• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

07.04.2022

16:34

AMERIČKA OŠTRICA NAMENJENA PUTINU?! Pentagon šalje Ukrajincima moćno oružje za zaustavljanje ruskih tenkova, vri na istoku... (Video)

AP/Photo

Vesti

AMERIČKA OŠTRICA NAMENJENA PUTINU?! Pentagon šalje Ukrajincima moćno oružje za zaustavljanje ruskih tenkova, vri na istoku... (Video)

Podeli vest

Naoružavanje Ukrajine postaje polako realnost. Posle protivoklopnih raketa NLAW, Dževelin, AT-4, raznih modifikacija RPG 7 počelo je da stiže i teško naoružanje. Česi su poslali prvu tranšu od 10 tenkova T-72 i borbenih vozila pešadije BMP-1. Pentagon je otišao i korak dalje i najavio da će isporučiti dornove kamikaze "Svičblejd" sa kojim bi trebalo da se nanese ključni udar ruskom oklopu

"Tri stvari su na mom dnevnom redu: oružje, oružje i oružje", ovako je na sastanku ministara spoljnih poslova članica NATO u svom obraćanju rekao ukrajinski šef diplomatije Dimitrij Kuleba i dodao da je to najbolji način da se pomogne Ukrajini da se zaustavi ruski predsednik Vladimir Putin i ruska vojska porazi u Ukrajini i da su im potrebni avioni, protivbrodske rakete i teški sistemi protivvazdušne odbrane.

Izgleda da je obraćanje Kulebe već imalo efekta, jer neke članice NATO, ali i neke druge države počele su da šalju vojnu pomoć Ukrajini. najviše su izdvojile SAD i Velika Britanija, a tom klubu priključila se i Češka, ali i Australija.

Naime, američki državni sekretar Entoni Blinken u svom intervjuu za NBC rekao je da su SAD i njeni saveznici su obezbedili ili će uskoro obezbediti Ukrajini „10 protivtenkovskih sistema za svaki ruski tenk".

S druge strane Njujork Tajms prekjuče je objavio informaciju da Pentagon već obučava ukrajinske vojnike u korištenju dronova kamikaze "Svičblejd". Administracija SAD već je poslala 100 sistema sa po 10 dronova "Svičblejd" i to serije 300 koji je ekvivalnet jačine eksplozije 3 ručne bombe ili granate kalibra 40 mm, a namenjeni su napade na pešadiju i laka oklopna vozila

Šef Pentagona Lojd Ostin najavio je i slanje 10 sistema "Svičblejd" serije 600 koji ima bojevu glavu jačine kao protivoklopni sistem "Dževelin" i mogu da unište tenk.

Šta je Svičblejd?

Iako je u operativnoj upotrebi od 2010. godine tek sa Ukrajinom doživeo je medijsku popularnost kao oružje koje će zaustaviti ruski oklop i poraziti rusku vojsku, posebno na istoku Ukrajine.

Neki ga zovu dronom kamikazom, neki lutajućom municijom. Dron kamikaza ili lutajuća municija, kako ga god nazvali kontruisala ga je američka kompanija AeroVironment. Namena, za precizan udar

Ovaj dron dužine je 0,6 m kalibra 40 mm u osnovnoj verziji takzvanoj Block 10. Naime sam sistem ima modularnu bojevu glavu pa postoje verzije Block 30 i Block 60. Vreme osposobljene posade za primenu ovog drona kamikaze je dva minuta, vreme leta 10, a maksimalni radijus 50 kilometara. Ovaj dron-kamikaza prodat je vojsci SAD, a osim pomenutog Avganistana, gde je upotrebljen u ratu protiv Talibana borbeno je primenjen u ratu sa islamistima u Siriji i Iraku.

Što se tiče bojeve glave, koja se montira na don-kamikazu ona je težine do jedan kilogram ali u dve verzije visokoeksplozivna-eksplozivna namenjena za slabije oklopljene ciljeve, vozila i pešadiju i protivtenkovska HEAT.

Princip rada

Sviičblejd je otporan na oimetanja, a veza za prenos podataka omogućava drnovima koji lete u jatu da deluju i kao komunikacioni releji. Od nekadašnjih jednocevnih pa do 10 -cevnih nova verzija ima lanser za 20 dronova Svičblejd. Dron kamikaza se lansira iz cevi kao raketa, po izlasku otvaraju se krilca. Dok dron-kamikaza leti prema cilju, šalje video zapiseu boji i IC slike ako bi operater mogao da identifikuje jasnu metu. Ako se uoči na primer tenkovska četa ili odeljenje pešadije protivnika cilj se zaključava.

Usledi usmeravanja drona na cilj brzinom od 145 kilometara na čas u zavisnosti od bojeve glave koju koristi za napad na pešadiju ili na oklop koji napada padom sa nema obično pravo na kupolu prodire unutra i izaziva eksploziju unutar tenka ili borbenog vozila pešadije. Osim sa zemaljskog lansera Svičblejd ima sposobnost da se lansira iz aviona ili podmornice. Zbog svoje visoke preciznosti nazvivaju ga i nebeski snajper.

Koliko će pomoći Ukrajincima da zaustave ruske tenkove i da li će Rusija imati odgovor na ovaj američki dron kamikazu ostaje da vidimo u narednom periodu. U svakom slučaju rat se nastavlja.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija