• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.04.2022

18:39

EU SLEDEĆE NEDELJE SPREMA PAKAO ZA PUTINA! Na meti su im dva sektora koji za cilj imaju SLABLJENJE RUSKE MOĆI!

Vesti

EU SLEDEĆE NEDELJE SPREMA PAKAO ZA PUTINA! Na meti su im dva sektora koji za cilj imaju SLABLJENJE RUSKE MOĆI!

Podeli vest

Brisel izrađuje planove za šesti paket sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, a očekuje se da će mere biti predstavljene zemljama Evropske unije početkom sledeće nedelje, prenelo je nekoliko diplomata

Novi paket bi trebalo da uključi neki oblik zabrane uvoza ruske nafte, a mogao bi i da bude usmeren na više ruskih banaka izbacivanjem iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, izjavila su za Politico četiri diplomate.

Kako se rat u Ukrajini odugovlači, rastu zahtevi od lidera EU da prekinu vitalni tok prihoda Kremlja koji dolazi iz unosnog energetskog sektora Rusije, posebno izvoza nafte i gasa.

U svojih pet prethodnih paketa, EU je podržala zabranu uglja i uklonila brojne ruske banke iz SVIFT-a u pokušaju da pojača ekonomski pritisak na Moskvu. Ali kako se pojavljuju dokazi o zverstvima koja su navodno počinile ruske snage u Ukrajini, zapadne vlade su pojačale vojnu podršku Kijevu i odlučile da pojačaju sankcije protiv predsednika Vladimira Putina i njegovog režima.

Velike ruske banke poput Gasprombanke i Sberbanke do sada su isključene iz sankcija, jer su uključene u energetske transakcije. Ali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u nedelju nemačkom listu Bild da će nove sankcije verovatno pogoditi Sberbanku, najveću rusku banku. Jedan diplomata EU očekuje da će Komisija ciljati sve ruske banke, uključujući i Gazprombanku.

Neke zemlje, poput Baltičkih, takođe traže dodatne mere za borbu protiv ruskih operacija dezinformisanja u okviru šestog paketa.

Brisel je ranije zabranio medije RT i Sputnjik koje podržava Kremlj. Jastrebovi prestonici sugerišu da bi nekoliko drugih ruskih medija trebalo da bude zabranjeni i u EU, dok drugi brinu da bi takva mera mogla da naškodi Zapadu, jer bi taj potez mogao da bude iskorišćen za ciljeve ruske propagande, prenosi Politico.

Što se tiče nafte, nejasno je koliko će brzo i sveobuhvatno biti buduće postepeno ukidanje uvoza iz Rusije. S obzirom da prihodi od nafte i gasa predstavljaju kritičan izvor finansiranja ruske ratne mašinerije, sankcije za energetiku se smatraju ključnim sledećim korakom za odgovor EU na invaziju.

Ali zemlje poput Nemačke i Mađarske, koje se oslanjaju na ruski uvoz energije, pokušavaju da prolongiraju ove mere.
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pera rogonja

pre 2 godine

Jos ima zalihe evropa ali posle leta bice haos jer bnece imati sta da jedu a kamoli da imaju lep zivot na koji su navikli.Sami ce uci u rat sa Rusijom zbog gladi jer su resurtsi u Rusiji.Amerika ce da proda novo ruzje ali se to ne jede.Sta ce vojska da im jede?

Miki

pre 2 godine

Draga braco Rusi ukinite im i gas i naftu ko ih sisa.Oni zasluzuju da pesace, a ne da vam stalno prete.

PETAR

pre 2 godine

EVROPO ROBOVI BAJDENOVI,A TAJ STARA DUKELA SA SVOJIM SINOM DROGIRASOM ,VODI PRIVATNI RAT SA RUSIJOM,A NAGREBUSACE EVROPSKE PUDLICE SA ONI RAZBARUSENIM KLOVNOM OD ENGLESKE I NORMALNO NAROD AMERIKE ..IMA IZLAZA DA SE UKINE DOLAR I STAROG DUKELU SUTNUTI I DOVESTI MLADOG PAMETNOG PRESEDNIKA ,A EVROPI NEMA SPASA ONA JE U OPSAJDU

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija