• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

29.04.2022

17:30

(VIDEO) LAVROV BRUTALAN, ŠTA ĆE IM VOJNA BAZA NA KOSOVU?! OTKRIO DETALJE PREGOVORA SA AMERIMA! Oni misle da je pravo samo njihovo...

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) LAVROV BRUTALAN, ŠTA ĆE IM VOJNA BAZA NA KOSOVU?! OTKRIO DETALJE PREGOVORA SA AMERIMA! Oni misle da je pravo samo njihovo...

Podeli vest

Ekspanzija NATO nema ništa zajedničko sa ispunjenjem njegovih statutarnih ciljeva. To je osvajanje teritorija koje prelaze pod američku komandu u uslovima jačanja i pokušaja da se ovekoveči unipolarni svet - ocenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U nastavku je otkrio: „Između delegacija Rusije i SAD vođeni su pregovori. Ja sam razgovarao sa Entoni Blinkenom. Naš tim je putovao u Severnoatlantsku alijansu gde samo prezentovali sporazum tada u kontekstu Rusija-NATO. Pregovori su pokazali da niko od njih nije pokazao želju da uzme u obzir naše zakonite interese u oblasti bezbednosti. 

- Mi smo im govorili: "Dragi prijatelji, to je direktno na našim granicama". Predsednik Rusije Vladimir Putin je više puta javno govorio da su neposredno došli do "praga" uprkos našim molbama, izjavama i upozorenjima. Jednostavno su se približili i nemaju nameru da bilo šta promene. Kažu da to nije protiv nas i da našoj bezbednosti ništa ne preti. Kako da to cenimo?

- Oni se sad aktivno "udvaraju" Indiji. Žele da je, po svaku cenu, uvuku u svoj format. Premijer Belike Britanije Boris Džonson putovao je tamo, a pre njega tamo su bili i američki zvaničnici. Prvi zamenik državnog sekretara Vendi Šerman javno je (bez imalo stida) izjavila: SAD obavezno moraju "pomoći" Indiji da razume šta joj je neophodno za njenu bezbednost. I to nije rečeno nekoj sitnoj ostrvskoj zemlji, već velikoj civilizaciji. Nešto slično kažu i Kini, navodno treba da im "objasne" koja će kazna uslediti ako Peking bude podržavao Rusiju. 
       
Pri tom, dodao je Lavrov, kada SAD iznenada pomisle da je na desetine i više kilometara ugrožen njihov interes, bilo da je reč o Jugoslaviji, Iraku ili još ponegde na Bliskom Istoku, oni bez razmišljanja, bez bilo kakvih pravnih napora i pokušaja da pogledaju norme međunarodnog prava i Povelju UN, šalju vojsku i bombarduju civilne objekte. Onako kako je to bilo u Beogradu: mostove, putničke vozove, zgradu televizije. 
       
- Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler rekao je da "to nije televizija, već organ agresivne srpske propagande". Sada isto tako predsednik Francuske EmanuelMakron ne izdaje akreditacije televiziji Raša tudej i Sputnjiku da prisustvuju pres-konferencijama u Jelisejskom dvorcu, govoreći da oni nisu mediji, već "instrumenti propagande". 

- Ovi maniri, navike i trikovi su duboki. Irački Mosul i sirijsku Raku su sravnili sa zemljom. Tamo su nedeljama ležali nepokupljeni leševi. I sve što se dešava preko okeana, pretnja je za bezbednost Sjedinjenih Američkih Država. A Kosovo su pretvorili u najveću vojnu bazu na Balkanu (možda i ne samo na Balkanu). I niko nema nameru da je skloni. Kao "razlog" se navodi "nestabilnost" koju je navodno Slobodan Milošević izazvao u tom regionu, progoneći kosovske Albance.

       
- Još jednom ističem: oni misle da imaju pravo da svoju bezbednost brane svugde gde im se prohte, a nama oduzimaju pravo da zaštitimo sopstvene granice i teritorije, tamo gde žive Rusi koje godinama ugnjetavaju i izlažu bombardovanjima, iživljavanjima i ukidaju im pravo na jezik, kulturu i tradiciju. 

Eto u čemu je problem: nepopravljiva ubeđenost u vlastitu ispravnost i ekskluzivnost.

- Postoji termin - "exceptional nation" koji jednako koriste i demokrate i republikanci. Osećaj vlastite superiornosti budi neka sećanja, posebno sada kada su rusofobija i pravi rasizam prema ruskoj kulturi na najvišem nivou. Premijer Kanade Džastin  Trudo nedavno je izjavio: "treba kazniti  Putina i sve koji ga podržavaju". I dodao da "neće platiti samo Rusija, već i svi Rusi za ono što se dešava".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbi narod cigana sa turskim o

pre 1 godinu

Kosovo samostalna država srbi na aparatima

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija