• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M.

25.03.2022

23:21

EVROPA U PANICI ZBOG RASTA CENA! Jaje u Grčkoj čak 35 dinara!

Vesti

EVROPA U PANICI ZBOG RASTA CENA! Jaje u Grčkoj čak 35 dinara!

Podeli vest

Ludilo sa poskupljenima u Evropi ne prestaje, a zbog nestašica sve se češće događa i da trgovci ograničavaju kupovinu ulja, brašna, šećera, mesa i testenina!

Koliko je situacija dramatična najbolje opisuje to što jedno jaje u Grčkoj košta čak 35 dinara, dok je na pijacama u našoj zemlji i do tri puta jeftinije. Ni u Bosni i Hercegovini nije ništa bolja situacija, jer građani za jedan somun moraju da izdvoje više od 40 dinara. Isti proizvod u srpskim marketima moguće je kupiti duplo jeftinije. Brašnu cena neprekidno raste, pa je u BiH vreća od 25 kilograma dostigla cenu od 2.360 dinara, što prema rečima suseda nikada do sada nije bilo.

Britanci u čabru

Svaki peti Britanac će morati da podigne kredit da plati račune za struju i gas



I građani Velike Britanije u velikim su problemima. Prema istraživanju Udruženja za pomoć potrošačima, više od 80 odsto Britanaca je izjavilo da su im se troškovi života povećali u poslednjih sedam dana. Stručnjaci upozoravaju da će računi za struju i gas na Ostrvu porasti za još 830 funti godišnje, pa će računi za prosečno domaćinstvo iznositi čak 2.801 funtu godišnje. Zbog toga će svaki peti Britanac morati da podigne kredit. Koliko je situacija loša najbolje govori to što stanovništvo neće više da kupuje namirnice poput krompira, jer moraju da ga kuvaju ili prže, a to traži potrošnju struje ili gasa i jestivog ulja.


Dok Albaniju potresaju mnogobrojni protesti zbog poskupljenja goriva i hrane i nestašice struje, Česi zbog previsokih cena hrane u kupovinu odlaze u Poljsku i Mađarsku, a u susednoj Hrvatskoj počela su ograničenja u kupovini osnovnih životnih namirnica.


Veliki problem u budućnosti mogla bi da predstavlja nestašica jestivog ulja. Razlog za to je Ukrajina, koja je najveći svetski proizvođač semena suncokreta i izvoznik suncokretovog ulja. Veliki deo ratnih borbi je u glavnim regionima za uzgoj suncokreta, pa bi proizvodnja suncokretovog semena mogla da padne za 42 odsto, na svega 9,6 miliona tona u 2022. godini. Prema procenama, drastično će pasti i ukrajinska proizvodnja uljane repice i soje.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Car

pre 2 godine

U Evropi nigdje nije kriza kad rade dvoje u porodici. Normalno je i da nesto poskupi u toku godine. Bas glup tekst i neproverena informacija.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija