• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novi List.hr

17.03.2022

19:02

OČEKIVANO? EVROPA KUPUJE AMERIČKO ORUŽJE KAO NIKAD DO SAD! Najtraženiji dronovi i rakete, UVOSTRUČEN vojni budžet!

Foto DVIDS USN Specialist 3rd Class Jeff D. Kempton

Vesti

OČEKIVANO? EVROPA KUPUJE AMERIČKO ORUŽJE KAO NIKAD DO SAD! Najtraženiji dronovi i rakete, UVOSTRUČEN vojni budžet!

Podeli vest

Evropske vlade su se obratile američkoj vladi i vojnoj industriji sa spiskom za kupovinu oružja, uključujući dronove, rakete i protivraketne sisteme nakon što je ruska invazija povećala potražnju za američkim oružjem

Nemačka, koja završava sporazum o kupovini 35 lovaca "F-35 Lokid Martin", takođe se raspitivala o odbrambenim sistemima od balističkih raketa, rekao je dobro obavešten izvor.

Poljska takođe želi hitno da kupi sofisticirane dronove Riper od Sjedinjenih Država, rekao je poljski zvaničnik ove nedelje.

Takođe stižu zahtevi iz drugih istočnoevropskih zemalja koje žele da nabave oružje koje Ukrajina uspešno koristi za borbu protiv ruskih snaga, uključujući protivvazdušne rakete Stinger i protivtenkovske rakete Javelin, rekla su dva izvora.

Zahtevi dolaze u vreme kada Evropa povećava vojne budžete, pre svega Nemačka, Švedska i Danska.

Evropski sistemi udvostručuju potrošnju na odbranu, rekla je Mara Karlin, visoki zvaničnik Pentagona na saslušanju u Kongresu prošle nedelje.

Pošto izvoz američkog oružja treba da odobri vlada, Pentagon ima nedeljne sastanke sa Evropskim timom za upravljanje krizama kako bi razgovarali o svakom pojedinačnom zahtevu u vezi sa trenutnom situacijom u Ukrajini, rekao je izvor.

Da bi ubrzao vladino odobrenje za prodaju oružja proizvedenog u SAD, Pentagon je ponovo uspostavio poseban tim kao odgovor na povećanu potražnju.

Raitheon Technologies i Lockheed Martin Corp zajedno proizvode Javeline, a Raitheon proizvodi Stingere. Povećano interesovanje za ovo oružje podiglo je akcije Lokida za 8,3% i Rajteona za 3,9%.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sumar

pre 2 godine

Pa Ameri sve ovo rade zbog profita od kad ih otkri prokleti Kolumbo.

Milan

pre 2 godine

Pa zna se. Rat je najbolji američki biznis. Samo 20 godina u svojoj istoriji nisu ratovali. A Evropljani? Idu za njima kao ovce.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17