• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Fakti.org

06.04.2022

17:11

RASTE RIZIK OD VELIKOG KONFLIKTA SAD, RUSIJE I KINE! Bajden USKORO objavljuje vojno partnerstva sa dve velike i moćne sile! Svet strepi!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

RASTE RIZIK OD VELIKOG KONFLIKTA SAD, RUSIJE I KINE! Bajden USKORO objavljuje vojno partnerstva sa dve velike i moćne sile! Svet strepi!

Podeli vest

Povećava se mogućnost velikog konflikta između svetskih sila – izjavio je šef Združenog komiteta načelnika štabova SAD Mark Mili

“Ulazimo u svet koji postaje sve manje stabilan, a verovatnoća značajnog međunarodnog sukoba između velikih sila raste, a ne opada“, rekao je Mili, prenele su RIA Novosti.

Prvi među američkim generalima je ocenio da su Rusija i Kina "globalne sile“ i da svaka od njih ima značajan vojni potencijal. Mili je zaključio:

„I Rusija i Kina teže da fundamentalno izmene postojeći svetski poredak“.

Prvenstveno zbog Rusije i Kine, Džo Bajden će uskoro će objaviti planove za vojno partnerstvo SAD, Velike Britanije i Australije. Sa ambicijom da se te tri zemlje objedine potencijale za rad na razvoju hipersoničnog oružja. Ovo je objavio uticajni londonski list The Financial Times, pozvavši se na „sopstvene izvore“.

Isti list ukazuje da će novi program biti usmeren protiv Kine, koja je takođe, prema Pentagonu, znatno ispred Zapada u razvoju hipersoničnih sistema naoružanja.

Nekoliko sati ranije je CNN, preko „izvora u Pentagonu“, objavio da su Sjedinjene Države izvele tajni test hipersonične rakete u martu. Tajni navodno zato što su htele da izbegnu eskalaciju u odnosima sa Rusijom.

Navodno je za vreme te probe hipersonična raketa (HAVS) bila lansirana sa bombardera B-52 sa zapadne obale. Projektil je navodno preleteo preko 300 milja (preko 482 km) na visini od 65.000 stopa (preko 19,8 km).

Komentarišući ovu informaciju, moskovski vojni ekspert Vladislav Šurigin je ukazao da se, uprkos jakim naslovima, ne radi o testiranju prave hipersonične rakete u Sjedinjenim Državama, već o „demonstracij koncepta tehnologije“.

Prema Šuriginovim rečima, SAD će imati mnogo posla do prave hipersonične rakete.

Foto: Printscreen You Tube

Rusko hipersonično oružje predstavio je Vladimir Putin još 2018. godine.

Taj ruski arsenal uključuje raketne sisteme Avangard, Kinžal i Cirkon.

Putin je u junu 2021, saopštio da su Avangard i Kinžal već na „borbenom dežurstvu“.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija