• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.03.2022

07:00

Panika s one strane Atlantika zbog sukoba u Ukrajini! Amerikanci u strahu od nuklearnog rata!

Vesti

Panika s one strane Atlantika zbog sukoba u Ukrajini! Amerikanci u strahu od nuklearnog rata!

Podeli vest

Građani u SAD masovno kupuju lekove sa kalijum-jodidom, koji se koriste nakon izlaganja radijaciji. Nestale sve zalihe, a proizvođači ne mogu da postignu da ih naprave. Jedna kutija, koja je koštala 14 dolara, sada je 150 dolara

Amerikanci su u strahu od nuklearnog rata sa Rusijom panično počeli da kupuju lekove protiv radijacije. Potražnja za tim medikamentima u SAD toliko je porasla da proizvođači ne uspevaju da ih naprave dovoljno, te im je cena skočila sa 14 dolara na skoro 150 dolara po kutiji.

Preventiva

Bolje je da preventivno uzimam po jednu pilulu dnevno nego da dobijem rak štitaste žlezde
Žena iz Njujorka

Opasno po život

Američki mediji pišu da je ruska vojna operacija u Ukrajini toliko uplašila građane da su počeli masovno da kupuju tablete kalijum-jodida, koje se koriste nakon izlaganja radijaciji. Njujorška farmaceutska kuća "Anbeks", koja proizvodi lek sa kalijum-jodidom "iosat", saopštila je da je prodala sve zalihe i da ne može da postigne da napravi dovoljnu količinu.

- Nadamo se da ćemo nove količine "iosata" imati početkom aprila, ali se trudimo da ih imamo već do kraja marta - rekao je Troj Džouns, potpredsednik "Anbeksa" zadužen za prodaju i marketing. On je dodao da je potražnja za kalijum-jodidom skočila sredinom februara.

- Odjednom su svi počeli da kupuju "iosat", od građana, preko bolnica do lokalnih uprava. Između 24. i 28. februara prodali smo sve zalihe. To je bilo negde u vreme kad je Rusija zauzela nuklearnu elektranu u Černobilju - kaže Džouns.

S obzirom na veštački napravljenu nestašicu, lek "iosat", koji inače u maloprodaji košta 13,99 dolara po kutiji, sada preko internet prodavnice "Ibej" može da se nabavi po ceni od čak 149,99 dolara.

Zbog pomame za antiradijacijskim lekovima morao je da reaguje i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Zvaničnici te institucije upozoravaju građane da ne uzimaju velike količine kalijum-jodida jer on može biti opasan po život.

- Kalijum-jodid može da pomogne u slučajevima izlaganja radijaciji, ali nije 100 odsto efikasan. Jedna doza štiti samo 24 sata, a više od toga može da izazove niz ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i smrt. Ne savetujemo građanima da uzimaju lekove na svoju ruku - apelovali su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mediji krivi

To, međutim, nije umanjilo histeriju u SAD, koju su zapravo mediji podgrejali svojim naslovima o mogućem početku nuklearnog rata.

Jedna Amerikanka koja je u apoteci u Njujorku kupila poslednju kutiju "iosata" kaže da je na vestima videla da Rusi napadaju nuklearke u Ukrajini i zaključila da bi radijacija mogla da se raširi po svetu.

- Bolje je da preventivno uzimam po jednu pilulu dnevno nego da dobijem rak štitaste žlezde - rekla je ona.

S druge strane, mnogi Amerikanci misle da će ruski predsednik Vladimir Putin iskoristiti atomsko oružje u Ukrajini.

- Ako Putin baci nuklearnu bombu na Ukrajinu, Amerika će odgovoriti svojim atomskim oružjem. Onda ćemo imati nuklearni rat. Napravio sam zalihe kalijum-jodida kako bih zaštitio svoju porodicu dok ne prođe prvi udar - objasnio je Amerikanac koji se predstavio samo kao Nik.

Kao posle katastrofe u Fukušimi

Mediji u SAD pišu da je ovakva pomama za lekovima protiv radijacije poslednji put nastala nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. Oni podsećaju da su tada medikamenti sa kalijum-jodidom takođe nestali i da su farmaceutske kuće, kao i američki zvaničnici upozoravali građane da ih ne uzimaju bez potrebe.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

plase se jer znaju da su im ruke krvave do stopala ..

zora

pre 2 godine

Ovi Ameri su stvarno ograniceni. Ako Putin baci nuklearnu bombu to sugurno nece biti Ukraina. Tamo gde bude bacena ljudima nece trebati lekovi.

Daneee

pre 2 godine

Ja koliko godina pratim pomalo desavanja u svetu ovi sa one strane atlantika su konstantno u nekvoj panici

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17