• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

27.04.2022

11:36

"BUGARSKA razmatra DA LI ĆE PUSTITI TRANZIT RUSKOG GASA U SRBIJU!"

Reuters

Vesti

"BUGARSKA razmatra DA LI ĆE PUSTITI TRANZIT RUSKOG GASA U SRBIJU!"

Podeli vest

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je danas da odluka Rusije da obustavi isporuke gasa Bugarskoj predstavlja ucenu i da Sofija razmatra sve ugovore s Gaspromom uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku

Upozorenje Rusije da prekida isporuku gasa Bugarskoj zbog zahteva da se promeni šema plaćanja predstavlja teško kršenje postojećeg ugovora i predstavlja ucenu, rekao je Petko, prenosi Rojters. On je dodao da Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku, jer „jednostrana ucena nije prihvatljiva“.

Petkov je naveo da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja mu je pružila uveravanja da će 27-člani blok imati zajednički odgovor na postupak Rusije. Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je jutros da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer su odbile da izvrše plaćanje u rubljama za gas koji im je isporučen u aprilu.

Povodom odluke Gasproma oglasio se ranije danas i bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, koji je novinarima rekao da je Sofija platila sve količine gasa za april i da će ruska kompanija prekršiti aktuelni ugovor ako zaustavi protok gasa.

Prem njegovim rečima, Sofija će uskoro znati da li će gas koji se dobija preko Turske biti prekinut, rekao je Nikolov. On je naglasio da će Bugarska, članica EU i NATO-a, poštovati stav Evropske komisije koja poziva zemlje da ne plaćaju ruski gas u rubljama, što to, kako kaže, zahteva ruski predsednik Vladimir Putin.

„Budući se poštuju sve trgovinske i zakonske obaveze, jasno je da se u ovom trenutku prirodni gas više koristi kao političko i ekonomsko oružje u aktuelnom ratu", rekao je Nikolov.

Bugarska podmiruje više od 90 posto svojih potreba za gasom snabdevanjem iz Rusije u skladu sa dugoročnim ugovorom koji ističe krajem ove godine. Nikolov je poručio da je snabdevanje gasom bugarskih potrošača i dalje zagarantovane najmanje mesec dana.

Preko Bugarske se takođe transportuje ruski gas produženim krakom gasovoda Turski tok do Srbije i dalje do Mađarske. Nikolov je rekao da će Sofija razmotriti sve svoje trenutne ugovore sa Gaspromom.

„Bugarska je lojalan partner svim susednim zemljama. Bugarska nije Rusija. Kada budemo mogli, pomoći ćemo svim našim susedima", kazao je on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija