• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mondo

01.04.2022

19:47

SRUŠI SE U ODREĐENO PODRUČJE, PA EKSPLODIRA! Ovo moćno oružje koriste i Rusi i Ukrajinci, zovu ga "dron kamikaza"... (Video)

Printscreen

Vesti

SRUŠI SE U ODREĐENO PODRUČJE, PA EKSPLODIRA! Ovo moćno oružje koriste i Rusi i Ukrajinci, zovu ga "dron kamikaza"... (Video)

Podeli vest

Ovo moderno oružje koriste i Rusi i Ukrajinci

Reporter CNN-a Tom Forman objasnio je kako funkcionišu dronovi kamikaze i kako ih ukrajinska vojska koristi da bi stekla prednost na bojnom polju. Za razliku od klasičnih masivnih vojnih bespilotnih letelica koje mogu da lete velikom brzinom i putuju na velike udaljenosti da bi ispustile rakete, ovi dronovi su male veličine, sporiji i skuplji.

"Ali ovo oružje ima značajan psihološki efekat na bojnom polju", rekao je za CNN penzionisani poručnik Sedrik Lejton.

Eksplodira pri udaru

Na primer, Svitchblade 300 je težak oko 2,6 kilograma i može se nositi u rancu. Veoma je jednostavan za postavljanje i lansiranje i može da leti brzinom od 96 km/h 15 minuta, dok njegova kamera i GPS sistem beleže neprijateljske pozicije ili objekte, piše CNN.

Kada cilja i dobije naređenje, dron može da ubrza do 160 km/h i da se sruši u određeno područje, eksplodirajući. Vojni analitičari kažu da takve dronove koriste obe strane, ruska i ukrajinska vojska, ali da su Ukrajinci sa njima mnogo veštiji.

"Moja lična procena je da je 20 do 30 odsto poginulih ruskih vojnika umrlo nakon što je ukrajinska vojska koristila bespilotne letelice kamikaze", rekao je Lejton.

Vojni analitičari kažu da su ovi tipovi dronova savršeni za male i brze jedinice, koje se često nalaze u ukrajinskoj vojsci. Dronovi kamikaze su teško uočljivi i mogu lako neprimetno da se približe zadatom položaju. Ukrajina navodno već koristi nekoliko tipova takvih dronova, a SAD su ponudile zemlji još stotine sistema Svitchblade.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovan

pre 2 godine

Priče za malu decu. Naročito što je od CNN. PROPAGANDA.

sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija