• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.04.2022

19:09

ŠTA ĆE NA OVO REĆI PUTIN! BERLIN NACIONALIZUJE GASPROMOVE "JEDINICE" PO NEMAČKOJ! Cilj je osigurati snadbevanje gasom u zemlji! SVE JE TO ZBOG RUBLJE!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

ŠTA ĆE NA OVO REĆI PUTIN! BERLIN NACIONALIZUJE GASPROMOVE "JEDINICE" PO NEMAČKOJ! Cilj je osigurati snadbevanje gasom u zemlji! SVE JE TO ZBOG RUBLJE!

Podeli vest

Nemačka će privremeno nacionalizovati jedinicu Gasproma PJSC u zemlji kako bi zaštitila sigurnost snabdevanja gasom

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz kojim zahteva da se sva plaćanja za ruski gas vrše u rubljama kada su u pitanju "neprijateljske" zemlje.

Nemački ministar Rober Hebek je naglasio da je smanjenja zavisnosti Nemačke od ruskog gasa "pitanje nacionalne bezbednosti" za Berlin.

Gasprom Germania GmbH, vlasnik dobavljača energije Vingas GmbH i firme za skladištenje gasa,  biće pod kontrolom nemačkog energetskog regulatora do 30. septembra, rekao je ministar ekonomije Robert Habek novinarima u Berlinu.

Olduka je donesena nakon što je ruski gasni gigant izašao iz nemačke podružnice bez traženja odobrenja vlade, kršeći nemački zakon, rekao je on.

Gaspromove podružnice u Evropi su pod pritiskom jer klijenti i poslovni partneri odbijaju da posluju sa njima, što povećava izglede da neke neće preživeti.

Jedinica Astora kompanije Gasprom Germania upravlja najvećim nemačkim skladištem gasa u severnom gradu Redenu u saveznoj državi Donja Saksonija.

Ova lokacija se smatra ključnom za nemačku energetsku bezbednost.

- Savezna vlada čini ono što je neophodno da osigura sigurnost snabdevanja Nemačke - rekao je Habek u saopštenju danas. "To takođe znači da ne dozvoljavamo da energetska infrastruktura u Nemačkoj bude predmet proizvoljnih odluka Kremlja".

Gasprom je u petak saopštio da više ne poseduje svoju nemačku filijalu, koja takođe ima trgovinsko ogranak u Velikoj Britaniji i jedinice od Švajcarske do Singapura.

Ruski gasni gigant nije otkrio novo vlasništvo, ali regulatorni podnesci pokazuju da je transakcija uključivala izlazak iz Gasprom Eksport Business Services LLC, vlasnika Gasprom Germania.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kiza

pre 2 godine

Pa nije Karl Marks džabe bio švabo. Liberalni kapitalizam i komunizam u osnovi imaju istu priču koja glasi PLJAČKA

Nenad

pre 2 godine

Nemačka na kolenima! Ne samo da se samounistavaju nego i wsvoj lažni ugled su toliko srozali da im više nema spasa!

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija