• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

15.03.2022

17:30

NEMOGUĆA MISIJA, ZAPAD NE MOŽE ISKLJUČITI RUSIJU SA INTERNETA! MOSKVA SE NE MOŽE UĆUTKATI, to što su im blokirali Fejsbuk, Tviter i Instagram ne znači ništa!

Vesti

NEMOGUĆA MISIJA, ZAPAD NE MOŽE ISKLJUČITI RUSIJU SA INTERNETA! MOSKVA SE NE MOŽE UĆUTKATI, to što su im blokirali Fejsbuk, Tviter i Instagram ne znači ništa!

Podeli vest

Jedan svet - jedan internet. Da li bi sukob u Ukrajini mogao da izmeni ne samo geografiju već i da u osnovi promeni prirodu interneta? Sada se traži da Rusiju potpuno isključe sa interneta

Žarko Kečić iz Registra nacionalnog internet domena Srbije ističe da bi ostavljanje Rusije van interneta značilo da građani gube mnogo i da oni gube tu povezanost sa svetom. Ukazuje, međutim, na to da Kina, Indija i Brazil nisu pristali da uvedu sankcije Rusiji, tako da će, smatra, verovatno oni preuzeti deo tog tereta.

Mnoge kompanije, naročito na Zapadu, ne žele više da pružaju usluge ruskim kompanijama, čak su i neki veliki internet provajderi otkazali svoje usluge. Međutim, Žarko Kečić ocenjuje za RTS da to nije naišlo na veliki odjek, zato što je internet zamišljen kao neutralna mreža.

Oni su, kaže, zapravo tražili od institucija koje i upravljaju resursima na internetu da otkažu svoje usluge.

- Recimo Ajkan, koji je globalna institucija koja upravlja jedinstvenim indikatorima, to su nazivi domena i aj-pi brojevi. Oni su rekli da sukob u Ukrajini jeste tragedija, ali da to ne može biti povezano s tehnološkim razvojem i tehnologijom koju oni pružaju - ukazao je Kečić.

Da li je moguće da se Rusija izoluje 

I Fondacija za elektronske granice, grupa za digitalnu privatnost, saopštila je da rat nije vreme da se "čačka po internetu". 

Kad je Ajkan u pitanju, Kečić misli da će to tako ostati, zato što je Ajkan jedna neutralna organizacija koja svima pruža usluge.

- On ima svoja pravila, znači ko ima domen najvišeg nivoa, a to je u slučaju Rusije - ru, kao što Srbija ima rs domen. I mislim da će oni ostati - ocenjuje Kečić.

Međutim, dodaje da privatne kompanije nemaju nikakve obaveze da budu neutralne i verovatno će biti još više kompanija na Zapadu koje će otkazivati usluge ruskim firmama.

HRVATI PROLUPALI, OD NATO TRAŽE DA AKTIVIRA ČLAN 5. ZBOG PADA DRONA U ZAGREBU! To je bio napad na Alijansu, ne samo na... JOŠ DA OTKRIJU KO IH JE NAPAO?!

Oni su globalni lideri u pružanju usluga, međutim Kina, Indija, Brazil nisu pristale da uvedu sankcije Rusiji, tako da će, smatra, verovatno oni preuzeti deo tog tereta.

Foto: Pixabay

Smatra i da, kada je reč o korisnicima, nikome ne bi odgovaralo da Rusija bude izolovana. Ostavljanje Rusije van interneta bi, ističe Kečić, značilo da građani gube mnogo i da oni gube tu povezanost sa svetom.

- Takođe, osim fizičkog rata, vodi se i taj informativni i mislim da je u interesu Zapada da ruski građani vide one informacije koje plasiraju zapadni mediji. S druge strane, mnogi ruski mediji su zabranjeni. Znamo da su s kablovskih mreža skinute ruske TV i radio stanice, a takođe filtriraju se i informacije koje ruski mediji plasiraju preko interneta - objasnio je Kečić.

Da li Rusija može da kreira sopstvenu internet mrežu

Za korisnike iz Rusije i sam internet se menja: blokirani su im i Tviter i Fejsbuk, a ni Tik-tok ne dozvoljava Rusima da objavljuju snimke. Pojavila su se čak neka mišljenja stručnjaka da je Rusiji potrebno više a ne manje interneta. 

Kečić kaže i da Rusija može da formira svoju internet mrežu. "Oni su imali, mislim 2018. godine, testiranje da rusku mrežu potpuno izoluju od ostatka interneta. To je pre svega urađeno zbog sajber napada, koji mogu da budu opasni za infrastrukturu, posebno u nekoj državi kao što je Rusija", navodi on. 

RUSKI GUBICI U TEHNICI U UKRAJINI SU PET MILIJARDI DOLARA! HA, KAKO LI SU OVO IZRAČUNALI?! Kijev i Forbs tvrde ovo, da im verujemo?!

Podseća i da je na samom početku ovog sukoba bilo nekoliko opasnih i ozbiljnih napada na vladine sajtove i servise. Navodi i da je Vlada Rusije donela uredbu kojom će zatvoriti prisustvo sajtovima Vlade i servisima spolja, ali i preporuku svim kompanija da prebace svoje sajtove i servise koje hostuju (iznajmljuju server) u inostranstvu u Rusiju. 

Da li Rusija može da se sama "otkači" s interneta

Kečić smatra da Rusija može teorijski da se "otkači" s interneta, ali da je praktično to teško uraditi jer ima nekoliko različitih načina pristupa internetu.

Objašnjava da je, ukoliko se Rusija sama "otkači" s interneta, fizički s optičkih kablova koji dolaze u Rusiju moguće ostvariti i satelitske i radio veze sa drugim državama, i da to verovatno ne bi bilo po zakonu, da je moguće prevazići i to.

- Međutim, ukoliko se Rusija samo delimično 'otkači' s interneta, kao što je sada slučaj, moguće je preko VPN-a, to je praktično tunel koji se pravi unutar komunikacije. To je kriptovani tunel koji je jako teško pratiti, ali mnogi građani pristupaju Fejsbuku, Tviteru uz pomoć VPN-a.

Zbog geopolitike javlja se drugačija zamisao interneta, prema kojoj su zemlje ili isključene ili razvijaju vlastitu alternativu.

Foto: Shutterstock

Kečić navodi da su to Iran i Kina, međutim, tu s jedne strane možda i postoji političko pokriće, ali to je, kaže, udar i na građane tih zemalja, jer im nije dozvoljen pristup protoku informacija.

- Na nama je da zaključimo šta je od toga istina, a šta nije. Međutim, mnoge države ne žele da mladi budu zatrovani informacijama koje nisu u skladu s načinom života u Kini - navodi on.

Ocenio je da će možda biti teže građanima Rusije da pristupaju internetu, međutim, uvek se nađu načini i kanali.

Podsetio je da smo i mi devedesetih za vreme sankcija nalazili načina da komuniciramo sa svetom i misli da će se tako nešto dešavati i u Rusiji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija