• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.03.2022

07:00

BAJDEN UCENJUJE ERDOGANA! Vašington na sve načine pokušava da osnaži vojsku Ukrajine! TRAŽE OD TURSKE DA POŠALJU S-400 KIJEVU!

Vesti

BAJDEN UCENJUJE ERDOGANA! Vašington na sve načine pokušava da osnaži vojsku Ukrajine! TRAŽE OD TURSKE DA POŠALJU S-400 KIJEVU!

Podeli vest

Predsednik SAD turskom kolegi u zamenu za slanje S-400 Kijevu nudi ukidanje sankcija koje su Ankari uvede baš zbog kupovine ruskog PVO. Erdogan zasad odbija saradnju

Američki predsednik Džo Bajden ucenjuje svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana zbog ruskog raketnog sistema S-400, koji je Ankara kupila. Vašington traži da Turska Ukrajini pošalje S-400 u zamenu za ukidanje sankcija uvedenih Ankari baš zbog kupovine tog protivvazdušnog sistema. Erdogan za sada odbija sve predloge Amerike.

Nezvanični zahtev

U neprestanim smo pregovorima sa Ankarom kako bi Ukrajini isporučila S-400
Izvor iz Pentagona

Mesec dana pregovora

Neimenovani izvor iz Pentagona otkrio je za Skaj njuz Arabija da SAD već mesec dana pregovaraju sa Turskom.

- U neprestanim smo pregovorima sa Ankarom kako bi Ukrajini isporučila S-400 - rekao je taj izvor.
On je dodao da je u zamenu za S-400 predsednik SAD Džo Bajden spreman da ukine sankcije Turskoj.

Foto: AP/Photo

- Turskoj bi bile preispitane sankcije zbog kupovine ruskog naoružanja. Ponovo bi joj bilo dozvoljeno učešće u programu proizvodnje aviona F-35 i bile bi joj isporučene te letelice koje su odavno plaćene - rekao je taj izvor.

Turci bi da organizuju sastanak Putina i Zelenskog

Turska se dosad nije mešala u rat u Ukrajini, već je organizovala mirovne pregovore između ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe. Ankara je ponudila da organizuje i sastanak Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

- Turska je uverena da Moskva i Kijev mogu da postignu mirovni sporazum, a prioritetni zadatak Ankare je da organizuje sastanak Zelenskog i Putina - izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Prema njegovim rečima, Vašington još nije podneo zvanični zahtev Ankari da Ukrajini da svoj S-400, iz čega su zapadni mediji zaključili da Erdogan nije spreman da pristane na ucenu SAD.

Amerika i Turska su, inače, u sukobu zbog toga što je Ankara, kao članica NATO, kupila S-400 od Rusije. Kao kaznu za neposlušnost, Ankara je dobila ekonomske sankcije, koje se uglavnom odnose na vojnu industriju. Obustavljena joj je i isporuka borbenih aviona F-35, koje je unapred bila platila i ugašen je program proizvodnje delova za te letelice u Turskoj.

Foto: AP/Photo

Nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio od NATO da mu pošalje borbene avione i PVO sisteme, Amerika pokušava da ubedi sve zemlje da naoružaju režim u Kijevu. Vašington cilja isključivo na države koje imaju sovjetsko, odnosno rusko naoružanje, budući da Ukrajincima za njega nije potrebna dodatna obuka. Zapadno oružje, koje se znatno razlikuje od ruskog, ukrajinska vojska ne zna da koristi, što NATO saveznicima otežava isporuke naoružanja Kijevu. Dosad je Zelenski od Zapada dobio ručne bacače raketa, puške i različita vozila, međutim, protivvazdušni sistemi NATO znatno su komplikovaniji za upotrebu, te je neophodna obuka.

Neuspešna misija

Uprkos američkim naporima, dosad su skoro sve zemlje odbile da Ukrajini dostave rusko oružje koje imaju. One strahuju da ne uđu u sukob sa Rusijom, s obzirom na to da je Moskva saopštila da su isporuke oružje legitimna vojna meta i da će na to gledati kao na direktno mešanje u rat. Tako je Poljska nedavno odbila zahtev SAD da Ukrajinu snabde svojim avionima tipa "suhoj". Varšava je predložila da svoje letelice prebaci u američku vojnu bazu u Nemačkoj, pa da ih odande raspoređuje ko gde hoće. Međutim, ni Vašington se nije usudio na taj potez, strahujući da će direktno ući u rat sa Rusijom i tako izazvati treći svetski rat.

Slovaci Ukrajini daju S-300, oni dobijaju 'patriot'

Slovačka je jedina zemlja koja je pristala da Ukrajini da svoje raketne sisteme S-300. Bratislava je, međutim, zauzvrat tražila da je NATO snabde američkim PVO sistemom "patriot". Nemačka i Holandija u nedelju su već isporučile delove "patriota" Slovačkoj, te se sada očekuje isporuka S-300 Kijevu.

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ potvrdio je da je su u zemlju stigle komponente "patriota", ali je istakao da u pitanju nije zamena za sovjetski S-300.

- "Patriot" će biti dodatna zaštita. Svi S-300 ostaju operativni - kazao je Nađ.

Međutim, izvor iz Pentagona je za Skaj njuz rekao da se očekuje da slovački S-300 bude poslat Ukrajini. On je nije precizirao na koji način bi to moglo da bude urađeno, budući da je Rusija najavila da će uništiti sve takve vojne isporuke.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija