• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

11.04.2022

09:14

SVET STRAHUJE OD GLADI, sada se Ukrajina oglasila o SETVI ŽITA - ovo su najnovije procene!

Pixabay

Vesti

SVET STRAHUJE OD GLADI, sada se Ukrajina oglasila o SETVI ŽITA - ovo su najnovije procene!

Podeli vest

Setva prolećnih useva u Ukrajini može da dostigne u 2022. godini nivo od 80 odsto površina pre rata ako zemlja uspe da očisti mine u severnim regionima, izjavio je danas zamenik ministra poljoprivrede Taras Visocki, prema izveštaju državne novinske agencije Ukrinform

Ukrajinski poljoprivredni zvaničnici su u februaru rekli da će setvene površine biti prepolovljene zbog ruskog napada na Ukrajinu, ali su kasnije revidirali prognozu na oko 70 odsto površina pošto Rusija nije zauzela veći deo zemlje.

„Ako teritorije Černihovske i Sumske oblasti, koje imaju ogromne poljoprivredne površine, budu očišćene od mina u narednim nedeljama, zasejana površina bi mogla da se poveća na 80 procenata“, rekao je Visocki, prenosi Rojters.

Deo teritorije Černihovske i Sumske oblasti su zauzele ruske snage, koje su se kasnije povukle iz tih regiona pri čemu su minirale te oblasti, navodi britanska agencija. Visocki je rekao da će Ukrajina moći da obezbedi snabdevenost hranom čak i ako površine pod prolećnim usevima budu manje.

"Ako prema planu zasejemo 70 odsto, onda će 30 do 40 odsto biti za domaću potrošnju, a biće izvesne količine i za izvoz", rekao je on. Visocki nije izneo nikakvu prognozu o žetvi za 2022. ili izgledima za izvoz.

Ukrajina, koja je jedan od vodećih svetskih dobavljača žitarica, većinu svojih poljoprivrednih proizvoda je prevozila preko crnomorskih luka, ali budući da se rat vodi duž većeg dela obale, trgovci nastoje da većinu žita transportuju železnicom. Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su zalihe kukuruza na kraju marta iznosile oko 13 miliona tona i da je samo 300.000 tona žita izvezeno tokom tog meseca.

 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija