• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.04.2022

07:00

DRUGI NAPAD KIJEVA NA RUSKU FEDERACIJU OD POČETKA UKRAJINSKE KRIZE! Ukrajinci opet napali Rusiju!

Reuters

Vesti

DRUGI NAPAD KIJEVA NA RUSKU FEDERACIJU OD POČETKA UKRAJINSKE KRIZE! Ukrajinci opet napali Rusiju!

Podeli vest

Ukrajinska vojska sa dva helikoptera digla u vazduh skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu. Pogođena su tri od šest rezervoara, nakon čega je izbio ogroman požar. Žrtava, srećom, nije bilo
Neprimećeno

Dva ukrajinska helikoptera Mi-24 ušla su neprimećeno u Rusiju u niskom letu

Vjačeslav Gladkov

  

Ukrajinska vojska je u petak ujutru digla u vazduh skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu, što je bio drugi napad trupa odanih Kijevu na teritoriji Ruske Federacije od početka krize između dve zemlje. Ukrajinci su sa dva helikoptera Mi-24 ušli u vazdušni prostor Rusije i pogodili tri od šest rezervoara, nakon čega se dogodila eksplozija i izbio ogroman požar. Žrtava srećom nije bilo. Stanje pripravnosti Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da su ukrajinski helikopteri u petak ranio ujutru u niskom letu upali u Rusiju, a potom sa više projektila pogodili naftno skladište.

- Požar u skladištu nafte dogodio se zbog napada dva helikoptera ukrajinskog vazduhoplovstva, koja su na teritoriju Ruske Federacije ušla leteći na maloj visini. Otvorili su vatru na rezervoar goriva u Belgorodu, posle čega se dogodila eksplozija i požar. Niko nije poginuo, ali su zbog požara evakuisana 43 stanovnika okolnih ulica - rekao je Gladkov, dodajući da je snabdevanje nafte uprkos napadu stabilno i da neće biti nestašica goriva.

Zvaničnici Belgorodske, kao i susedne Kurske oblasti, koje se nalaze na samoj granici sa Ukrajinom, naredili su da službe bezbednosti u tim regionima pređu u stanje "visoke pripravnosti" zbog opasnosti od eventualnih novih napada sa susedne teritorije.

Gradonačelnik Belgoroda Anton Ivanov saopštio je da u napadu nije bilo žrtava iako je prvobitno bilo objavljeno da su dvojica radnika povređena.

Usled eksplozije pričinjena je materijalna šteta na kancelarijama skladišta, kao i na nekoliko okolnih kuća. Skoro 200 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih kola uspelo je da se izbori sa vatrom tek u popodnevnim časovima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da će uništenje skladišta u Belgrodu nepovoljno uticati na pregovore između Rusije i Ukrajine, koji su se početkom nedelje konačno pomerili sa mrtve tačke.

- Napad na skladište nafte na ruskoj teritoriji sasvim sigurno ne stvara dobre uslove za nastavak mirovnih pregovora. Mislim da je Kijev napravio veliku grešku. Predsednik Vladimir Putin obavešten je o incidentu, a nadležni organi preduzimaju sve neophodne mere kako bi reorganizovali lanac snabdevanja naftom i sprečili nestašice u Belgorodu - rekao je Peskov.

Kijev ništa ne zna S druge strane, vlasti u Kijevu nisu želele ni da potvrde ni da demantuju navode Kremlja u vezi sa helikopterskim napadom. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da "ne raspolaže sa dovoljno informacija".

- Ne mogu ni da potvrdim ni da odbacim tvrdnju da je Ukrajina učestvovala u napadu u Ruskoj Federaciji. Prosto, nemam sve vojne informacije sa terena, pa ne znam - rekao je ukrajinski šef diplomatije.

Foto: Tanjug/AP

Ovo je, inače, drugi put od početka ukrajinske krize da je režim u Kijev organizovao napad na Rusiju. Pre ovoga, 21. februara, ukrajinska vojska granatirala je punkt ruske granične policije u Rostovskoj oblasti. Petorica ukrajinskih vojnika potom su sa dva oklopna vozila pokušala da upadnu na teritoriju Ruske Federacije, ali su ih ruske trupe ubile.

Tri dana kasnije, predsednik Vladimir Putin je pred televizijskim kamerama naredio pokretanje specijalne vojne operacije u Ukrajini. Antrfile Još jedna eksplozija? Svetski mediji javljaju da se u Belgorodu u petak po podne dogodila još jedna eksplozija, ali da nije poznato da li je reč o novom napadu ukrajinskih snaga ili je eksplodirao neki od već pogođenih rezervoara sa naftom.

Agencija Rojters, pozivajući se na izjave svedoka, navodi da se "jaka detonacija čula oko 13 sati po moskovskom vremenu", dok su vatrogasci pokušavali da ugase vatru u skladištu goriva.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasilije

pre 2 godine

Pa kako bre, pa do juce su rusi napadali, unistavali "azov" fasiste , ispaljivali kindzale, a sada ukrainci uleteli u rusiju i tamo inistavaju naftu??? Znaci li to da rusi gube??? Tako izgleda....

Goran

pre 2 godine

Nije mi jasno sta su radili rusi, S-300,S-400.....ili sve je laz i prevara....sa sve strane!

ChuChu

pre 2 godine

Šteta što su gađali rezervoare sa naftom, trebali su gađati iste stvari koje i Rusi gađaju u Ukraini, dakle škole, bolnice, stambene zgrade !!!

USAF

pre 2 godine

Steta sto UKRAINA nema rakete dometa od 1000km!No i ovo je hrabar i genijalan potez njihove vojske!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17