• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

02.04.2022

17:29

DEL PONTE POZVALA NA HITNO HAPŠENJE PUTINA! Odgovaraće u Hagu isto kao Slobodan Milošević!

Vesti

DEL PONTE POZVALA NA HITNO HAPŠENJE PUTINA! Odgovaraće u Hagu isto kao Slobodan Milošević!

Podeli vest

Bivša haška tužiteljka za ratne zločine Karla del Ponte pozvala je Međunarodni krivični sud da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Frans pres

"Putin je ratni zločinac", rekla je u intervjuu za list Temp, Karla del Ponte (75) koja je istraživala ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

Del Ponte, koja je takođe godinama služila u komisiji UN koja je istraživala pravne zloupotrebe u sirijskom ratu, naglasila je da bi izdavanje naloga za hapšenje signaliziralo da je "istražni rad obavljen", prenosi Gardijan.

"To je jedini instrument koji postoji koji omogućava da se počinilac ratnog zločina uhapsi i izvede pred Međunarodni krivični tribunal", rekla je ona za francuski list a preneo Blic.

Karla del Ponte je rekla da nalog za hapšenje ne znači nužno da će Putin biti priveden.

"Ako ostane u Rusiji, to nikada ne bi bio slučaj. Ali za njega bi bilo nemoguće da napusti svoju zemlju i to bi bio snažan signal da ima mnogo država protiv sebe", rekla je nekadašnja tužiteljka u Hagu.

Glavni tužilac suda u Hagu otvorio je 3. marta istragu mogućih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Ukrajine, nakon što je za to dobio podršku više od 40 država. Del Ponte je rekla da, govoreći iz sopstenog iskustva glavnog tužioca, postoji nada da bi Putin jednog dana, baš kao što je to svojevremeno bio slučaj s bivšim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, mogao biti uhvaćen i optužen za ratne zločine.

"Potrebno je pronaći i inkriminišuće dokaze protiv visokopozicioniranih političkih i vojnih zvaničnika" dodala je, ističući da je dosta teško precizno u lancu komande utvrditi ko je šta tačno planirao, naredio i sproveo, a što se smatra ratnim zločinom, rekla je ona u intervjuu za Le Temps.

Ukrajina je 2014. godine zvanično priznala jurisdikciju Haškog suda za zločine počinjene na njenoj teritoriji. Rusija je, pak, svoj potpis države stranke Rimskog statuta povukla 2016. godine.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan63

pre 2 godine

Možeš samo da mu pljuneš pod prozor, vampirušo belosvetska! Lepo te je neko nazvao Kur..m del Ponte. A 1999? Fuj, ološu!

IQ

pre 2 godine

Ova KU*VA je jos ziva ?????? Nadam se jos malo.......⚰️

Mapko

pre 2 godine

""Ako ostane u Rusiji, to nikada ne bi bio slučaj. Ali za njega bi bilo nemoguće da napusti svoju zemlju i to bi bio snažan signal da ima mnogo država protiv sebe", rekla je nekadašnja tužiteljka u Hagu." I posle, Rusija proglasava americkog predsednika za ratnog zlocinca i dolazimo do nuklearnog rata, jel ce Rusija preduzeti sve mere da uhapse amerikog predsednika. Ludilo nacistickog zapada. Taj film, Karla nece ikad videti.

Tužilac

pre 1 godinu

NATO korumpirana fukara se javlja ... Gde je bila da se oglasi da traži da se sudi Niksonu, Klintonu, Bušu senioru i Bušu junioru za ratne zločine i Iraku, Libiji, Srbiji, Avganistanu, Siriji ?

zora

pre 1 godinu

Da li je trazila hitno hapsenje Klintona i Blera kada su bombardovali Srbiju? Da li je radila isto kada su djavoli sveta unistavali Irak, Libiju Siriju...Koliko ubijenih i masakriranih civala mora biti da bi Ameri odgovarali?

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija