• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

24.04.2022

07:00

NAŠLI SU AMPULE U 3 DRONA, Putin je znao da ne sme da nesedne i prelomio: NEMA NAPADA NA AZOVSTALJ! Ministarstvo odbrane RF otkrilo američku podvalu - da je uspela - okrenula bi čitav svet protiv Rusije!

printscreen

Vesti

NAŠLI SU AMPULE U 3 DRONA, Putin je znao da ne sme da nesedne i prelomio: NEMA NAPADA NA AZOVSTALJ! Ministarstvo odbrane RF otkrilo američku podvalu - da je uspela - okrenula bi čitav svet protiv Rusije!

Podeli vest

Ministarstvo odbrane Rusije ima dokaze da su SAD pripremale provokaciju sa ciljem da optuže Oružane snage Rusije za primenu oružja za masovno uništenje u Ukrajini – hemijskog, biološkog ili nuklearnog, saopštio je načelnik vojske za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ) Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov

„Ministarstvo odbrane Rusije ima informacije da Sjedinjene Američke Države pripremaju provokaciju kako bi optužile ruske oružane snage za upotrebu hemijskog, biološkog ili taktičkog nuklearnog oružja. Ovaj plan je već razrađen i reakcija je na uspehe Rusije u sprovođenju specijalne vojne operacije“, rekao je ruski general.

On je naveo da su u periodu mart-april ove godine lideri zapadnih zemalja redovno davali provokativne izjave o mogućnosti da će Rusija primeniti oružje za masovno uništenje.

Kirilov je istakao i da je jedan od scenarija bio je da se oružje za masovno uništenje primeni na fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju, međutim, odluka ruskog lidera Vladimira Putina da se obustavi juriš na fabriku je te planove pokvarila.

Kazao je i da ovo nije prvi put da Amerika priprema provokaciju uz upotrebu hemijskog naoružanja sa ciljem da potom optuži drugu zemlju za to.

„Dobar primer je kada je bivši američki državni sekretar kolin Pauel izneo i pokazao epruvetu sa deterdžentom za veš što je potom poslužilo kao izgovor za invaziju na Irak“, istakao je Kirilov.

Tri scenarija

Amerika je, prema rečima Kirilova, pripremala tri scenarija. Prvi je podrazumevao incident „pod tuđom zastavom“, što je bio jedan od najizglednijih. Reč je o primeni hemijskog ili biološkog naoružanja koja bi izazvala žrtve među civilima u, recimo, Harkovu ili Kijevu, kako bi se potom za to okrivila Rusija.

Nije bila isključena ni mogućnost da se izvede napad na skladište radioaktivnog otpada pri nekadašnjoj hemijskoj fabrici u Kamenskom.

Druga varijanta je podrazumevala tajnu primenu oružja za masovno uništenje u fabrici „Azovstalj“.

Treći scenario je bio otvorena primena oružja za masovno uništenje u slučaju nemogućnosti da se ostvari uspeh konvencionalnim naoružanjem, a taj scenario je bio predviđen da se realizuje u Slavjansku i Kramatorsku.

Foto: Reuters

Ampule sa supstancama na dronovima

Kirilov je kazao i da su ruske snage početkom marta pronašle u Herskonskoj oblasti tri bespilotne letelice koje su bile naoružane ampulama sa hemijskim supstancama. Ministarstvo odbrane Rusije ima informaciju o tome da je Ukrajina preko posrednika kupila više od 50 takvih ampula koje su potom predate turskoj kompaniji „Bajraktar“ sa ciljem da se one ugrade na dronove.

Takva ampula je bačena 21. aprila na pozicije ruskih snaga, a trenutno se njihov sadržaj analizira u laboratorijama Ministarstva odbrane Rusije, a nakon što se sprovede istraga rezultati će biti poslati Međunarodnoj agenciji za zabranu hemijskog naoružanja.

Vlasti SAD uprkos svim međunarodnim normama i dalje u svom nacionalnom zakonodavstvu imaju dozvolu da sprovode istraživanja biološkog naoružanja, kazao je Kirilov. Rusija, odnosno Sovjetski Savez, kako je rekao, je sve programe po pitanju biološkog naoružanja ugasila još 1972. godine.

„Zbog toga broj bioloških laboratorija SAD ne može da se poredi sa brojem laboratorija drugih zemalja. Prema podacima kojima raspolaže Kina, Vašington ima 336 laboratorija u 30 zemalja sveta, što izaziva ozbiljnu zabrinutost“, kazao je on.

Podsetimo, šefica američke misije pri UN Linda Tomas-Grinfild je krajem februara izjavila da Rusija namerava da koristi sve alate „pod tuđom zastavom“, uključujući i hemijsko i biološko oružje za zastrašivanje ukrajinskog stanovništva i svetske javnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasko

pre 1 godinu

znaci Irak je nevin i nije imao kemijsko oruzje za masovno unistenje ali Amerika ga ima i Amerika je ustvari leglo nacizma i terorizma i opasnost za covecanstvo , to znci da Amerika mora da bude kaznjena za pocinjene agresije i zlocine nad covecanstvom , Amerika je vojna institucija ujedinjenog robovlasnickog oligarhijsko nacistickog monarhistickog rimskosolomonsko drustvo na cijem celu je veliki rimskoimperijalni vatikanski satana i kao takva mora biti unistena .

Rade R

pre 1 godinu

Sve zapadne laži su već viđene! Ništa novo! Lažovi, zlotvori, pljačkaši, to je ta njihova "demokratija"! Odvratni fašisti! Ustvari, ovi sadašnji fašisti su gori fašisti od onih fašista, Hitlera, Gebelsa i dr. Mengelea!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija