• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Hina

31.03.2022

20:40

POSTAVIO ULITMATUM EVROPI OKO PLINA, SVI GA ODBILI! Šta će Putin sada da uradi?

Vesti

POSTAVIO ULITMATUM EVROPI OKO PLINA, SVI GA ODBILI! Šta će Putin sada da uradi?

Podeli vest

Predsednik Vladimir Putin potpisao je danas odluku kojom se od stranih kupaca zahteva da od 1. aprila plaćaju ruski gas u rubljama ili prete da će suspendovati svoje ugovore, što evropske države smatraju ucenom

Ovaj potez je odmazda za sankcije Zapada uvedene Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu. Moskva, koja kaže da sprovodi „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, opisuje mere Zapada kao ekonomski rat.

Prisiljavanje zapadnih zemalja da plaćaju u rubljama bi ublažilo uticaj sankcija na ruske devizne rezerve i ojačalo rublju.

Evropa je do sada ove godine trošila 200 do 800 miliona evra dnevno na ruski gas, a pretvaranje te količine u rublje predstavljalo bi ogroman podsticaj.

Više od 40 odsto gasa dolazi iz Rusije

Evropa se u velikoj meri oslanja na Rusiju za svoje energetske potrebe i više od 40 odsto gasa dolazi iz Rusije. Ako Moskva odluči da zatvori slavine, to bi moglo da izazove nestašice, zatvaranje fabrika i visoke cene energije u celom regionu. Nemačka, najveća evropska ekonomija, već je aktivirala plan za vanredne situacije koji bi mogao da znači racionalizaciju energije ako zalihe gasa postanu preniske.

Holandske cene gasa, evropski standard, već su dostigle rekordne vrednosti ove godine zbog zabrinutosti za snabdevanje, povećanja inflacije u regionu i povećanja rizika od recesije.

Da li će strani kupci preći na rublje? Za sada se to čini malo verovatnim.

Zapadne zemlje su rekle da bi plaćanje u rubljama prekršilo ugovore o kojima bi bili potrebni meseci da se ponovo pregovaraju. Putinova odluka predviđa da Gasprombank bude posrednik u trgovini gasom.

Strani kupac je sada u obavezi da devize prebaci na poseban, tzv "K", bankovni račun. Gazprombanka bi zatim kupila veš u ime kupca gasa da bi ga prebacila na drugi poseban „K“ račun, navodi se u odluci.

Ranije ovog meseca, Britanija je stavila Gazprombanku na svoju listu zabranjenih subjekata. On nije bio uključen u nalog EU da se neke ruske banke isključe iz SVIFT sistema.

Šta je sledeće?

To nije jasno. Rusija bi morala fizički da prekine isporuku gasa Evropskoj uniji da bi pogurala to pitanje. U međuvremenu, Evropska unija bi mogla da poveća svoje uloge ograničavanjem ruskog izvoza energije. Evropska komisija priprema nove sankcije protiv Kremlja, rekli su Rojtersu u sredu izvori iz EU, a njihov obim zavisi od stava Moskve o plaćanju gasa u rubljama.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 2 godine

Pravilnije je postaviti pitanje sta ce oni sad da uradi kad im Putin sutra 1 /4 zavrne slavinu gasa ? Rusija gas ima kome prodati . A oni bez Ruskog gasa ulaze u katastrofu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija