• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/webtribune

28.04.2022

09:56

I Italija okreće leđa Zapadu?! Spremni da se povinuju ruskim uslovima, hoće gas po svaku cenu!

Pixabay

Vesti

I Italija okreće leđa Zapadu?! Spremni da se povinuju ruskim uslovima, hoće gas po svaku cenu!

Podeli vest

Italijanska naftna i gasna grupa Eni sprema se da otvori račune u rubljama kod Gasprombanke za plaćanje ruskog gasa, prenosi Blumberg pozivajući se na izvore

Italijanski energetski gigant Eni sprema se da otvori račune u rubljama kod Gasprombanke , omogućavajući joj da potencijalno ispuni ruske zahteve da se gas plaća u lokalnoj valuti.

Napominje se da Eni još čeka uputstva italijanske vlade i vlasti EU u vezi sa uslovima i mogućnošću korišćenja takvih naloga.

Foto: AP/Photo

Ranije je Gasprom obustavio isporuke goriva bugarskoj kompaniji Bulgargaz i poljskoj PGNiG zbog odbijanja da plate gorivo u rubljama.

Istovremeno, u korporaciji su podsetili da su obe zemlje uključene i u tranzit gasa, a ako počnu neovlašćeno vađenje sirovina iz količina namenjenih trećim zemljama, snabdevanje preko njih će biti smanjeno za ovaj iznos.

Od 1. aprila Rusija je počela da prihvata plaćanje gasa od neprijateljskih zemalja na nov način kako bi se u ovim obračunima udaljila od dolara i evra.

Foto: Reuters

Prema predsedničkom ukazu, Gasprombank mora da otvori posebne račune u valuti i rubljama. Kupac prenosi potreban iznos na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru, banka ga prodaje na Moskovskoj berzi i dobija rublje na drugi račun. Od njega se plaća Gaspromu za isporučene sirovine.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Prema rečima Vladimira Putina , Moskva će odbijanje plaćanja u rubljama shvatiti kao neispunjavanje ugovornih obaveza.

Foto: AP/Photo

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Dakle, ruske rezerve su zamrznute u iznosu od oko 300 milijardi dolara. Pozivi na napuštanje ruskih energenata postali su sve glasniji.

Međutim, prekid lanaca snabdevanja doveo je do ekonomskih problema u Evropi i Sjedinjenim Državama , pre svega do viših cena hrane i goriva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija