIMO DAN ŽENA! Ko je žena koja se borila za ravnopravnost polova?!

Vesti

ZAHVALJUJUĆI NJOJ DANAS SLAVIMO DAN ŽENA! Ko je žena koja se borila za ravnopravnost polova?!

Podeli vest

Žestoko se borila za prava žena i radnica celog svog života

Ravnopravnost žena danas mnogo je na višoj lestvici nego što je to bilo pre, iako još uvek nije potpuna. Situacija danas takva zahvaljujući onim ženama koje su u prošlosti znale da se bune protiv neravnopravnosti i koje su znale da kažu šta žele.

Jedna od njih bila je najzaslužnija za to. Njeno ime je Klara Cetkin – uticajna nemačka levičarska političarka i borkinja za ženska prava. 

Klaru Cetkin je uvek interesovala ženska politika, uključujući borbu za ravnopravnost i demokratsko pravo glasa za žene, koje u njeno vreme nije postojalo.  Zbog toga je razvila socijaldemokratski ženski pokret u Nemačkoj i 1907. postala liderka novoformirane „Ženske kancelarije“ u SPD-u. 

Foto: wikipedia.org

Ono po čemu je posebno poznata jeste što je organizovala proslavu prvog „Međunarodnog dana žena”, 8. marta 1911. godine.

Klara Cetkin

„Onaj ko dopušta da kapitalisti tlače radnike, dopušta i da muškarci tlače žene. One će ostati potlačene sve dok ekonomski ne budu nezavisne“

Žestoko se borila za prava žena i radnica celog svog života. Zahtevala je jednake plate za žene i muškarce, zalagala se i za pravo glasa žena i generalno za poboljšanje položaja žena u društvu, ali i jednakost kod odgajanja deteta. Zalagala se i za poboljšanje uloge i položaja žena u porodici. Govorila je da bi brak trebalo postaviti na temelje međusobnog dopunjavanja i potpomaganja i da oba roditelja budu odgovorna za odgoj dece, ne samo majke.

Foto: wikipedia.org

 
 

Ona spada među neustrašive, hrabre i smele žene koje su menjale istoriju i odvažile se da rade stvari koje su u to vreme bile nezamislive.

Na Prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji 1910. u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, tada već proslavljena nemačka socijalistkinja Klara Cetkin predložila je da se jedan dan u godini posveti ženama. Njena sugestija je prihvaćena i prvi Dan žena obeležen je 19. marta 1911. godine.

Kasnije je to promenjeno u 8. mart, jer su toga dana 1917. žene u Sovjetskom Savezu dobile pravo glasa.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija