• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug

15.03.2022

10:37

NEMAČKA OSTAJE BEZ ULJA?! "Imamo zalihe za još par nedelja!"

Reuters/AP

Vesti

NEMAČKA OSTAJE BEZ ULJA?! "Imamo zalihe za još par nedelja!"

Podeli vest

Udruženje industrije za preradu ulja Nemačke (Ovid) upozorava da bi za par nedelja moglo doći do nestašice suncokretovog ulja

- Imamo zalihe za još par nedelja - rekao je direktor „Ovida“ Gerhard Brankačk agenciji DPA, a prenose štampani mediji.

Inače, Nemačka je velike količine suncokretovog ulja uvozila iz Ukrajine, iz koje više, zbog rata, ne dolaze nove isporuke. „Ovid“ ukazuje da potrošači mogu koristiti i druga jestiva ulja, gde neće biti nestašice.

Prema „Ovidu“, Ukrajina sa 51 odsto i Rusija sa 27 odsto su najvažnije izvoznice suncokretovog ulja u svetu. Nemačka 94 odsto potrošnje suncokretovog ulja pokriva uvozom, a samo šest odsto je iz domaće proizvodnje.

„Ovid“ navodi da je situacija na svetskom tržištu već bila teška zbog loseg roda suncokreta u Kanadi i problema sa logistokom usled korone, pa je cena suncokretovog ulja još pred rat u Ukrajini jasno porasla.

U susednoj Austriji ne postoji opasnost nestašica suncokretovog ulja, pošto domaća poljoprivreda pokriva najveći deo potrošnje.

BONUS VIDEO:

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRBOLJUB RUSOLJUB

pre 2 godine

OSTAĆE ĆE IM SAMO LADNA GOVNA, A I TO ĆE DA IM NESTANE!!!

SRPSKA OPOZICIJA KOJA SE PODSMEVALA NABAVCI ROBNIH REZERVI DA SE POKRIJE UŠIMA I ĆUTI! Dok je Nemačka u velikom problemu zbog nestašice ulja, ZA NAS NEMA ZIME!
Politika

SRPSKA OPOZICIJA KOJA SE PODSMEVALA NABAVCI ROBNIH REZERVI DA SE POKRIJE UŠIMA I ĆUTI! Dok je Nemačka u velikom problemu zbog nestašice ulja, ZA NAS NEMA ZIME!

Nemačkim supermarketima i diskontima preti ograničenje prodaje jestivog ulja. Potražnja je povećana, a situacija sa isporukom je neizvesna zbog rata u Ukrajini. Srbija je, sa druge strane obezbedila za građane dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, a dok je predsednik Aleksandar Vučić govorio o robnim rezervama i nabavkama, opozicija se tome smejala i rugala

15.03.2022

10:25

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17