• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/K. M. - M. M. D.

04.04.2022

07:00

ČAK 1.500 PROIZVODA U EU OD DANAS SKUPLJE I ZA 50 ODSTO! GRAĐANI BESNI, PRETI POBUNA?! Hteli ste rat sa Rusijom, sad ga imate, posledice su...

Informer DN

Vesti

ČAK 1.500 PROIZVODA U EU OD DANAS SKUPLJE I ZA 50 ODSTO! GRAĐANI BESNI, PRETI POBUNA?! Hteli ste rat sa Rusijom, sad ga imate, posledice su...

Podeli vest

Meso, kobasice, ulje, mleko, puter, brašno, jaja i još oko 1.500 proizvoda od jutros su u Evropskoj uniji skuplji i za 50 odsto

Najveći trgovinski lanci u Austriji, Nemačkoj, Italiji i Španiji prvi su "obradovali" svoje kupce novim cenama na rafovima, a ovih dana slediće ih i trgovci u ostalim zemljama EU. Evropski stručnjaci upozoravaju da je ovo tek početak ogromnih poskupljenja zbog nemoći Brisela da se izbori sa ekonomskom krizom nastalom zbog rata u Ukrajini i nepromišljenih sankcija koje je uveo Rusiji.

Rekordna inflacija

Poskupljenja u Austriji dolaze u trenutku kada je inflacija dostigla istorijski rekord od 6,8 odsto, koji nije zabeležen još od 1981. godine.

Više cene u supermarketima prete da budu još veće zbog visokih troškova energenata, sirovina i transporta, ali i nestašice materijala za pakovanje robe. Mleko i mlečni proizvodi skuplji su za 35 odsto. Sledi ih pivo za 12,4 odsto i povrće za 6,8 odsto, zatim kafa za šest odsto, jaja, sir za tri, a hleb i peciva za čak 5,9 odsto.

BAJDEN NE PRESTAJE, OPET JE ŠOKIRAO AMERIKU! Novi gaf Predsednika SAD, jeste da mu je Džil supruga, ali ovo je... PA, TEŠKO JE OBJASNITI...

I u Nemačkoj će od danas na policama biti istaknute veće cene mesa, kobasice, putera, ulja, za neke artikle i za više od 30 odsto... U nemačkom Udruženju trgovaca kažu da su nove cene privremene i da će sledeći talas poskupljenja sigurno biti mnogo veći.

U Italiji su cene namirnica "podivljale", od ulja do testenine, povrća, ribe i mesa. Suncokretovo ulje je na vrhu liste poskupljenja, sa povećanjem cene od 23,3 odsto, dok je sveže povrće skuplje za 17,8 odsto. Cena putera jača je za 17,4 odsto, dok je testenina poskupela za 13 odsto, brašno za 10 procenata, a živinsko meso za 8,4 odsto.

Masimilijano Don, predsednik Nacionalne unije potrošača u Italiji, kaže da su cene u ovoj zemlji "eksplodirale" i da se poskupljenja očekuju i u narednom periodu.

EVROPA PUKLA KAO ZVEČKA, PUTIN IM UVEO RUBLJU! Oni se kao malo bunili, pa odreda PRIHVATILI RUSKU VALUTU! Šta reći, toliko o moći i jedinstvu EU!

- Standard građana je sada mnogo lošiji jer su troškovi života veći za čak 323 evra po porodici, samo za hranu i piće. Tu su i veći računi za struju i gorivo. Očigledno je da će cene i dalje rasti - kaže on.

Foto: Ap/Fotoilustracija

Kada je reč o Španiji, najviše je poskupelo jestivo ulje, za čak 303 odsto u odnosu na isti period 2021, dok su testenine u istom periodu poskupele za 183 odsto! Ništa bolja situacija nije ni sa pirinčem, čija je cena veća za 181 odsto, ali ni sa mlekom, koje građani ove evropske zemlje danas plaćaju čak 145 odsto skuplje.

Novi udarci

Inflacija u Turskoj dostigla je skoro 55 odsto, a uprkos vladinim merama cene hrane su najviše u poslednjih nekoliko decenija!

POTOMCI ĆE OVO PAMTITI! SRBIJA JE REKLA NE ZAPADNOJ DIKTATURI! Pokazala je po ko zna koji put da je SVOJA, SLOBODNA I NEZAVISNA!

Prošle nedelje državni Odbor za meso i mleko povećao je cenu crvenog mesa za čak 48 odsto, zadavši novi udarac domaćinstvima koja se bore da sastave kraj s krajem. Kilogram mlevenog junećeg mesa koštao je 3,45 evra, a sada je 5,12 evra, dok je cena kilograma junetine skočila sa 3,82 na 5,67 evra.

Hrvati u panici, Poskupljuje toalet-papir!

Proizvođači papirne konfekcije u Hrvatskoj, zbog poskupljenja sirovina, materijala za pakovanje i logistike, najavljuju više cene svojih proizvoda za 20 do 30 odsto i očekuju nestašicu toalet-papira.
Hrvatski portal "Lider" piše da je "Delt papir" 25. marta već podigao cene za oko 19 odsto, a "Zeva" za 23 odsto od 1. aprila. Navode da će proizvođač "Euro Rosa" tek da promeni cene svojih proizvoda za 24 do 29 odsto od 5. aprila, a "Violeta" za 15 do 20 odsto od 8. maja.
Iz "Delt papira" kažu da su, kao i njihovi konkurenti, od avgusta prošle godine podigli cene za gotovo 45 odsto.
- Razlog je povećanje cena sirovina, celuloze, čija je prosečna cena od 900 evra po toni povećana na 1.500 evra. Značajno je poskupeo i materijal za pakovanje, posebno kartonske folije i kutije, kao i logistika - kažu oni.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Komita

pre 2 godine

Ovo kako vidim tek pocinje, kada je u tako jakim zemljama brzo ce i kod nas. Nece biti lako uopste

Djordje

pre 2 godine

Lako je hrvatima oni samo teba da nauce da peru dupe pa om onda i ne treba toalet papir?! Kakva tregedija?! Ne mogu ziveti bez toalet papira?! Hahahahaha pa ovaj svet je potpuno poludeo!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17