• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

25.03.2022

10:19 >> 13:39

EU SRLJA U PROPAST, BAJDEN JOJ OBEĆAO TEČNI GAS, ALI TO JE NEZNATNI DEO - zadovoljava samo tri odsto energetskih potreba Unije!

Tanjug/AP

Vesti

EU SRLJA U PROPAST, BAJDEN JOJ OBEĆAO TEČNI GAS, ALI TO JE NEZNATNI DEO - zadovoljava samo tri odsto energetskih potreba Unije!

Podeli vest

Bajden najavio isporuku 15 milijardi kubnih metara tečnog gasa za EU u 2022. godini, međutim, to je tek tri odsto evropskih potreba za tim energentom!

EU i SAD postigle su danas sporazum o isporuci američkog prirodnog tečnog gasa (LNG) kojim bi već od ove godine trebalo da se smanji evropska zavisnost od ruskog gasa, a u potpunosti ga zameni do 2027. godine. Ova opcija je već neko vreme na stolu, sa ciljem da se EU, umesto ruskom, što više okrene drugim izvorima gasa.

SAD su se obavezale da će, u saradnji sa međunarodnim partnerima, do kraja ove godine u EU izvesti 15 milijardi kubnih metra LNG, dok bi u narednim godina te isporuke trebalo da budu oko 50 miljardi kubnih metra priorodnog gasa.

Predsednik SAD, Dzosef Bajden, poručio je iz Brisela da se njegova zemlja već odrekla svih ruskih energenata i da će snažna američka industrija podržati dobrodošle namere EU da brzo samnji zavisnost od ruskog gasa i osigurati da ”evropske porodice imaju grejanje tokom naredne dve zime”, dok se ne izgradi infrastruktura za otpornu i čistu energetsku budućnost Evrope.


”Danas smo se dogovorili o zajedničkom planu kako da postigenmo taj cilj i ubrzamo put ka bezbednoj i čistoj energetici u budućosti. Pomoćićemo EU da smanji zavisnost od ruskog gasa što je to brže moguće i da smanji ukupnu potrošnju gasa”, poručio je Bajden.

Foto: Tanjug/AP

On kaže da zna da će eliminacija ruskog gasa ”imati cenu za Evropu”, ali i ocenjuje da je to ispravno sa moralnog stanovišta i da će dovesti do jačeg strateškog položaja.

SAD i Evropska komisija dogovorile su se oko izgradnje i bezbednosti novih TPG infrastruktura i oko hitnih procedura izvoza i uvoza TPG, a Evropska komisija se obavezala da će sa državama članicama raditi na ubrzanju njihovih regulatornih procedura za reviziju i utvrđivanje odobrenja za infrastrukturu za uvoz TPG.

Presednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen je sa zajedničke konferencije za medije sa predsednikom Bajdenom poručila da je transatalnstko partnerstvo ”jače nego ikada” i da će EU zameniti Rusiju kao snabedvača gasaom za ”snabdevače kojima može da veruje, koji su prijatelji i pouzdani”.

 

Foto: Tanjug/AP

”Obećanje SAD da obezbedni EU dodatnih najmanje 15 milijardi kubnih metara gasa ove godine je veliki korak u tom pravcu. To će zameniti TPG nabavke koje dobijemo trenutno iz Rusije. SAD i EU će osigurati stabilne isporuke dodatnih 50 milijardi kubnih metara američkog TPG do 2030. godine, što je trećina ruskog gasa koji se izvozi u Evropu”, kaže Lajen.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ocenio je danas da su najavljene isporuke američkog tečnog gasa (TPG) EU neznatne pošto čine tek tri odsto evropskih potreba za tim energentom.

"Tih 15 milijardi kubnih metara su tri odsto godišnje potrošnje Evrope, što znači da su to neznatne količine. Pritom, one ne mogu da budu isporučivane cele godine, već samo tokom nekoliko meseci", rekao je Vuletić u izjavi za Tanjug.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Perica

pre 2 godine

Amerikanci sada trljaju ruke a glupa EU ima da plaća i plaća. Kad im satru ekonomiju EU ni tada nema da se opameti.

Amater

pre 2 godine

CENU GASA CE RECI KADA BUDE ISPORUCEN...EVROPI CE BITI JEFTINIJE DA SE SMRZAVALA NEGO STO SE GREJALA I AMERIKA JE USPELA DA OD SADA EU RADI ZA AMERIKU PUNIM KAPACITETOM.

Dejan

pre 2 godine

Lepo, znaci Putin moze od sutra da zatvori gas i vi lepo krenete snabdevanje iz amerike

Rade R

pre 2 godine

A što odma ne pređete na taj gas iz Amerike!? Cinici i licemeri! Dupelizci! Budite dosledni, sprovedite sve što vam taj izlapetis nudi! Imajte bar trunku ljudskosti, doslednosti! Treba Rusija odma da vam sve ukine pa crknite govnari!

Daneee

pre 2 godine

Kada ove uporedim sa gospodinom Hitlerom ipak su oni mnogo gori, Hitler je imao jedan cilj ovi lupaju u prazno

Radmila

pre 2 godine

Pomoći će EU da ne zavisi od ruskog gasa a da zavisi od američkog gasa. U svakom slučaju, EU ne da zavisi, nego i visi na tankom kanapu. Steta, Evropa više nikada neće biti samostalna i nezavisna. Evropa, koja je samu sebe mogla da snabdeva i izdržava, da proizvede skoro sve što joj treba, dozvolila je da dođe do stadijuma zavisnosti. Šteta!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija