• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

22.03.2022

13:53

MAPA STRAHOTE U MARIUPOLJU! Ovako izgleda detaljno RAZARANJE grada, nastaviće se dalje uništavanje zbog odbijanja ultimatuma za predaju!

printscreen Twitter

Vesti

MAPA STRAHOTE U MARIUPOLJU! Ovako izgleda detaljno RAZARANJE grada, nastaviće se dalje uništavanje zbog odbijanja ultimatuma za predaju!

Podeli vest

Grad na jugu Ukrajine i jako uporište ekstremista iz bataljona Azov Rusima je strateški važan za kopneno povezivanje Krima s Donbasom

Ukrajinski grad Marijupolj pretrpeo je najveća razaranja u dosadašnjoj ruskoj invaziji, a nakon što su lokalne vlasti odbile poziv na predaju i mirnu evakuaciju stanovništva, ova južna luka, koju mnogi već upoređuju s Lenjingradom, pretrpeće novo uništenje! U gradu koji je pre rata imao preko 430.000 stanovnika gotovo da nema neoštećene zgrade ili kuće.

Humanitarni koridori

Situacija je dramatična. Civili koji nisu uspeli da se evakuišu nedeljama su bez vode, struje i hrane. Grad je bio jako uporište ekstremista iz bataljona Azov, a Rusima je strateški važan za kopneno povezivanje Krima s Donbasom. Grčki konzul Manolis Andrulakis poslednji je diplomata neke članice Evropske unije koji je napustio opkoljeni grad.

- Marijupolj se pridružio gradovima poznatih po tome što su uništeni u ratovima. To su Koventri, Alep, Grozni, Lenjingrad - rekao je on za portal Ekathimerini.com.

Britanski general: Strateški uspeh

General ser Ričard Barons, bivši načelnik britanskog generalštaba, objasnio je veliki značaj bitke za Marijupolj. - Ako Rusija kopneno poveže Krim i Donbas, to će biti strateški uspeh. Koliko im je to važno, vidimo po nivou uništenja - rekao je on. Pojedini mediji spekulišu da bi pad Marijupolja mogao da ubrza i pad ostalih ukrajinskih gradova u okruženju.

Andrulakis je posle četiri dana putovanja uspeo da se izvuče preko Moldavije, Rumunije i Bugarske. U gradu je pre rata živelo oko 150 grčkih državljana, najmanje deset ih je poginulo. BBC je preneo ispovest Oksane, koja je sa suprugom Andrejem i roditeljima uspela da napusti grad u jednom od nekoliko humanitarnih koridora koji su bili otvoreni.

- Išli smo miniranim putevima. Prošli smo desetak kontrolnih punktova ruske vojske. Morali smo da rizikujemo jer bi smo sigurno poginuli da smo ostali. Svedoci navode da je u gradu stradao veliki broj civila. Zbog stalnih borbi tela žrtava nama ko da pokupi.

Veliki grad

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne republike Donjeck, rekao je da će trebati nedelju dana da se u potpunosti preuzme kontrola nad opkoljenim gradom:

- Grad je veliki, nisam optimista da će se to dogoditi za dva ili tri dana - rekao je on, preneo je Gardijan. Ukrajinski poslanik iz Marijupolja Dmitro Gurin kaže da veruje da Rusija pokušava da izgladni stanovništvo kako bi ga prisilila na predaju.

- Neće biti dogovora o predaji oružja, grad se neće predati - poručio je on.

 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija