• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

24.03.2022

15:15

OPEK HITNO OBAVESTIO BRISEL! Oglasile se zemlje izvoznice nafte i poslale zabrinjavajuću poruku EU!

Reuters

Vesti

OPEK HITNO OBAVESTIO BRISEL! Oglasile se zemlje izvoznice nafte i poslale zabrinjavajuću poruku EU!

Podeli vest

Zvaničnici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) smatraju da bi eventualni embargo Evropske unije na naftu iz Rusije samo naneo štetu potrošačima, a o svom stavi i zabrinutosti su obavestili i Brisel, piše Rojters pozivajući se na izvore iz naftnog kartela

Glavne članice OPEK-a, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pokušale su da "plivaju u neutranim vodama" u aktuelnoj krizi između Zapada i Moskve, dok se grupa OPEK+, koja uključuje Rusiju, klonila ukrajinskog pitanja na svojim sastancima o proizvodnoj politici, navodi britanska agencija.

EU, koja se u velikoj meri oslanja na rusku naftu, već je uvela oštre sankcije Rusiji, uključujući zamrzavanje sredstava njene centralne banke, a u 27-članom bloku se trenutno raspravlja o tome da li i kako uvesti sankcije i ruskoj energetskoj industriji.

Zvaničnici OPEK-a, među kojima je bio i generalni sekretar Mohamed Barkindo, sastali su se 16. marta sa evropskim komesarom za energetiku Kadrijem Simsonom kako bi razgovarali o „vanrednom vremenu“ u kojem se nalazi energetsko tržište, napisao je Simson na Tviteru.

Jedan od izvora iz OPEK-a, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, kaže da je zabrinutost grupe jasno stavljena do znanja Briselu i da su „oni veoma dobro informisani“.

Neimenovani zvaničnik iz EU, od koga je Rojters zatražio komentar o sastanku 16. marta, naveo je da je „OPEK predstavio svoju analizu situacije na tržištu nafte i obavestio nas o svojim planovima u pogledu proizvodnje".

On je dodao da je EU ostala dosledna u stavu da su sve opcije „na stolu u pogledu budućih sankcija“.

Dok su SAD i Britanija stavile rusku naftu pod sankcije, to pitanje izaziva raskol među članicama EU, koja četvrtinu potreba za naftom i čak 40 posto gasa pokriva uzvozom iz Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija