• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.03.2022

22:14 >> 15:18

Granatiran brod u Azovskom moru, u bliizini Bresta neredi - beloruski oficiri pokazali nespremnost u borbi protiv Ukrajinaca? (FOTO, VIDEO)

Tanjug/Pixabay/fotomontaža

Vesti

Granatiran brod u Azovskom moru, u bliizini Bresta neredi - beloruski oficiri pokazali nespremnost u borbi protiv Ukrajinaca? (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Sedamnaesti dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini. Dan za nama obeležio je sastanak beloruskog i ruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina u Moskvi povodom situacije u Ukrajini. Na zahtev Rusije održana je sednica Saveta bezbednosti UN povodom tvrdnji o "vojnim biološkim aktivnostima Sjedinjenih Država na teritoriji Ukrajine", što lideri Ukrajine i SAD negiraju

22.32 - Ostećenja infrastrukture na satelitskim snimcima Mariupolja

Satelitski snimci privatne američke kompanije Maksar Teknolodžis napravljeni danas pokazuju veliku štetu na civilnoj infrastrukturi i stambenim zgradama širom južnog ukrajinskog grada Mariupolja, javlja Rojters.

Iz ove kompanije su saopštili da su snimljeni požari u zapadnom delu tog crnomorskog lučkog grada i da je teško oštećeno na desetine visokih stambenih zgrada, prenosi Rojters uz napomenu da nije bilo moguće potvrditi ove tvrdnje iz drugih nezavisnih izvora.
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da su ruske snage opkolile Mariupolj.

Gradsko veće Mariupolja je saopštilo da su tokom 12-dnevne ruske blokade i granatiranja ubijena najmanje 1.582 civila, međutim ni ovu informaciju Rojters nije mogao da potvrdi iz nezavisnih izvora.

22.13 - Rusko Ministarstvo odbrane pokazuje zauzimanje ukrajinskog aerodroma

 

 

 

20.54 - Satelitski snimci Mariupolja, pre i posle granatiranja

 

 

20.25 - Ukrajinski obaveštajci optužuju Rusiju za napad na civile

Ukrajinska obaveštajna služba optužila je danas ruske snage da su otvarale vatru na konvoj civila tokom evakuacije iz sela Peremoha u Kijevskoj oblasti, navodeći da je u tom napadu život izgubilo sedmoro ljudi, među kojima i jedno dete.

20.15 - Pobune u beloruskoj vojsci

Beloruska vojska podigla je pobunu u Brestu zbog nespremnosti da se bori sa Ukrajinom.

"U nekim jedinicama stacioniranim u blizini grada Bresta ima nereda – vojna lica, uključujući oficire, izražavaju nespremnost da učestvuju u ratu protiv Ukrajine. Slučajevi odlaska službenika Ministarstva unutrašnjih poslova iz zemlje zajedno sa porodicama takođe su učestali“, poručuju iz Centra za strateške komunikacije i informisanje.bezbednost pri Ministarstvu kulture.

20.11 - Protesti nakon ruske "otmice" gradonačelnika Melitopolja

Žitelji ukrajinskog grada Melitopolja izašli su danas da protestuju zbog navodne otmice gradonačelnika koju su, kako tvrde, izvršili pripadnici ruskih snaga. Ukrajinski zvanicnici objavili su video snimak na kojem se vidi kako gradonačelnika Ivana Fedorova vezanih očiju odvode naoružani ljudi, preneo je BBC.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je optužio Moskvu da je zavela "novu fazu terora".
Melitopolj, mali grad na jugoistoku Ukrajine, bio je među prvima koji je pao u ruke ruskih snaga.

20.00 - Porošenko nazvao Putina ratnim zločincem

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko nazvao je predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina "ratnim zločincem" i izjavio da će Ukrajina nastaviti da se bori, više OVDE!

19.32 - Ukrajinske snage granatirale ruski teretni civilni brod

Ukrajinske snage granatirale su ruski teretni civilni brod, koji je plovio iz Grčke za Taganrog, u Azovskom moru, saopštio je danas ruski Istražni komitet. Glavno istražno odeljenje ruskog istražnog komiteta otvorilo je krivični postupak za pokušaj ubistva nakon granatiranja ruskog broda, navodi se u saopštenju, preneo je TAS.
Ukrajinske trupe, koje se bore na jugoistoku Ukrajine 12. marta su napale neselektivnim oružjem ruski teretni civilni brod Sormovskij 3064 u Azovskom moru.
Brod je plovio iz grčke luke za Taganrog i u napadu nije bilo žrtava.

19.08 - Borelj: Rusija bi mogla da proširi vojne aktivnosti protiv jedene od zemalja NATO-a

"EU je ozbiljno zabrinuta da bi Rusija mogla da 'proširi svoje vojne aktivnosti' protiv jedne od zemalja NATO-a", rekao je Borelj.

19.05 - Ruska vojska prikazala snimak helikopterskog napada na ukrajinsku oklopnu jedinicu

 

 

18.55 - Rezultati istraživanja: 81% Amerikanaca smatra Ukrajince prijateljima, a Ruse neprijateljima

81% Amerikanaca smatra Ukrajince prijateljima, skoro isti broj Ruse smatra neprijateljima, to su podaci ankete JuGov-a.
Ista anketa pokazuje da Amerikanci prema Ukrajini imaju pozitivniji stav nego prema Francuskoj ili Japanu.
Među 81% Amerikanaca koji pozitivno gledaju na Ukrajinu, 29% je naziva saveznikom.

18.50 - RT: Ukrajinska vojska ostavlja za sobom uništenu infrastrukturu

 

 

18.49 - Razrušene crkve u Harkovu

 

 


18.48 - Vladimir Zelenski se obratio Italijanima

 

 


18.41 - Uništen ruski tenk

 

 

18.33 - "Rusija ima jače živce od EU"

Rusija ima jače živce od EU za energetski zastoj, poručuju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Moskva je spremna na snažan zastoj u energetskom sektoru ako EU nastavi sa svojim planovima da napusti ruski gas, naftu i ugalj, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova.

"Rusija ostaje pouzdan snabdevač energetskim resursima; garant energetske bezbednosti svetske klase", rekao je Interfaksu u subotu Nikolaj Kobrinec, koji vodi Odeljenje za evropsku saradnju.

"Mi cenimo ovu reputaciju, ali spremni smo na oštar sukob u energetskom sektoru, ako bude potrebno", rekao je on.

18.30 - Nuklearnim elektranama u Černobilju i Zaporožju, koje su sada pod kontrolom ruskih snaga, upravlja ukrajinsko osoblje, saopštila je danas ruska agencija za atomsku energiju Rosatom.

Agencije RIA Novosti prenela je saopštenje Rosatoma u kojem se navodi da se, uz pomoć ruskih stručnjaka, obavlja eksterno snabdevanje električnom energijom ugašene elektrane u Černobilju, mestu najveće nuklearne nesreće na svetu 1986. godine, preneo je Rojters.

Rečeno je i da se aktivnosti na obezbeđivanju bezbednosti u postrojenjima sprovode u koordinaciji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

18.02 - Oružane snage Rusije napredovale 12 kilometara

Oružane snage Ruske Federacije napredovale su 12 kilometara i preuzele kontrolu nad Novoandrejevkom i Kirilovkom, a stigle su i na liniju Novomajorskoe – Pavlovka – Nikolskoe – Vladimirovka – Blagodatno, saopštilo je Ministarstvo odbrane, više čitajte OVDE!

18.00 - Večernji brifing ruskog Ministarstva odbrane o napretku specijalne operacije u Ukrajini

 

 


17.50 - Razoren Mariupolj

 

 

17.46 - Bela kuća saopštila, SAD šalje vojnu pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je memorandum o pružanju vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 200 miliona dolara, saopštila je Bela kuća

Kako se navodi, dokument je upućen američkom državnom sekretaru koji treba da pruži pomoć Ukrajini u okviru zakona o pružanju pomoći stranim državama. 

Novac u iznosu od 200 miliona dolara biće izdvojen iz budžeta Ministarstva odbrane SAD.

Foto: Tanjug/AP

17.51 - Jelisejska palata najavila je nove sankcije Rusiji u narednim satima, prenosi BFMTV

U subotu su francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali telefonom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

- Vladimir Putin nije pokazao želju da zaustavi rat... Stoga ćemo u narednih nekoliko sati usvojiti nove sankcije - citira kanal predstavnika Jelisejske palate. 

Kako je primećeno u Parizu, telefonski razgovor trojice lidera bio je „veoma iskren i težak“.

17.04 - Zelenski: Izgubili smo 1.300 ljudi

 

 

16.51 - Gori pijaca u Donjecku

 

 


16.34 - Vatikan spreman da bude posrednik

Vatikan je spreman da postane posrednik za krizu u Ukrajini, rekao je državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin.

16.18 - Ruski predsednik Vladimir Putin je telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom naveo činjenice zanemarivanja normi međunarodnog prava od strane ukrajinskih bezbednosnih snaga i zatražio od njih da utiču na Kijev, opširnije OVDE.

14.50 - Abramovič nije više direktor Čelsija! Premijer liga ga je diskvalifikovala!

Bord engleske fudbalske Premijer lige diskvalifikovao je Romana Abramoviča, vlasnika Čelsija, koji od danas više nije direktor londonskog kluba.

14.40 - KIJEV: Ubijen i treći ruski general! Borba kod Marijupolja ne jenjava!

Ukrajinski zvaničnik Anton Geraščenko rekao je danas da je još jedan ruski general, general-major Andrej Kolesnikov, ubijen u borbi kod Marijupolja.

14.11 - Zelenski dobija figuru u muzeju u Milvokiju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski postao je simbol otpora njegove zemlje u borbi protiv Rusije, pa su ga jevrejski simpatizeri nazvali "modernim Makabijem", što je asocijacija na drevne Jevreje koji su ustali protiv jakog neprijatelja u priči Hanuka.

14.06 - Upumpavanje zapadnog oružja u Ukrajinu samo komplikuje situaciju, čini konvoje oružja legitimnom metom ruskih oružanih snaga, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov. Opširnije OVDE

14.05 - Aleksej Arestovič, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, pozvao je stanovnike zapadnih i centralnih regiona zemlje da idu na posao kako bi pokrenuli privredu

14.00 - Nema napretka po pitanju obezbeđivanja rada humanitarnog koridora u Mariupolju, izjavio  je šef DNR Denis Pušilin

13.28 Makron i Šolc ponovo s Putinom

Lideri Francuske i Nemačke održavaju još jednu rundu telefonskih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Oni su prethodno bili u kontaktu u četvrtak, kada su predsednik Emanuel Makron i kancelar Olaf Šolc zatražili hitan prekid vatre od Rusije. Predsednik Makron naglašava potrebu da se kanali komunikacije sa Rusijom drže otvorenim, i sam je do sada održao devet telefonskih razgovora sa liderom Kremlja.

13.22 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da Rusija šalje nove snage u Ukrajinu nakon što je pretrpela, kako je rekao, najveće gubitke u poslednjih nekoliko decenija

Detaljnije čitajte OVDE.

Foto: Tanjug/AP

13.20 - Ruska vojska objavila snimak desanta na aerdorom u Ukrajini, ne navodi se lokacija. Opširnije čitajte OVDE.

12.32 - Tokom povlačenja, ukrajinske trupe namerno uništavaju civilnu infrastrukturu, stambene zgrade, koriste taktiku „spaljene zemlje“, rekao je za Sputnjik savetnik šefa vlade DNR

12.20 - Ukrajina: U ratu je poginulo 79 ukrajinske dece

Prema navodima tamošnje kancelarije glavnog tužioca, 79 dece je poginulom, a skoro 100 povređeno otkako je Rusija pokrenula vojnu operaciju

11.41 - Aerodrom u Lucku je potpuno uništen. Ruska vojska precizno navođenim projektilima uništava poslednju vojnu infrastrukturu Ukrajine

11.30 - Zelenski: Rusi kidnapovali gradonačelnika Melitopolja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Rusiju za kidnapovanje gradonačelnika Melitopolja ocenjujući da je reč o "novoj etapi terora".

11.24 - Ruske PVO snage presrele raketu Točka-U

 

 

11.10 - Italijanska policija zaplenila jahtu Andreja Meljničenka. Opširnije čitajte OVDE.

10.45 - Kijev: Ruska vojska granatirala dzamiju u Marijupolju

Ruske snage granatirale su džamiju u luci Marijupolj, gde se sklonilo više od 80 ljudi, među kojima ima i dece, kao i turskih državljana, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajina je optužila Rusiju da odbija da dozvoli ljudima da izađu iz Marijupolja, gde je, kako ističe Kijev, blokirano nekoliko stotina hiljada ljudi, preneo je Rojters.

- Džamiju Sultana Sulejmana Velikog i njegove žene Roksolane u Marijupolju granatirali su ruski agresori. Više od 80 ljudi je tamo pronašlo utočište, među njima ima dece, kao i turskih državljana - navodi ministarstvo u tvitu. Ministarstvo nije preciziralo da li ima ranjenih ili poginulih.
 

10.24 - Ukrajinska vojska objavila snimak uništenja ruskih snaga iz vazduha

Ukrajinsko ministarstvo obrane jutros je objavilo snimak uz napomenu da su "neprijateljske snage na putu za Kijev uništene vazdušnim napadom".

"Neprijateljska kontrolna tačka u smeru Kijeva je uništena. Naše vazdušne snage rade", napisali su u opisu snimka.

 

 

10.12 - SAD nisu uočile nikakve dokaze koji ukazuju da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi, opširnije čitajte OVDE.

09.58. Rusija gasi instagram, opširnije OVDE.

09.55 - Ukrajinske trupe su zabranjenim granatama granatirale Pervomajsk, izveštava LNR

09.30 - Kijev: Danas otvaranje više humanitarnih koridora

Nekoliko humanitarnih koridora iz ukrajinskih gradova i sela, uključujući i lučki grad Mariupolj koji je pod opsadom, biće otvoreno danas kako bi civili mogli da se evakuišu, saopštila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk dodajući da se nada da će Rusija poštovati prekid vatre kako bi se to omogućilo. Opširnije čitajte OVDE. 

09.00 - Oružane snage Ukrajine pet puta su tokom dana granatirale četiri naselja u LNR

Tokom proteklog dana u Luganskoj Narodnoj Republici zabeleženo je pet napada na četiri naselja, granatiraju se objekti civilne infrastrukture, saopštila je Narodna milicija LNR .

- U protekla 24 časa predstavništvo LNR - a u ZCCC- u zabeležilo je 5 granatiranja teritorije LNR u 4 republička naselja, usled čega je 5 stambenih objekata, 2 pomoćna objekta i gasovod srednjeg pritiska. oštećeni su u naselju Stahanov, a u naselju Irmino oštećena je stambena zgrada - navodi se u saopštenju ministarstva Telegram kanala.

08.50 - Gore dva skladišta nafte u blizini Kijeva

U dva odvojena naftna skladišta u blizini Kijeva izbili su požari posle ruskih napada, objavili su lokalni ukrajinski mediji. Kako se tvrdi, pogođeno je skladište u gradu Vasilkiv, 36 kilometara južno od prestonice.Takođe gori i skladište u selu Krički, prenosi Kijev indipendent.

 

08.36 - Britansko ministarstvo odbrane: Glavnina ruskih snaga je se 25 km od Kijeva

Glavnina ruskih kopnenih snaga trenutno je oko 25 kilometara od središta glavnog grada Ukrajine, Kijeva, objavilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svojoj poslednjoj obaveštajnoj proceni.

08.30 - Vojska DNR preuzela je kontrolu nad Valerijanovkom i Zelenim gejem

Vojska DNR, uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije, preuzela je kontrolu nad naseljima Valerijanovka i Zeleni Gaj i blokirala Novoandrejevku sa juga i istoka, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- Jedinice Narodne milicije Donjecke Narodne Republike , uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije, nastavile su ofanzivna dejstva, preuzele kontrolu nad naseljima Valerijanovka i Zeleni Gaj i blokirale Novoandrejevku sa juga i istoka. Napredovanje u dubinu je bilo 9 kilometara - rekao je on.

08.28 - Ministarstvo odbrane Rusije: Trupe LNR su nastavile ofanzivu, blokirale Rubižne

Grupe DNR i LNR, kao i Oružanih snaga RF nastavljaju napredovanje, nova naselja su blokirana i uzeta pod kontrolu, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

- Grupa trupa Narodne milicije Luganske Narodne Republike nastavila je ofanzivna dejstva, preuzela kontrolu nad naseljima Surovcevka, Ščedriščivo, Žitlovka, blokirala Rubižnje . Napredovanje je bilo 6 kilometara - rekao je on.

08.25 - Rusija je onesposobila glavni radio-obaveštajni centar ukrajinske vojske

Ruska vojska je u subotu preciznim udarom onesposobila glavni radio-obaveštajni centar Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- Ujutro 12. marta, dalekometno oružje visoke preciznosti napalo je vojnu infrastrukturu Ukrajine. Vojni aerodrom u Vasilkovu i glavni centar radio-elektronske obaveštajne službe Oružanih snaga Ukrajine u Brovarima su stavljeni van funkcije - rekao je Konašenkov.

8.00 - Vojnici SAD u blizini granice sa Ukrajinom

Američki vojnici raspoređeni su u planinama istočne Poljske, samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice, što znači da su blizu lokacija koje su bile mete nedavnih vazdušnih napada u zapadnoj Ukrajini, i mogli bi da i sami postanu meta u slučaju da se NATO uključi u rat, ocenio je Glas Amerike.

06.40 Sirene širom Ukrajine 

Sirene za uzbunu za vazdušne napade oglasile su se rano jutros u više od 15 regiona i većini gradova Ukrajine, prenose lokalni mediji. Začule su se u glavnom gradu Kijevu, Lavovu na zapadu Ukrajine, Odesi na jugu, Harkovu kao i u regionu Sumi na severoistoku zemlje i Dnjepru na jugoistoku, prenosi Rojters.

Ruske snage su se u petak pregrupisale, a satelitski snimci pokazuju da se artiljerijske snage približavaju prestonici Kijevu, više o tome čitajte OVDE.

 

 

06.36 - Jutro počelo eksplozijama u Dnjepru

Novinari CNN rano jutros su začuli najmanje dve eksplozije u centralnoukrajinskom gradu Dnjepru. Iznad reke se nadvio oblak dima, svedoče novinari.

06.00 - Zelenski: Juče evakuisano manje ljudi

Ukupno 7.144 ljudi evakuisano je u petak iz četiri ukrajinska grada, saopštio je danas predsednik Volodimir Zelenski, što je znatno manje nego u prethodna dva dana.

Zelenski je u televizijskom obraćanju optužio Rusiju da odbija da pusti stanovnike opkoljenog grada Mariupolja i rekao da će Ukrajina ponovo pokušati da isporuči hranu i lekove tamo danas, prenosi Rojters. Skoro 40.000 ljudi napustilo je više ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore u četvrtak, nakon što je 35.000 uspelo da se evakuiše u sredu, saopštile su ukrajinske vlasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Voja

pre 2 godine

Kako to da Rusi samo ubijaju decu u bombardovanju a ni u jednom gradu nena nikakva oštećenja. Nešto ije ovde mnogo prozračno

IZVOR VESTI

pre 2 godine

Нека новинар ПРОВЕРИ и напише одакле податак (која агенција) да белоруски официри и војници неће да ратују. Па Белоруси су већи Руси од Руса, тј. хоћу рећи да су НЕПОКОЛЕБЉИВИ. И новинар сад дроби, без аргумената и штети и своме листу и народ. ЖАЛОСНО! Иначе по питању ове интервенције ,,Информер" се добро држи.

Zagor

pre 2 godine

Upumpavanje oružja Ukrajini komplikuje situaciju...kažu rusi??? Koji retardi!!!Napali susjednu zemlju, vojno mnogo bolje oprrmljeni ali jbg,ne ide sve po planu!!!Ljudi u Ukrajini se brane!!!Mnogo lakše bi bilo da su nenaoružani??? Ovi kao srbi 90ih...???

miroljub

pre 2 godine

81% tkz. Amerikanaca smatra Ukrajince prijateljima.To apsolutno nije tačno.Najtupavji i najgluplji ljudi na planeti koje je režim napravio tokom decenija zaglupljivanja naroda je verovatno u krizi ili su ovo netačni podaci.Normalno je 97 ili 98%.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija