• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/cnbc

03.04.2022

08:44

DOLAZI GLAD, BAJDENOVI SAVETNICI IZNELI OZBILJNO UPOZORENJE, rat u zemlji koja je "korpa za hleb" mnogim državama dovešće do globalne katastrofe...

Reuters

Vesti

DOLAZI GLAD, BAJDENOVI SAVETNICI IZNELI OZBILJNO UPOZORENJE, rat u zemlji koja je "korpa za hleb" mnogim državama dovešće do globalne katastrofe...

Podeli vest

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena zabrinuta je da će ruska invazija na Ukrajinu izazvati glad u delovima sveta, izjavila je u petak za CNBC predsednica Odbora ekonomskih savetnika Bele kuće Sesilija Rouz

Rouz je primetila da Rusija i Ukrajina služe kao „korpa za hleb“ za mnoge delove sveta, pošto su dve zemlje glavni proizvođači pšenice, soje i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Međutim, rat komplikuje napore za setvu i izvoz ovih ključnih useva. Više cene energije i đubriva otežavaju problem.

″Ovo je velika briga”, rekla je Rouse za CNBC. „Radimo sa našim međunarodnim agencijama za pomoć kako bismo osigurali da postoji određena humanitarna pomoć jer smo zabrinuti, posebno na Bliskom istoku, delovima Afrike i Dalekog istoka... zbog gladi i nestašice u tim delovima sveta.

Rat u Ukrajini dodatno je povećao cene hrane nakon dve godine prekida zbog  pandemije koronavirusa. Veruje se da je globalna zdravstvena kriza širom sveta izazvala povećanje broja ljudi koji se suočavaju s glađu.

Situacija u istočnoj Africi je posebno zabrinjavajuća jer su Rusija i Ukrajina odgovorne za oko 90% pšenice koja se uvozi u region, prema Svetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija.

Ali, čak i pre nego što je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, UN su procenile da je otprilike 13 miliona ljudi koji žive na Rogu Afrike svakog dana jako gladno. Ovo područje se suočava sa ozbiljnom sušom koja je pogodila useve i ubila stoku u zemljama poput Kenije, Somalije i Etiopije, pokazuju izveštaji UN.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
S U R D U K T O R

pre 2 godine

A za nekoga je situacija TAMAN: Bil ima za pocetak povecu poljoprivrednu povrsinu za proizvodnju GMO hrane, a tu je i MONSANTO da pripomogne u postizanju sledeceg stepena: POTAMANiti visak neposlusnih stanovnika na Zemlji - SOFT

Zabrinuti

pre 2 godine

Nije putin kriv, nego britansko-americki zlocinci kojo i dalje guraju ukrajinu u rat

Tihi

pre 2 godine

Tek tad su jadni oni o kojim vi podjete voditi brigu

Svetovid

pre 2 godine

Agenda "velikog reseta novog svetskog poretka" je sve to planirala od planiranedemije do ratova u celom svetu ,i planiranom nestašicom hrane-igre gladi.A dementni Bajden je smišljeno namešten da predstavlja ameriku , kome će se kroz istoriju pripisati krivica ,a glavni iz duboke države-vladari iz senke će opet ostati nekažnjeni i ne povezani u ovom zločinu koji nije jedini.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija