• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Volstrit džurnal

12.04.2022

13:50

NEŠTO OPASNO SE KUVA NA ISTOKU?! Kina ubrzala gomilanje nuklearnog arsenala, "Volstrit džurnal" analizira moć Pekinga da se odbrani ako SAD budu...

Fotoilustracija

Vesti

NEŠTO OPASNO SE KUVA NA ISTOKU?! Kina ubrzala gomilanje nuklearnog arsenala, "Volstrit džurnal" analizira moć Pekinga da se odbrani ako SAD budu...

Podeli vest

Kina je ubrzala gomilanje nuklearnog oružja zbog promene u proceni pretnje SAD i strahovanja da će Vašington želeti da ukloni aktuelnu kinesku vladu, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na izvore

Kako navodi izdanje, Peking je „promenio procenu pretnje koju predstavljaju Sjedinjene Države“ i mogao bi da odluči da stavi veći naglasak na nuklearno odvraćanje u vezi sa stavom SAD o Ukrajini, rekli su neki izvori.

„Kineski lideri vide jači nuklearni arsenal kao način da spreče SAD da se direktno umešaju u potencijalni sukob oko Tajvana“, piše list.

Izvori bliski kineskom rukovodstvu rekli su da Peking strahuje da bi Vašington možda želeo da ukloni kinesku vladu.

Istovremeno, Kina ne namerava da prva upotrebi nuklearno oružje, veličina arsenala neće premašiti količine neophodne da bi se „osigurali bezbednosni interesi Kine“, rekli su izvori.

Kineski arsenal zastareo, SAD to mogu da iskoriste

Osim toga, vojska u Kini smatra da je sadašnji nuklearni arsenal zastareo, što smanjuje njegov potencijal odvraćanja i može dovesti do pojačanog pritiska Vašingtona.

Izdanje takođe piše da, prema rečima ljudi „upoznatih sa razmišljanjem kineskog rukovodstva“, Peking „nije prijavio nikakva prilagođavanja nuklearne politike zemlje u vezi sa događajima u Ukrajini“.

U tekstu se pojašnjava da izvori nisu direktno uključeni u razvoj kineske nuklearne politike, već rade u odeljenjima koja se bave bezbednosnim pitanjima.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bg Dex 1970

pre 2 godine

Pitanje je samo dokle ameri misle da dele lekcije celom svetu i koja će kap preliti već prepunu čašu. Amere smo videli 50-ih godina XX veka kako su reagovali kada je SSSR naoružavao Kubu. Isto tako danas Rusija reaguje, iako je predhodno godinama unazad upozoravala da se to ne radi, jer će biti prinuđeni da dejstvuju, što su i uradili. Ameri upozoravaju Indiju da ne kupuje naftu i njene derivate od rusa. Ameri su još u vreme Trampa, stavili Kinu pod sankcijama. Da li je moguće da oni zamišljaju da mogu da izađu kao pobednici iz ovog beskrupuloznog rata. Ovo što se dešava u Ukrajini je ništa naspram onog što se dešava na drugim frontovima, a to su ekonomija, IT, diplomatija i multimedijska propaganda. Nekoliko puta sam pisao da je multimedijska propaganda najjače oružje amera.Ipak, sada su ga preterali. Udarili su na najjače zemlje i tu im je kraj. Živela Srbija!

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija