• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

22.04.2022

20:48

KINA DUBOKO UZNEMIRILA VAŠINGTON, ZA AMERE OVAJ POTEZ ZNAČI JEDNO - PEKING PRETI!? Oni u njemu vide mogućnost da uspostavi bazu i tako zađe za leđa vojnim uporištima SAD...

Vesti

KINA DUBOKO UZNEMIRILA VAŠINGTON, ZA AMERE OVAJ POTEZ ZNAČI JEDNO - PEKING PRETI!? Oni u njemu vide mogućnost da uspostavi bazu i tako zađe za leđa vojnim uporištima SAD...

Podeli vest

Potpisivanje bezbednosnog sporazuma između Kine i malene pacifičke države Solomonska Ostrva duboko je uznemirio Vašington, Kanberu i Velington

Oni u njemu vide mogućnost da kineska mornarica u budućnosti uspostavi bazu i tako zađe za leđa američkim vojnim uporištima na Guamu, stekne neograničeni pristup otvorenim vodama Pacifika i ugrozi pomorske puteve između Australije i SAD, odnosno, Australije i Japana.

Da nije blokovskog sukobljavanja između SAD i Kine, odnosno, preciznije rečeno, refleksnog i decidiranog odbijanja Vašingtona i njegovih saveznika i najmanje naznake da bi najmnogoljudnija zemlja sveta mogla da negde van svojih granica ostvari vojnopolitički uticaj, malo ko van regije Azija-Pacifik bi ikada čuo za Solomonska ostrva.

S tom državom, koja ima oko 700.000 stanovnika i površinu od oko 28.000 kvadratnih kilometara, zvanični Peking je postigao sporazum o bezbednosti, koji, javljaju mediji u Aziji i zemljama najvećeg svetskog okeana, predviđa mogućnost da kineska policija interveniše po pozivu, te da vojni brodovi Kineske narodnooslobodilačke armije pristaju i snabdevaju se u njoj.

Taj sporazum, koji su potpisali ministri inostranih poslova, javnosti su predočili zvaničnici u Pekingu, čime su preduhitrili planiranu posetu američkih diplomata, koji su u solomonsku prestonicu Honiaru želeli da dođu kako bi domaćine odgovorili od bezbednosnog povezivanja sa Kinom.

Poprište čuvene bitke iz Drugog svetskog rata

Solomonska ostrva nalaze se u južnom Pacifiku, nedaleko od Papue Nove Gvineje, na oko 2.000 kilometara udaljenosti od Australije. Gledano iz Vašingtona i Kanbere, ona imaju strateški geografski položaj budući da se nalaze na putu između Australije i Japana, odnosno, Australije i SAD.

Svetski su poznata po Gvadalkanalu, ostrvu koje je bilo poprište jedne od najtežih bitaka Drugog svetskog rata u Pacifiku između američke i japanske vojske. U njoj je život izgubilo oko 27.000 ljudi.

Na Gvadalkanalu je i prestonica Honiara, u kojoj su u novembru prošle godine, dve godine nakon što je vlada na traženje Pekinga povukla priznanje Tajvana, izbili nasilni protesti u kojima su demonstranti pokušali upad u parlament i prevrat, te palili kineske prodavnice, restorane i ambasadu zbog percepcije da režim finansijski podržava Peking. To je tamošnje vlasti podstaklo da garancije za bezbednost, odnosno, očuvanje javnog reda i mira potraže upravo od Pekinga, koji je zainteresovan da zaštiti svoje državljane i poslovne interese.

Tradicionalno, ulogu policajca na ulicama solomonskih naselja obavljali su Australija i Novi Zeland, koji tu i druge ostrvske države Melanezije praktično smatraju svojim dvorištem. Zapravo, i prošle godine u smirivanju situacije bile su angažovani policajci iz te dve države, kao i njihove kolege sa Fidžija.

Foto: AP/Photo

Strateške igre za dominaciju pacifičkim vodama

Mediji u Aziji javljaju i da su SAD i njeni saveznici Japan, Australija i Novi Zeland početkom nedelje održali sastanak na Havajima na kojom su razmatrali načine na koji bi mogli da izdejstvuju od Solomonskih ostrva da odustanu od sporazuma, odnosno, ponište dogovor sa Kinom.

Oni strahuju da bi Peking mogao da nekad u budućnosti proširi sporazum i otvori mornaričku bazu na Solomonskim ostrvima, koja bi imala funkciju nadzora i odvraćanja američkih, australijskih i drugih snaga, te mogla da praktično zagospodari širokim morskim prostranstvom.

U Pacifiku je naime u toku nadmetanje u manevrisanju mornaričkim i vazduhoplovnim snagama u kojem je cilj Vašingtona da kineske vojne efektive koliko je to moguće ograniči na uzani prostor između njene obale i tzv. "prvog lanca ostrva" u Tihom okeanu, koji čine Japanski arhipelag, Tajvan i Filipini, dok Peking nastoji da svojim vojnim brodovima prodre dublje u Pacifik, do tzv. "drugog lanca ostrva", koji čine Boninska ostrva (u sastavu Japana), Marijanska ostrva i Guam (u sastavu SAD) i Nova Gvineja.

Foto: AP PHOTO

Solomonska ostrva nalaze se u zaleđu druge linije, pa bi eventualno uporište za stacioniranje vojnih brodova na njemu kineskoj armiji omogućilo ne samo da dobije izlaz duboko u Pacifik, već i zađe iza leđa američkih baza i približi se Australji, koja takođe funkcioniše kao odskočna daska za američke snage.

Premijer Solomonskih ostrva Manaseh Sogavare, na kojeg pored anglosaksonskih država pritisak vrše i susedi Papua Nova Gvineja i Fidži, međutim, istakao je da se sporazum sa Kinom odnosi isključivo na unutrašnju bezbednost njegove zemlje i da nije usmeren na druge države ili saveze.

On je naglasio da sporazum ne predviđa uspostavljanje vojnih baza i da sadrži i odredbe o pružanju ekonomske pomoći za razvoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

ta ostrva su duplo blize Kini nego americkim nacistima ..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija