• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S./Informer

19.04.2022

10:00

OČAJ U EVROPI ZBOG SANKCIJA RUSIJI! OBEZBEĐENJE U MARKETIMA ČUVA BRAŠNO I ULJE... Kradu se i testenina, konzervirana riba, meso, kafa, čokolade...

Informer DN

Vesti

OČAJ U EVROPI ZBOG SANKCIJA RUSIJI! OBEZBEĐENJE U MARKETIMA ČUVA BRAŠNO I ULJE... Kradu se i testenina, konzervirana riba, meso, kafa, čokolade...

Podeli vest

Supermarketi širom Evrope angažovali su dodatno obezbeđenje da bi sprečili masovnu krađu ulja i brašna, koji su za mnoge Evropljane postali luksuzna roba

Proteklih mesec dana najviše pljački zabeleženo je u Nemačkoj i Italiji, pa su vlasnici prodavnica unajmili privatna obezbeđenja. Pored ulja i brašna, kradu se i meso, kafa, testenina, razni sosovi, čokolade... Sve što je poskupelo.

Jestivo ulje je u Nemačkoj postalo retka roba, koju je često teško naći, pa se našlo i na meti lopova. Usled rata u Ukrajini u prodavnicama u Nemačkoj suncokretovo ulje se razgrabi već u ranim jutarnjim satima, iako košta skoro pet evra. To su zapazili i lopovi i u ulju otkrili novi izvor prihoda. Tako je proteklog vikenda u Bad Langenzalci kod Frankfurta policija uhapsila jednog kradljivca koji je ukrao čak 70 litara jestivog ulja. Policajci su pedesetjednogodišnjaka zatekli kako u kolicima gura 70 litara ulja. Prilikom ispitivanja on je priznao da je ulje ukrao iz magacina jedne prodavnice i da je hteo da ga preproda. Policija ga je potom naterala da vrati sve ulje i protiv njega podnela krivičnu prijavu zbog teške krađe.

I u Italiji su zabeležene krađe, a na udaru su se našli brašno, testenina i konzervirana riba. I u ovoj zemlji pojačano je obezbeđenje kako bi se sprečilo da se ovo pretvori u praksu.

Junetina 15 evra

U Nemačkoj, inače, pored nestašica, vrtoglavo rastu cene energenata, koje onda podižu cene i sve ostale hrane. Cena naftnih derivata drastično je porasla, a cena dizela dostigla je do sada najvišu vrednost, zbog čega ministar saobraćaja Andreas Šojer zahteva hitne mere kako bi se sprečio preteći inflatorni udar. Dizel je odavno prešao dva evra, a slično je i sa cenom benzina. Gorivo je već uticalo na rast cene hrane, a posle poskupljenja mesa, hleba i mleka, na red je došlo voće i povrće. Kilogram paradajza je 3,4 evra, dok je kilogram krompira dva evra. Kilogram jabuka košta 2,5 evra. Italijani limun plaćaju četiri evra, dok se, primera radi, u Srbiji kilogram ovog južnog voća može naći za evro.

Cena nafte skočila na 112 dolara

Prekid isporuka iz Libije i upozorenje iz Rusije u pogledu potencijalnog rekordnog rasta cena ako više zemalja bude zabranilo uvoz njenih energenata uznemirili su kupce i doveli do novog poskupljenja nafte.
Cena svetske nafte brent porasla je na 112 dolara za barel. Dve libijske luke su, prema medijskim izveštajima, prinuđene da obustave utovar nafte nakon protesta protiv premijera Abdula Hamida Dbeibaha, a proizvodnja je zaustavljena i na polju El Filu, na kojem se pumpa 65.000 barela dnevno. Libijska državna naftna kompanija bila je prinuđena da zatvori naftno polje zbog političkog sukoba koji je pretio da uvuče tu severnoafričku državu nazad u oružani sukob.

Pored nestašica, Italiju potresaju i drastična poskupljenja. Tako je junetina otišla na 15 evra za kilogram, što je duplo skuplje nego kod nas, dok je teletina neverovatnih 27 evra. Kilogram kobasica je oko sedam evra, a svinjski kare 9,5 evra. I testenina je poskupela, pa pola kilograma dostiže cenu i od 1,8 evra. Primera radi, u Srbiji isti proizvod košta 0,6 evra, što je tri puta jeftinije. I sir je postao preskup za Italijane, pa kilogram gaude košta čak 17 evra.

Hrvatska tera turiste

Kada je region u pitanju, čini se da je najgore u Hrvatskoj, a pogotovo na primorju, pa će turisti ove godine biti u problemu.

Foto: Informer DN

Kolica puna ulja

Mnoge Splićane ovih dana iznenađuju cene u kafićima u kojima je pola litra vode u proseku tri evra, flašica soka četiri, a mala krigla domaćeg piva pet evra.

Šef restorana brze hrane kod ulaza u Dioklecijanove podrume kaže da planiraju da cene ponovo podignu ovih dana.

- To je zato što imamo zimski i letnji cenovnik. Već ima dosta turista, dakle, vreme je za sezonske cene - kaže on.

U jednom od najskupljih kafića u Splitu za espreso je potrebno izdvojiti oko 2,5 evra, za "koka-kolu" i vodu oko 4,5 evra, a za malo domaće pivo šest evra. Cene u kafićima u Splitu drastično su skočile, a vlasnici restorana poručuju: 'Ugostiteljstvo je luksuz, mi živimo od turista, a kafu kuvajte kod kuće!?! 

I cena zlata na maksimumu

Cena zlata dostigla je juče petonedeljni maksimum jer su rat u Evropi, povišena inflacija i rizik od recesije u SAD podstakli tražnju investitora za imovinom koja se smatra sigurnim utočištem. Cena ovog plemenitog metala porasla je za 0,17 procenata na 1.991,31 dolar za uncu. U usponu su i cene ostalih plemenitih metala, uključujući paladijum, platinu, osmijum i srebro.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"
Fudbal

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"

Teške reči uputili su ruski treneri na račun legende srpskog fudbala Saše Ilića (46)! Tek što je preuzeo klupu ruskog kluba Nižnjeg Novgoroda, tamošnji treneri ostrvili su se na njega i poručili da on nema dovoljno jaku trenersku biografiju da bi postao strateg ove ekipe.

05.05.2024

12:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija