• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Ria novosti/Index.hr

14.04.2022

13:20

SVE VIŠE KUVA OKO KALINJINGRADA! Prva reakcija NATO na rusku pretnju nuklearnim oružjem - jasan znak Moskvi!? Baltički region davno osiguran

Reuters

Vesti

SVE VIŠE KUVA OKO KALINJINGRADA! Prva reakcija NATO na rusku pretnju nuklearnim oružjem - jasan znak Moskvi!? Baltički region davno osiguran

Podeli vest

Rusija već ima nuklearno oružje u baltičkom regionu, izjavio je danas litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas

- Nuklearno oružje je uvek držano u Kalinjingradu... međunarodna zajednica, države u regionu, savršeno su svesni toga... Oni to koriste kao pretnju - rekao je Anušauskas, odgovorivši zameniku predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitriju Medvedevu koji je upozorio NATO da će, ako se Švedska i Finska pridruže Severnoatlantskoj alijansi, Moskva će morati da pojača svoju odbranu u regionu, uključujući i nuklearno naoružanje.

- Sadašnje ruske pretnje deluju prilično čudno kada znamo da, i bez sadašnje bezbednosne situacije, oni drže oružje na 100 kilometara od litvanske granice - rekao je ministar odbrane Litvanije.

Kalinjingrad se nalazi na području između dve članice NATO, Litvanije i Poljske

- Ne može više biti govora o bilo kakvom nenuklearnom statusu za Baltik - ravnoteža mora da se uspostavi - saopštio je Medvedev, prenosi Rojters.

On je naglasio da Rusija do danas nije preduzimala bilo kakve mere u tom smislu i da ih nije ni planirala.

Medvedev je još rekao da će u slučaju uslaska Finske i Švedske u NATO Rusija morati ozbiljno da pojača kopnene, pomorske i PVO snage u Finskom zalivu, prenosi agencija RIA Novosti.

On je ukazao i da će se u tom slučaju dužina kopnenih granica Alijanse sa Rusijom više nego udvostručiti, i izneo stav da Moskva na širenje NATO treba da reaguje "bez emocija, hladne glave".

- Koliko je zemalja u NATO, 30 ili 32, u celini za nas nije toliko važno, dve više ili manje, s obzirom na njihov značaj i stanovništvo nema velike razlike - napisao je Medvedev na Telegramu, navode RIA Novosti.

Premijerka Litvanije i litvanski ministar odbrane odgovorili su na rusku pretnju nuklearnim oružjem

Ingrida Simonite, premijerka Litvanije, prokomentarisala je najnoviju pretnju Dmitrija Medvedeva, koji je rekao da se o Baltiku više ne može govoriti bez nuklearnog naoružanja u slučaju da Švedska i Finska zaista uđu u NATO, što je sve izglednije.

"To da Rusija preti nije ništa novo. Kalinjingrad (ruska enklava na Baltiku) je izuzetno militarizovana zona i takva se već godinama nalazi u baltičkom regionu", rekla je Simonite.

Premijerka Litvanije kaže da snažno podržava ulazak Švedske i Finske u NATO.

"Verujem da bi ulazak ovih zemalja u Severnoatlantski pakt značajno ojačao i NATO i nivo bezbednosti u tim zemljama. Mislim da će baltičke zemlje pozdraviti ovu odluku čim bude objavljena", rekla je ona.

Pretnja je "besmislena"

O novoj ruskoj pretnji govorio je i litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas, rekavši da je "besmislena“.

On je rekao da je rusko nuklearno oružje postojalo u Kalinjingradu i pre početka sukoba u Ukrajini.

"Nova ruska pretnja zvuči prilično čudno s obzirom na to da znamo da su Rusi imali nuklearno oružje 100 kilometara od granice sa Litvanijom i pre ukrajinske krize. Rusi imaju nuklearno oružje u Kalinjingradu već duže vreme. Međunarodna zajednica i sve zemlje u regionu regiona su toga potpuno svesni, Rusi to koriste kao pretnju", rekao je ministar.

Bonus video:

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija