• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

29.04.2022

14:07

PUTIN UDARA U AHILOVU PETU AMERIKE, tamo je panika: UNIŠTIĆE IH! Obaveštajci SAD upozorili, NATO će odmah biti ONESPOSOBLJEN, a obični smrtnici...

Vesti

PUTIN UDARA U AHILOVU PETU AMERIKE, tamo je panika: UNIŠTIĆE IH! Obaveštajci SAD upozorili, NATO će odmah biti ONESPOSOBLJEN, a obični smrtnici...

Podeli vest

Obaveštajci SAD upozoravaju da bi Rusija mogla da uništi američke satelite i tako u potpunosti onesposobi NATO vojsku. Osim toga, i civili bi bili u problemu jer su skoro svi servisi, od bankomata preko navigacije do velikih kompanija, povezani preko satelita


Amerikanci su u panici jer bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da im uništi satelite i tako u potpunosti onesposobi NATO trupe, ali i civilno društvo. Budući da je na Zapadu skoro sve povezano preko satelita, od navigacije preko bankomata do velikih kompanija, i vojnici i građani bi se našli u neviđenom problemu kad bi ostali bez svega toga.

Ahilova peta

Nakon što je Putin u sredu upozorio da će upotrebiti "oružje kakvo niko na svetu nema" ukoliko se neko umeša u rat u Ukrajini, obaveštajne službe SAD kažu da se ne radi samo o naprednom nuklearnom naoružanju, koje Rusija poseduje, već i o - antisatelitskom.

Američka Odbrambena obaveštajna agencija (DIA) još polovinom aprila upozorila je na mogućnost da Putin iskoristi antisatelitsko oružje.

- Rusija gleda na američku zavisnost od svemira kao na Ahilovu petu, znači kao na najslabiju tačku. Zbog toga razvija svemirske sisteme kako bi neutralisala ili prekinula sve američke kosmičke servise - upozorili su iz DIA.

Njihovi obaveštajci podsetili su na to da je Putin u novembru testirao napredno antisatelitsko oružje.

- Rusija je tada uništila stari sovjetski satelit, što je bila samo demonstracija moći. Sada znamo da Rusija poseduje antisatelitsko oružje, a ono će biti još više usavršeno do polovine 2020-ih godina - kazali su američki obaveštajci.

Kako su dodali, Rusija već ma lasere, stacionirane na Zemlji, koji mogu da onesposobe senzore satelita.

- Ti sistemi su još 2018. u funkciji ruskih aerokosmičkih vojnih snaga. Uskoro će Rusija imati i laserske sisteme, koji mogu predstavljati još veću pretnju po satelite, po njihovu samu strukturu, a ne samo elektrooptiku - kazali su zvaničnici DIA.

Foto: AP/Photo

Bivša službenica DIA Rebeka Kofler objasnila je za američke medije da su Rusi s pravom zaključili da su servisi koji idu preko satelita najslabija tačka Amerike.

- Ruski stratezi su četvrt veka posmatrali američku vojnu taktiku u ratovima na Kosovu, u Iraku, Avganistanu, Libiji i Siriji. Shvatili su da je Amerika superiornija u svemirskoj tehnologiji, ali i da joj je to Ahilova peta, jer vojska SAD skoro u potpunosti zavisi od toga. Mnogo civilnih vozača bilo bi izgubljeno bez GPS navigacije, ali bi vojska bez nje ostala slepa i gluva. Isto kao i civili, američke trupe koriste skup od 31 GPS satelita za usklađivanje svojih operacija, tačno utvrđivanje meta i nalaženje vojnika i ostalog vojnog osoblja. Moskva zato nastoji da oslepi i ogluvi američku vojsku. Osim toga, napadom na satelite Rusija bi mogla da neutrališe i superiorno američko konvencionalno oružje, koje takođe ima satelitsko navođenje - izjavila je Koflerova.

Bespomoćne trupe

Ona je dodala da bi Rusija uništenjem satelita paralisala američke snage i psihološki jer bi ih ostavila bespomoćne.

- Ruski vojni teoretičari često pišu o važnosti ciljanja i tehničkih i psiholoških sposobnosti neprijatelja. Planiraju da dezorganizuju strane trupe i oslabe njihovu volju za borbom. To je suština Putinovog "asimetričnog" pristupa ratovanju. Moskva veruje da može da pobedi Ameriku u ratu u svemiru. Istina, Amerika ima mnogo više toga da izgubi u tom ratu, jer je osim vojske i celo civilno društvo zavisno od satelita - od bankomata do kancelarija - kaže Koflerova.

 

 

Antisatelitski sistem 'nudolj'

- Rusija je u novembru uspešno testirala raketu zemlja-svemir "nudolj"
- može da pogodi metu na visini od 1.500 kilometara
- osmišljena je i za odbranu od nuklearnog napada, tako da može da presretne i bilo koju atomsku bombu
- raketa se kreće brzinom svetlosti, odnosno brzinom od 10 maha, što je 12.348 kilometara na čas

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Daneee

pre 1 godinu

Uradi to Putine molim te spasices i nasu omladinu i unistiti protivnike

Mihajlo

pre 1 godinu

"- raketa se kreće brzinom svetlosti, odnosno brzinom od 10 maha, što je 12.348 kilometara na čas." Имате ли ви појма колика је брзина светлости? 300.000 километара у секунди. Ајде мало се информишите пре него што лупетате о нечему у шта се не разумете. А за запад и 10 маха је више него довољно.

ostoja

pre 1 godinu

Ima i druga strane medalje, naime i amerikanci ce poceti da ruse ruske satelite pa ce i tamo da nastane ista stvar, ili jos ima budala koji veruju da su rusi nepobedivi a amerikanci glupi??

Igor

pre 1 godinu

Brzina svetlosti vam je 10 maha, svaka čast...

Djordje

pre 1 godinu

Jeste li sigurni da je brzina svetlosti 12.348 Kilometara na sat?! Brzina svetlosti je 300 000 kilometara na sat i to uci svaki osnovac! Vasi novinari bi trebali da zavrse prvo osnovnu skolu?! Sram vas bilo!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija