• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.04.2022

07:00

AMERIKA SE SPREMA ZA TREĆI SVETSKI RAT! Pentagon traži rekordno veliki vojni budžet za 2023. godinu!

Vesti

AMERIKA SE SPREMA ZA TREĆI SVETSKI RAT! Pentagon traži rekordno veliki vojni budžet za 2023. godinu!

Podeli vest

Kina i Rusija imaju jake vojske i nameravaju da iz temelja promene svetski poredak. Živimo u svetu koji postaje sve nestabilniji, pa se šanse za veliki međunarodni sukob povećavaju, kažu šef generalštaba vojske SAD i ministar odbrane Mark Mili i Lojd Ostin

Amerika se sprema za treći svetski rat. Ministar odbrane te zemlje Lojd Ostin i šef generalštaba vojske SAD Mark Mili u utorak su, braneći predlog astronomskog vojnog budžeta za 2023. od čak 773 milijarde dolara, izjavili da su šanse za veliki međunarodni sukob sve veće. U tom smislu, njih dvojica su izdvojila Rusiju i Kinu kao najveće pretnje Americi i aktuelnom globalnom poretku.

Borba

Ruska invazija Ukrajine preti da podrije svetski mir i stabilnost, za čiju su se odbranu borili moji roditelji i generacije Amerikanaca
Mark Mili

Baze na istoku Evrope

Mili i Ostin su pred komisijom Predstavničkog doma pokušali da opravdaju rekordan budžet za vojsku, za koji administracija predsednika Džoa Bajdena traži odobrenje od Kongresa. U pitanju je 30,7 milijardi dolara ili 4,1 odsto više u odnosu na vojni budžet za ovu godinu.

Kako bi dočarao ozbiljnost situacije, Mili je rekao da ruski napad na Ukrajinu predstavlja najveću pretnju svetskom miru i bezbednosti, koju je video za 42 godine vojne karijere.

- Ruska invazija Ukrajine preti da podrije ne samo evropsku bezbednost već svetski mir i stabilnost, za čiju su se odbranu borili moji roditelji i generacije Amerikanaca - kazao je Mili.

Foto: AP/Tanjug

Mark Mili

Vašington se, međutim, kako je istakao, ne suočavaju samo sa Rusijom već i sa drugom velikom svetskom silom - Kinom.

Broj 773


773 milijarde dolara traži Pentagon za 2023, što je 30,7 milijardi više nego što je odobreno za ovu godinu

- Obe te sile imaju značajne vojne sposobnosti i obe nameravaju da iz temelja promene pravila na kojima je zasnovan sadašnji svetski poredak. Živimo u svetu koji postaje sve nestabilniji, pa se šanse za veliki međunarodni sukob povećavaju, ne smanjuju se - naglasio je Mili.

On je dodao da je isključivo jaka američka vojna sila mogla da spreči rusku operaciju u Ukrajini, ali je priznao da bi to bilo pogubno.

SAD prodaju Tajvanu raketni sistem?

Amerika namerava da proda Tajvanu svoj raketni sistem "patriot" za 95 miliona dolara, što predstavlja direktnu provokaciju Kine. Paket koji je odobrio Stejt department uključuje obuku, planiranje, postavljanje, raspoređivanje, rad i održavanje "patriota" i prateće opreme.

Američki mediji, međutim, pišu da, uprkos odobrenju Stejt departmenta, ugovor još nije potpisan niti su pregovori zaključeni.

- Vladimir Putin je dugo planirao invaziju na Ukrajinu. Amerika nije bila posvećena tom problemu, pa nije bilo moguće odvratiti ga od te namere. Da jesmo, to bi podrazumevalo slanje američke vojske u Ukrajinu i rizik od oružanog sukoba sa Rusijom, što nikad ne bih savetovao - objasnio je Mili.

Šef generalštaba američke vojske rekao je da treba napraviti stalne vojne baze u istočnoj Evropi.

- Verujem da bi mnogo naših evropskih saveznika bilo za to, naročito baltičke zemlje, Poljska i Rumunija. Oni bi ih izgradili, oni bi platili za njih, a mi bismo tamo slali vojnike na principu rotacije. Tako bismo imali efekat stalne prisutnosti, a zapravo naši vojnici, mornari, vazduhoplovci i marinci ne bi bili stalno stacionirani tamo nego bi se smenjivali - predložio je Mili.

Loša odbrana od raketa

S druge strane, šef Pentagona Lojd Ostin dodao je da NATO i dalje raspravlja o tome kako da poveća stalno prisustvo u Istočnoj Evropi.

- Ukoliko NATO odluči da treba izmeniti dosadašnji sistem, mi ćemo sasvim sigurno biti deo toga - kazao je Ostin.

Foto: Reuters

Lojd Ostin

Na pitanje da li treba povećati ili smanjiti američko prisustvo na Tajvanu kako bi kineski predsednik Si Đinping bio sprečen da napadne to ostrvo, on je rekao da se strategija prema Ukrajini razlikuje od one prema Tajvanu.

Obojica su istakla da će milijarde iz vojnog budžeta biti utrošene na svemir i sajber-bezbednost.

- Amerika nema odbranu od hipersoničnih raketa koje imaju i Rusija i Kina. U toku je razvoj presretača za takve projektile - rekli su Mili i Ostin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vla

pre 2 godine

Sve bolesnik do bolesnika, umesto da odvajaju pare za lecenje oni finansiraju ratove a posle toga krive druge, pa i hicu su oni doveli na vlast, kao sto su i hiljade nacista punih djepova opljackanog zlata, zastitili posle rata, ttako su njihovi ocevi ratovali, a sirotinja je ginula i gine, kao i sada u ukraini

petar

pre 2 godine

Kako da ne? Spremaju se oni za onog koga mogu da unište iz daljine. Rusi im sigurno neće otimati kontinent a oni Rusima već pokušavaju. Ali kako su razotkriveni i ogoljeni sad se navodno "spremaju". Samo nema više budala kao ukrajinaca da se prodaju za lažna obećanja. A to što ih naoružavaju govori sve uprilog činjenici da su ih bukvalno navukli i žrtvovali.

USAF

pre 2 godine

Nema drzave koja se moze meriti sa USA!Cak i udruzene dozivece poraz!

pera rogonja

pre 2 godine

Mogu da stampaju pare kolko hoce i da krah njihove ekonomije je neminovan.Kao vojnici su losi i samo pokazuju zube na slabije.Zaratice sa meksikancima i izgubice rat.Zato ne pisite sta bilo kad bi bilo.Losi ste analiticari i jos gori novinari.Rijali novine radi profita.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija