• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer

22.03.2022

07:00

UKRAJINA PRIZNAJE GUBITAK KRIMA I DONBASA, BIĆE VOJNO NEUTRALNA I IMATI GARANCIJE RUSIJE I SAD! Ovo je dil o kome pregovaraju Kijev i Mmoskva

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

UKRAJINA PRIZNAJE GUBITAK KRIMA I DONBASA, BIĆE VOJNO NEUTRALNA I IMATI GARANCIJE RUSIJE I SAD! Ovo je dil o kome pregovaraju Kijev i Mmoskva

Podeli vest

Šef diplomatije Turske, koja se nudi da ugosti lidere Ukrajine i Rusije, ocenjuje da se približavaju sporazumu o ključnim pitanjima i da postoji saglasnost o nekim temama. Spekuliše se i da postoji nacrt sporazuma: Ukrajina bi bila vojno neutralna, možda priznala gubitak Krima i Donbasa, i dobila garancije velikih sila

Drugog dana rata u Ukrajini, predsednik Volodimir Zelenski odustao je od petogodišnje težnje zemlje ka NATO-u. Rusi su, dvadesetog dana, na pregovarački sto izneli poznate modele neutralnosti. I švedski i austrijski, za ukrajinsku stranu, bili su neprihvatljivi.

Redovni profesor Filozofskog fakulteta istoričar Aleksandar Životić, govoreći o neutralnosti Švedske, kaže da ona traje dva veka, te da je po svojoj suštini unutrašnja.

- Neutralnost je nastala unutrašnjim konsenzusom u prvoj polovini 19. veka, da se na taj način odgovori na tadašnje bezbednosne izazove, odnosno na sukobe na evropskom tlu - objašnjava Životić. 

Švedska ne ograničava ni broj vojnika, ni naoružanje. Za razliku od Austrije, čija je neutralnost nametnuta posle Drugog svetskog rata, sve do 1955. bila je pod okupacijom savezničkih sila. 

- Tada je sovjetska strana tražila posebnim memorandumom da se Austrija obaveže na neutralnost u budućnosti, a pominje se i taj finski model - objašnjava Životić. 

Dodaje da je i finski model vezan za kraj Drugog svetskog rata, kada je Finska bila na poraženoj strani. 

- Mirovni ugovor je potpisala 1947. godine, ali je 1948. potpisala poseban sporazum sa SSSR-om, koji je podrazumevao da će Finska biti neutralna - navodi Životić.

RUSIJA I SAD NA IVICI! SLEDI PREKID ODNOSA, PA TREĆI SVETSKI RAT?! Bajdenove izjave o Putinu dovele Moskvu i Vašington DO TAČKE BEZ POVRATKA!

Uz čije garancije bi Ukrajina bila neutralna

Kijev bi da pregovorima sa Moskvom dođe do sopstvenog modela neutralnosti: i vodi računa koje bi države mogle da budu njeni garanti. Najradije bi garant bio London, tumači se, i zato što je Velika Britanija nuklearna sila.  

Kremlj: Vreme ne radi za ukrajinsku stranu!

Kremlj nije zadovoljan dinamikom rusko-ukrajinskih pregovora, izjavio je sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov.
- Stepen napretka u pregovorima nije takav kakav bi smo hteli i nije takav koliko zahteva dinamika razvoja situacije za ukrajinsku stranu. Ruska strana pokazuje mnogo veću spremnost da radi brzo i smisleno - rekao je portparol Kremlja.odgovarajući na pitanje novinara u kojoj je fazi proces.
Osim toga, Peskov je pozvao sve koji mogu da utiču na ukrajinsku stranu da iskoriste ovu priliku da „Kijev učine susretljivijim i konstruktivnijim".

Koliko je to pitanje osetljivo, potvrđuje primer iz 19. veka, kada se Belgija odvojila od Holandije. 

Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove kaže da je posle invazije Nemačke u Prvom svetskom ratu, Velika Britanija ušla u rat sa Nemačkom zbog kršenja belgijske neutralnosti.

- Drugim rečima, sile, odnosno države koje garantuju neutralnost u formalnopravnom obliku, u slučaju kršenja neutralnosti, imaju pravo da uđu u rat na njenoj strani - ukazuje Novaković. 

NIMALO NAVNO! ZAPAD NAMENIO UKRAJINI DVA SCENARIJA - PRETI NAM I VELIKI SUKOB, AKO... Veza Kijeva i Mila Đukanovića je...

Izvesnijim se čini da garant ukrajinske neutralnosti bude više država ili organizacija.

- Verovatno će se ići kroz UN, kao što je u slučaju Turkmenistana: da postoji posebna rezolucija ili Saveta bezbednosti ili Generalne skupštine. Turkmenistan je 1995. proglasio neutralnost, koja je potom priznata od strane UN. Još jedna forma je sporazum koji bi garantovali ili NATO ili ODKB - objašnjava Novaković. 

Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da se postavlja pitanje da li bi to bio mehanizam prema kojem bi svaka zemlja potpisnica morala da brani ukrajinsku neutralnost u slučaju da je bilo ko prekrši. 

- Ili druga opcija: gde bi se ukrajinski vojni kapaciteti toliko unapredili da bi onda bili potencijalno tvrd orah za svaku vojsku. Ključno je za Moskvu da Ukrajina ne bude član NATO - kaže Vuksanović. 

EU NEZADOVOLJNA, nije im dosta zamrzavanje sredstava ruske centralne banke.... Na njihovom spisku sledeće je NAFTNI EMBARGO!

Po kom uzoru i uz čiju garanciju će Ukrajina biti neutralna - o tome bi, čini se, Rusi i Ukrajinci mogli da se dogovore lakše nego oko pitanja u kojim bi granicama ta neutralnost važila, da li bi obuhvatala i Krim i samoproglašene DNR i LNR.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 2 godine

... garancije SAD... a onda ono njihovo poznato "promenile su se okolnosti, pa ćemo sada ovako... "

Čarapan

pre 2 godine

Pa zar potpisnik garancije o netralnosti zemalja Varšavskog pakta o neutralnosti nije bio SAD .Svugde gde oni garantuju izbije krvoproliće

Aleksandar

pre 2 godine

Zasto nasa zemlja ne ponudi da bude medijator izmedju Ukrajine i Rusije?

BracaBracika

pre 2 godine

Касно Марко на Косово стиже...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija