• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.04.2022

18:00

Generalna skupština UN suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava!

Vesti

Generalna skupština UN suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava!

Podeli vest

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je danas suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi

Za inicijativu koju su predvodile SAD, glasale su 93 zemalja, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja je bilo uzdržano, preneo je Rojters.

Sjedinjene Države najavile ranije su da će od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tražiti da suspenduje Rusiju iz Saveta za ljudska prava. To je saopštila američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild koja je najavila da planira da zatraži da se o tome glasa ove nedelje i ocenila da je učešće Rusije u Savetu - farsa.

Rusija je upozorila države članice UN-a da će, ako glasaju za ili budu suzdržane u vezi s američkim zahtevom da je suspenduju iz Saveta za ljudska prava, smatrati to "neprijateljskom gestom" koja će imati posledice za njihove bilateralne odnose, po noti koju je Reuters u sredu dobio na uvid, prenosi Hina.

Ruski predstavnik:Rezolucija UN nema veze sa ljudskim pravim

Rezolucija o suspenziji učešća Rusije u Visokom komesarijatu UN za ljudska prava (OHĆR), o kojoj će danas glasati Generalna skupština svetske organizacije, nema nikakve veze sa ljudskim pravima, izjavio je zamenik predstavnika Ruske Federacije u UN Genadij Kuzmin.

"Ono što danas vidimo jeste pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da zadrže dominantnu poziciju i potpunu kontrolu, da nastave liniju kolonijalizma ljudskih prava u međunarodnim odnosima", rekao je Kuzmin na sednici Generalne skupšstine UN.

Na današnjoj sednici glasaće se o predlogu SAD, Ukrajine i još nekoliko zemalja da Rusija bude suspendovana iz Visokog komesarijata za ljudska prava (OHĆR) zbog "grubog i sistematskog kršenja ljudskih prava", nakon napada ruske vojske na Ukrajinu.

Za suspenziju Rusije potrebna je dvotrećinska većina, a uzdržani glasovi se ne računaju.

Rusija je upozorila članice UN da će glas "za" ili uzdržanost biti u Moskvi viđen kao neprijateljski gest sa posledicama na bilateralne veze.

Libija je bila suspendovana iz OHĆR 2011. godine zbog nasilja protiv demonstranata koje su izvele pristalice tadašnjeg lidera Muamera Gadafija.

OHĆR se sastoji od 47 stalnih članica koje bira Generalna skupština UN.

Rusija je za stalnu članicu izabrana posle privremene pauze na novi trogodišnji mandat od početka 2021. do kraja 2023. godine.

Stalni članovi imaju pravo glasa prilikom donošenja odluka ili posebnih sednica Saveta.

Članovi Saveta imaju mandat od tri godine i nemaju pravo na trenutni ponovni izbor nakon dva uzastopna mandata.

OHĆR održava najmanje tri redovne sednice godišnje, u ukupnom trajanju od 10 nedelja ili više.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milankukic

pre 2 godine

sad je svima jasno da AMERIKA ucenjuje slabije yemlje da glasaju po njihovom diktatu ili ce im ukunuti pomoc a ta pomo je bey pokrica jer kad sad dolar rikne odose svi u bulu

Mate

pre 2 godine

93 države - Fašisti 58 država- Fašističke sluge. = 151 država. 24 države u problemu, gdje da pokopaju sve ove...

Dimitrije

pre 2 godine

Objavite, ako smete, kakao je glasala Srbija

Dragovan

pre 2 godine

Sramota Srbija je glasala za ! Barem da smo glasali uzdrzano ! Vise ne glasam za Vucica i SNS !!!

JOca

pre 2 godine

Zasto Vucicu? Zasto si ovo uradio? Zasto pobogu?

Dimitrije

pre 2 godine

Zašto ne objavite, kad znate da su oni koje vi tako zdušno podržavate i opravdavate glasili ZA isključenje Rusije i tako nas svrstali u red novonacističkih država. Glasati protiv nekog ko nas jedini podržava i štiti od anglosaksonskih idiota je najgluplja stvar koju je ova vlast ikada napravila i samo mi je žao što kao narod nismo videli kuda ovo ide kada su glasali za onu prvu rezoluciju. Zgrožen sam

Jovan

pre 2 godine

Sramota. Ovo šta je Srbija uradila je sramota. Ne mogu da verujem. Ovo im je naše hvala što su sprečili rezoluciju o Srebrenici.

Srbska bratja

pre 2 godine

A srbija? Neprijateljska zemlja ili glasala protiv?

Nenad

pre 2 godine

A nigde ne piše da je Srbija glasala ZA,evo gore mreže u Rusiji,koji je to mozak glasao ZA nije mi jasno...e Vučiću Vučiću,ovo ti nije trebalo..

Milan

pre 2 godine

Шта је Србији требало да гласа "за" !!!???

Duška

pre 2 godine

Da li je moguće da smo glasali ZA za izbacivanje Rusije iz Saveta za ljudska prava? ne mogu da verujem jer ćemo sada biti na neprijateljskoj listi u odnosima sa Rusijom.Šokirana sam....

Milan

pre 2 godine

Predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova. Iz zahvalnsti, Srbija GLASALA ZA SUSPENZIJU Rusije!

Bobb

pre 2 godine

Svaka čast predsesniku Vučiću što smo ovakoidro glasali "Za",

A za koga je SRBIJA

pre 2 godine

Заборавили сте да објавите за кога је гласала Србија, или је била НЕУТРАЛАНА?! И НИ једне наше праве новине ово НИСУ објавиле. Ове друге и НЕ помињем, јер то нису новине. ЖАЛОСНО!

Milan63

pre 2 godine

I Srbija je glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. Zaista, nov spoljnopolitički promašaj naše diplomatije. Šta nam to treba? Da budemo na strani SAD i EU, a protiv Rusije? Dokle više sa tim blamažama? Idemo protiv našeg saveznika koji nas štiti u Savetu bezbednosti. Baš jadno.

Marcco

pre 2 godine

... ako glasaju za ili budu suzdržane, smatraće se neprijateljskim zemljama, a ne piše kako je glasala Srbija. Svakome jasno!

Aca

pre 2 godine

Srbija je veliki prijatelj rusije i predsednik vučić nikad nebi glasao za, zar ne

Nuclear Vlasta

pre 2 godine

Србија је на Генералној скупштини УН-а гласала за искључење Русије из Савета за људска права Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом се суспендује рад Русије у Савету за људска права. За суспендовање Русије гласале су 93 државе, укључујући Србију.

Nemanja

pre 2 godine

Zaboravili ste da spomenete da je Srbija glasala za ovu rezoluciju.

sledeća vest

Vesti

Đorđević: Napadi na Vučića su posledica hibridnog rata protiv Srbije
Politika

Đorđević: Napadi na Vučića su posledica hibridnog rata protiv Srbije

Srbija je danas suočena sa hibridnim ratom, koji predstavlja kompleksnu kombinaciju vojnih, političkih, ekonomski i digitalnih taktika sa ciljem ostvarivanja političkih agendi bez potrebe za formalnom objavom rata, što je slučaj već godinama, navodi Zoran Đorđević, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

19.07.2024

14:37

TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)
Live TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)

Predsednik Džo Bajden je pozitivan na koronavirus i ima blage simptome, saopšteno je iz Bele kuće juče, a preneo je BBC. Bajden je trebalo da govori na događaju u Las Vegasu u sredu popodne po lokalnom vremenu, a u sklopu napora da pridobije latinoameričke glasače. Izvršna direktorka Unidosa Dženet Murgija saopštila je gostima da je predsednik izrazio svoje žaljenje što nije mogao da se pojavi jer je bio pozitivan na koronavirus. Na ovu temu za Informer, u emisiji "Info jutro", govorili su analitičar Branko Radun i novinar i pisac Aleksandar Gajović.

19.07.2024

13:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Miks elite, sjaja, očaja i cirkusa! Kreće Superliga Srbije
Fudbal

Miks elite, sjaja, očaja i cirkusa! Kreće Superliga Srbije

Kakva je takva je - naša je i bolju nemamo! Danas kreće nova sezona fudbalske Superlige Srbije. I pre nego što prevrnete očima, brem vi koji ste ljubitelji fudbala, imajte u vidu da bolju nemamo i da nije sve tako crno kako se možda na prvi pogled čini.

19.07.2024

08:30

Zabava

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta
Kultura

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta

Posle julske pauze, Beogradsko dramsko pozorište će sa svojim hit predstavama Čovek slon, Budućnost, Laž i Švejk tokom avgusta gostovati na svim većim festivalima u regionu, dok će na Letnjoj sceni - BDP Millennium team Areni u okviru projekta Novi glasovi biti izvedene premijere dve predstave: Rake (24.8) i Kavez za ptice (30.8).

19.07.2024

12:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija