• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune

27.04.2022

16:36

KINA ODALA RUSE - RUSIJA MOŽE DA UPOTREBI TAJNI ADUT KOJI RANIJE NIJE KORIŠĆEN! A zna se ko je na udaru, zato SAD i pojačavaju pritisak...

Vesti

KINA ODALA RUSE - RUSIJA MOŽE DA UPOTREBI TAJNI ADUT KOJI RANIJE NIJE KORIŠĆEN! A zna se ko je na udaru, zato SAD i pojačavaju pritisak...

Podeli vest

Rusija ima na raspolaganju tajni adut koji, ako bude potrebno, može da se iskoristi u borbi protiv SAD. Ove zaključke iznose kineski vojni analitičari

Poslednjih meseci odnosi Rusije i Sjedinjenih Država bili su na jednom od najnižih nivoa u njihovoj istoriji. U tom kontekstu, američki političari nastoje da pojačaju pritisak na protivnika. Oni ne samo da pooštravaju sankcije Ruskoj Federaciji, već su pojačali i vojnu aktivnost na njenim granicama.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka iz NR Kine, Rusija ima na raspolaganju jak adut koji može da preokrene tok američko-ruske geopolitičke konfrontacije. Ovo prenosi kineski Sohu.

„Rusija ima jak adut koji nikada ranije nije korišćen“, kažu kineski analitičari.

Ako govorimo o jakom adutu Rusije, kome Rusi još nisu pribegli, prvo što nam pada na pamet je nuklearno oružje. Ovaj adut je zaista jedan od asova u ruskom špilu karata, ali je previše moćan, a njegova igra može dovesti do negativnih posledica po sve strane.

Međutim, Ruska Federacija ima još jednog asa, a to je protivsatelitsko oružje. Karakteristike ovog oružja se čuvaju u najstrožijoj tajnosti.

Nije tajna da američka vojska u velikoj meri zavisi od elektronskih sistema ugrađenih u njeno oružje. Za normalno funkcionisanje sve ove elektronike potreban je pristup globalnom sistemu pozicioniranja GPS. Ako se satelitski signal izgubi iz bilo kog razloga, onda će SAD imati ogromne probleme. Država će, zajedno sa čitavom svojom ogromnom vojnom mašinom, biti vraćena nekoliko decenija unazad. Kina smatra da ruska vojska ima priliku da priredi slično neprijatno iznenađenje za SAD.

„Problemi sa GPS-om će se negativno odraziti na celokupnu američku ekonomiju i decenijama oslabiti međunarodni status Sjedinjenih Država“, navode stručnjaci iz Kine.

Prošlog novembra, ruska vojska je izvela uspešan antisatelitski test koji je onesposobio sovjetsku letelicu Kosmos-1408. Veruje se da i najnoviji protivvazdušni sistem S-500 Prometej ima anti-satelitske sposobnosti.

„Ne bi bilo preterano reći da je većina američkih satelita ranjiva na ruske rakete“, smatraju analitičari Sohua.

Ali malo je verovatno da će Ruska Federacija direktno oboriti američke satelite, a da ne bude u otvorenoj vojnoj konfrontaciji sa Sjedinjenim Državama. Postoji mišljenje da Rusija svojom opremom za elektronsko ratovanje može ometati GPS signale i tako, bez značajnijih rizika za sebe, zakomplikovati poziciju neprijatelja. Štaviše, ovo može omogućiti Ruskoj Federaciji da konačno i neopozivo pokrene borbu protiv Sjedinjenih Država u svoju korist.

„Nesumnjivo, rusko antisatelitsko oružje je stvarno i predstavlja ozbiljnu pretnju za SAD i NATO“, dodali su kineski analitičari.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gnu

pre 2 godine

Nema blage veze pa imaju i ameri gore u orbiti satelite ubice i satelite sa raketama za unistavanje drugih satelita, jos odavno.... ovo i nije bas nekakva 'velika' novost.

Predragm

pre 2 godine

Ilon Mask je do sada lansirao 2500 satelita od 12000 koliko je planirao. Sve je to zapravo tajno oruzje Amerike. Cim su Rusi ugasili Ukrajini internet sateliti su premesteni iznad Ukrajine ali i Rusije i obnovili internet Ukrajini tako da javljaju polozaj Rusa. Svaki satelit je tezak 300 kg i predstavlja satelit ubicu koji se spusta precizno i unistava rakete na svom putu ka zemlji. To je vec testirano u praksi kada je kao nastala magnetna oluja i 40 satelita se srusilo kao vatrena lopta. Ali svi su pali na tacno odredjeno mesto. Obzirom da pri padu velikom brzinom stvaraju buku i udarni talas dovoljno je proci 1 kilometar od rakete da bi je unistili ili promenili pravac a na zemlji prave haos.

Cvele

pre 1 godinu

Maskovi sateliti imaju samo 60 kg i ne nose nikakvo naoruzanje niti mogu da uniste bilo kakav satelit, a jos manje da ugroze bilo kakve ciljeve na zemlje, jer ce prilikom ulaska u atmosferu izgoreti za 10 sekundi. manje gledaj americke SF filmove.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija