• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/guardian

22.03.2022

13:19

BRITANCI TVRDE: 17 MILIJARDI dolara GLOBALNE IMOVINE povezano je sa 35 najmoćnijih Rusa!

Vesti

BRITANCI TVRDE: 17 MILIJARDI dolara GLOBALNE IMOVINE povezano je sa 35 najmoćnijih Rusa!

Podeli vest

Međunarodna saradnja prati bogatstvo oligarha i zvaničnika koje zapadne vlade optužuju da su pristalice predsednika

Više od 17 milijardi dolara (13 milijardi funti) globalne imovine – uključujući bankovne račune u inostranstvu, jahte, privatne avione i luksuzne nekretnine u Londonu, Toskani i na Francuskoj rivijeri – povezano je sa 35 oligarha i ruskih zvaničnika za koje se tvrdi da imaju bliske veze sa Vladimirom Putinom, piše britanski Gardijan.

Danas, Gardijan, koji radi u partnerstvu sa Projektom za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji i drugim međunarodnim novinskim organizacijama, otkriva početno istraživanje u tekućem projektu praćenja bogatstva najmoćnijih ruskih operatera.

Projekat praćenja imovine počeće fokusiranjem na listu od 35 muškaraca i žena koje je zatvoreni opozicioni lider Aleksej Navaljni nazvao prošle godine "Putinovim pomagačima".

Organizacija Navaljnog je pisala zapadnim vladama tražeći da se imena na njenoj listi razmotre za sankcije i od tada su svi osim jednog stavljeni na crnu listu SAD, EU, UK ili Kanade.

Imena uključuju četiri najbogatija oligarha, plus šefove kompanija koje kontroliše država, istaknute emitere, šefove špijunskih agencija, ministre, političke savetnike i regionalne guvernere. 

U britanskom parlamentu portparolka Liberalnih demokrata za spoljne poslove Lejla Moran izjavila je:

"Putinovi prijatelji sada moraju biti podvrgnuti najjačim mogućim sankcijama, jer upravo preko njih Putin i njegov uži krug čuvaju svoje bogatstvo. Ako idemo na njegove saradnike, idemo na njega. Zapravo, mi smo u jedinstvenoj poziciji da to uradimo, jer oni biraju London. Oni žive ovde: to je za njih "Londongrad“.

Foto: PHOTOMASTER

Mapa za praćenje imovine identifikovala je imovinu ili zemljišne parcele u Velikoj Britaniji – zajedno vredne više od pola milijarde dolara – koje su preko kompanija, fondova ili rođaka povezane sa četiri vodeće ličnosti na Navaljnijevoj listi: Romanom Abramovičem, Ališerom Usmanovim, Olegom Deripaskom i Igorom Šuvalovim. Gardijan će izvestiti o ovim nalazima u narednim danima.

Dosadašnje istraživanje je pokazalo dokaze, od kojih većina datira od 2020. do danas, da su imena povezana sa više od 145 imovina koje se sastoje od 35 vila, 43 stana i 27 drugih delova nekretnina. Sedam jahti, plus 11 privatnih aviona i helikoptera, ukupne vrednosti 2 milijarde dolara, identifikovano je kao povezano sa samo šest osoba.

Neka od imovine u trekeru su u javnom vlasništvu – uključujući Deripaskinu vilu Belgrave Skuare u centru Londona, koju su prošle nedelje preuzeli skvoteri, kao i superjahte Dilbar, Lena i Amore Vero, povezane, povezane sa oligarsima Usmanovim, Genadijem Timčenko i Igor Sečin.

Druga imovina je prošla uglavnom neprimećeno, ili je ponekad postojala u gotovo potpunoj tajnosti. Prošlog meseca, Ministarstvo finansija SAD je istaklo probleme netransparentnog vlasništva rekavši: „Sankcionisani oligarsi i moćne ruske elite su koristile članove porodice da premeste imovinu i da prikriju svoje ogromno bogatstvo.

Izvan Velike Britanije, ruski alat za praćenje imovine otkrio je:

- 26 imovine je očigledno povezano sa Deripaskom, za kojeg se kaže da je Putinov omiljeni industrijalac. Uključuju milijarde dolara u akcijama, hotel u austrijskim Alpima, superjahtu, pomoćni brod od 60 metara sa heliodrom i luksuznim imanjima u Londonu, Parizu, Vašingtonu i Njujorku, i četiri vile na Sardiniji.

- Dva privatna aviona – Gulfstream G650 od 65 miliona dolara i Bombardier Global Ekpress – povezana sa Šuvalovim, bivšim prvim potpredsednikom ruske vlade, a sada predsednikom Državne razvojne korporacije. Šuvalov je takođe povezan sa tri luksuzne nekretnine ukupne vrednosti oko 35 miliona dolara koje se nalaze u Salckamergutu, Austrija, Toskana u Italiji, i Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

- Imovinske holding kompanije povezane sa porodicama Nikolaja Tokareva, predsednika državne gasovodne kompanije Transneft, kao i predsedničkog sekretara za štampu Dmitrija Peskova. Čini se da Tokarevove kompanije poseduju luksuzne nekretnine na hrvatskom ostrvu Lošinj, poznatom letovalištu bogatih Rusa, dok je firma Peskov povezana sa skupim stanom u Parizu.

Foto: Reuters

Portparol Deripaske je rekao: „Nejasno je kako bi objavljivanje ove vrste 'popisa imovine' moglo da posluži javnom interesu. Osim ako, naravno, pod 'javnim interesom' ne mislite na podsticanje skvotera da zauzmu privatnu imovinu, kao što su to učinili sa kućom u Londonu koja pripada rođacima gospodina Deripaske.

„Sva imovina i imovina koju poseduje stečeni su poštenim putem. Neprekidno medijsko ludilo, koliko god da je žalosno, sigurno nikome ne daje za pravo da gospodina Deripasku naziva kleptokratom. Lov na veštice u Rusiji, čiji je Deripaska postao žrtva, u potpunosti je vođen političkim motivima."

Portparol Usmanova je dodao: „Ceo kapital gospodina Usmanova izgrađen je uspešnim, ponekad rizičnim investicijama, kao i kroz efikasno upravljanje njegovom imovinom, što je suština poslovanja. Prema tome, okarakterisati izvor njegovog novca kao „netransparentan“ je inherentno netačno i šteti reputaciji gospodina Usmanova kao poštenog preduzetnika i filantropa.”

 BONUS VIDEO: 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleks

pre 2 godine

Kako 17 milijardi ukradenih od Rusa može da pokrije rupu u americi od 17 000 milijardi ? Pitam inteligentne ljude, koji su učili prirodne i tehničke nauke. Ratove pokreću oni što su učili društvene "nauke" i drugi šibicari.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija