• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Biznis insajder

12.04.2022

13:11 >> 13:27

DVORNIKOV ZAVRŠAVA RAT U UKRAJINI?! Zapadne službe u panici, Putinov najbolji komandant stiže u Donbas, Moskva sada ima samo JEDAN CILJ!

Tanjug/AP

Vesti

DVORNIKOV ZAVRŠAVA RAT U UKRAJINI?! Zapadne službe u panici, Putinov najbolji komandant stiže u Donbas, Moskva sada ima samo JEDAN CILJ!

Podeli vest

Rusija je imenovala novog komandanta svojih operacija u Ukrajini, kako se pažnja Moskve preusmerava na istočni region Donbasa

Dok Kremlj još nije objavio imenovanje, zapadni bezbednosni zvaničnici i diplomate upoznati sa promenom u vojnom vrhu rekli su da će general Aleksander Dvornikov, komandat Južnog vojnog okruga koji je odigrao značajnu ulogu u Siriji i jedan od najiskusnijih ruskih oficira, od sada će voditi ruske trupe na terenu u Ukrajini.

Do sada Rusija nije imala centralnog ratnog komandanta na terenu, ukazuje AP. Dvornikov je dobio u zadatak da “poboljša koordinaciju između ruskih snaga u Ukrajini”, piše BBC.

Šezdesetgodišnji general do sada je držao nekoliko visokih pozicija u ruskoj vojsci, uključujući komandanta armije za Dalekoistočni vojni okrug. Dvornikov je nadgledao ruske snage u Siriji 2015. i 2016. dok su se borile na strani sirijskih vladini trupa, u konfliktu u kojem je predsednik Bašar al Asad optužen za korišćenje hemijskog oružja na sopstvenom narodu.

Foto: Reuters

Ko je Aleksander Dvornikov?

Dvornikov se dokazao tokom rata u Siriji. Priključio se sovjetskoj armiji 1978. i od tada bio na više komandnih pozicija. U septembru 2015. postao je prvi komandant ruskih snaga u Siriji.

Sledeće godine dodeljena mu je titula Heroja Ruske Federacije za njegovo vođstvo u Siriji, što je najviša vojna počast u zemlji. Nakon Sirije, Dvornikov je postavljen za komandanta Južnog vojnog okruga.

U izveštaju Instituta za studije rata navodi se da je Dvornikov iskoristio svoje iskustvo u Siriji da “reorganizuje Južni vojni okrug u zajedničku grupu snaga sposobnu da efikasno deluje na kopnu, moru i u vazduhu”.

Do imenovanja Dvornikova došlo je kako Rusija menja strategiju i premešta fokus na istočni ukrajinski region Donbas. Kako je rat ušao u sedmu nedelju, Rusija se uveliko povukla sa severa i sada se fokusira na istočni region Donbas i zauzimanje gradova u oblasti Crnog mora, uključujući Marijupolj koji je pod opsadom već nedeljama. To bi joj omogućilo da stvori kopneni most između Krima, anektiranog 2014, i Rusije.

Dvornikov je do sada, kako navodi Institut za studije rata, bio odgovoran za operacije na jugu i istoku Ukrajine. Nedostatak generalnog komandanta je “očigledno omeo saradnju ruskih snaga”, navodi se u izveštaju Instituta od 9. aprila i dodaje da će uprkos pojednostavljenoj strukturi Rusija verovatno nastaviti da se muči sa komandnim i kontrolnim aranžmanima. Većina pojačanja koja ide u Donbas dolazi iz drugih vojnih okruga, sem onih na čijem je čelu Dvornikov, navodi se u izveštaju.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 2 godine

Već je vreme, bez obzira na žrtve da unuštite ta FAŠISTIČKA gnezda.

Mile

pre 2 godine

Ruska posla i Ruska salata! U svemu je Rusija bila umešana! Od masakra, hakerskih napada, lažnih pregovora, lažne Video-montaže, silovanja, otrovanja po celom svetu, špijuniranje decenijama do genocida. To oduvek je Rusija radila i nadamo se da je ovo konačno kraj Ruske ere i Putinizma.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija