• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

09.03.2022

08:39

MEDIJI: SAD isključile URANIJUM sa liste zabranjenih energenata iz Rusije!

Vesti

MEDIJI: SAD isključile URANIJUM sa liste zabranjenih energenata iz Rusije!

Podeli vest

Zabrana koju je u utorak uveo američki predsednik Džozef Bajden na američki uvoz ruske nafte i drugih energenata, ne uključuje zabranu uvoza uranijuma za nuklearne elektrane, tvrdi dobro upućeni izvor upoznat sa ovim pitanjem, javlja Rojters

Američka energetska industrija se oslanja na Rusiju i njene saveznike Kazahstan i Uzbekistan za otprilike polovinu uranijuma kojim pokreće svoje nuklearne elektrane.

Ova grana američke energetike je lobirala kod Bele kuće da ne zabrani uvoz uranijuma iz Rusije uprkos invaziji Moskve na susednu Ukrajinu, prenosi Rojters. U SAD ne postoji proizvodnja ili prerada uranijuma, iako je nekoliko kompanija nagovestilo da bi želele da obnove domaću proizvodnju u Teksasu ili Vajomingu ukoliko proizvođači nuklearne energije potpišu dugoročne ugovore o snabdevanju.

U dokumentu Bele kuće koji je objavljen nakon što je Bajden najavio zabranu uvoza ruske nafte i sumirao sankcije koje su SAD uvele Rusiji ne pominje se uranijum, dodaje izvor Rojtersa.

Rusku proizvodnju uranijuma kontroliše Rosatom, državna kompanija koju je osnovao ruski predsednik Vladimir Putin 2007. godine. Ova kompanija obezbeđuje značajne prihode Moskvi, a izuzeće uranijuma sa liste uvoznih sankcija SAD verovatno će podstaći nagađanja i kritike da američka preduzeća finansijski podržavaju rusku ekonomiju, ocenjuje Rojters.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija