• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Borba.me

27.03.2022

19:27

(VIDEO) PUTINU TREBA JOŠ 10 DANA, RUSKA VOJSKA JE DALEKO NAJEFIKASNIJA NA SVETU! Analitičar CIA objasnio kako zaista stoje stvari u Ukrajini!

Vesti

(VIDEO) PUTINU TREBA JOŠ 10 DANA, RUSKA VOJSKA JE DALEKO NAJEFIKASNIJA NA SVETU! Analitičar CIA objasnio kako zaista stoje stvari u Ukrajini!

Podeli vest

Oružane snage Ruske Federacije su daleko najefikasnija vojska na svetu, tvrdi bivši analitičar CIA Lari Džonson. Prema njegovom mišljenju, većina zapadnih vojnih analitičara, zbog svoje političke pristrasnosti, suštinski pogrešno procenjuje delovanje ruskih jedinica, koje učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini

Radi veće jasnoće, on predlaže da se analiziraju dejstva ruske vojske u Ukrajini, kroz prizmu vojne operacije SAD u Iraku, 2003. godine.

Ekspert ističe da, prema procenama zapadnih medija, u operaciji u Ukrajini učestvuje 150.000 ruskih vojnika i do 40.000 vojnika armija DNR i LNR.

Njima se suprotstavlja više od 250 hiljada vojnika ukrajinske vojske, više od 50 hiljada vojnika Nacionalne garde, u čijem sastavu su i nacionalistički bataljoni, kao i više od 50 hiljada zaposlenih u Državnoj graničnoj službi Ukrajine.

Istovremeno, mnoge jedinice ukrajinske vojske i Nacionalne garde imaju borbeno iskustvo, obučene su po standardima NATO-a i dobile su veliku količinu zapadnog naoružanja.

Vojni uspesi

Prema analitičaru, za samo nedelju dana, Oružane snage RF su uspele da zauzmu oblast, koja se može uporediti sa područjem Velike Britanije, stigavši do Kijeva, trećeg dana.

Za to vreme Rusija je izvršila ciljane udare na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine, uništavajući skladišta municije, komandna mesta, centre veze, vojne aerodrome i objekte protivvazdušne odbrane.

PREGOVORI IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE OD 28. DO 30. MARTA U TURSKOJ! Hoće li ovaj pit pastI dogovor - svet se moli da mir pobedi rat!

- Rusija se suočava sa dobro opremljenom ukrajinskom vojskom sa kompetentnim vazduhoplovstvom, sistemima protivvazdušne odbrane, oklopnim vozilima i artiljerijom. Rusija je brzo demontirala sisteme vazdušne i protivvazdušne odbrane i stvorila ozbiljne prekide u ukrajinskim komunikacionim linijama - piše Džonson.

Lari Džonson smatra da je ruska vojska, koja deluje u više pravaca ođednom na teškom terenu sa mnogo reka i ozbiljnim protivljenjem Oružanih snaga Ukrajine, postigla značajniji uspeh od savezničkih snaga, koje su delovale protiv iračke vojske 2003. godine.

- SAD su suočene sa razočaranom, dezorganizovanom iračkom vojskom, lišenom vazdušnog pokrivanja, artiljerije i dobro koordinisanih oklopnih jedinica - naglašava ekspert.

Humanitarni aspekt

Džonson je siguran da mnogi zapadni analitičari prave ozbiljnu grešku, smatrajući slabošću želju ruskih trupa, da minimiziraju moguće civilne žrtve.

On je siguran da, ako bi ruska vojska delovala u Ukrajini na isti način kao što su Amerikanci delovali u Iraku i Avganistanu - bez obzira na „kolateralne gubitke" - onda bi ruske trupe, već mogle da završe vojnu fazu operacije.

RUSI DUGUJU SRBIMA KOSOVO, KOŠARE SU TERMOPILI EVROAZIJE, Da Srbi nisu rekli NE Zapadu, Putinova Rusija bi zakasnila! Brutalna poruka Aleksandra Dugina!

Realnost je da je Rusija za 19 dana okupirala više teritorije i porazila ukrajinsku vojnu silu, koja je daleko superiornija od svega što su Iračani postavili protiv Sjedinjenih Država 2003.

Trebalo je više od 26 dana da Sjedinjene Države postignu uporedive rezultate.

- Verujem da zapadni vojni analitičari, koji su zauzeti umanjivanjem efikasnosti ruskih oružanih snaga prave ozbiljnu grešku - zaključuje analitičar.

Istovremeno, on naglašava da su tvrdnje, koje su se pojavile u zapadnoj štampi o mogućoj upotrebi hemijskog oružja, od strane ruskih trupa, kao i informacije o miniranju tog područja, „čista glupost".

On objašnjava da se ove metode koriste u odbrani, kada je potrebno usporiti napredovanje neprijateljske vojske.

(VIDEO) NEMCI U FRCI OD RUSIJE, ILI KORISTE ŠANSU DA SE NAORUŽAJU! Berlin od Izraela uzma sistem "Strela tri", za vojsku izdvaja 100 milijardi evra!

Očigledno, takve akcije nisu nimalo korisne Moskvi ali su veoma korisne Kijevu, čije trupe prilikom povlačenja dižu u vazduh mostove i puteve, pokušavajući da uspore napredovanje ruskih jedinica.

- Ako se hemijsko oružje pojavi na bojnom polju u Ukrajini, vrlo je verovatno da je ovo poslednja očajnička mera opkoljene ukrajinske vojske. Verujem da će narednih deset dana označiti kraj sposobnosti ukrajinske vojske, da predstavlja efektivnu pretnju napredovanju Rusije i stvarnoj kontroli nad Ukrajinom", zaključio je ekspert.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vucicu fašisto

pre 2 godine

ove laži mogu gutati samo srbi narod degenerika koji svoje poraze lažima pravi u uspjehe kakav jadan narod

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija